Sezaryen ve normal spontan doğum yapan annelerde emzirmenin değerlendirilerek karşılaştırılması - Çakmak, Havva (My University, 2002)
Bu araştırma, sezaryen ( S/ C ) ve normal spontan doğum ( NSD ) yapan anneler de emzirmenin değerlendirilerek karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; İstanbul ili Özel Acıbadem Hastanesi Kadın -Doğum Bölümünde, bir yılda doğum yapan,sağlıklı yenidoğana sahip,tüm anneler ve bebekleri oluşturmuştur. Araştırma örneklemine; 04 Mart 2001-26 Eylül 2001 tarihleri arasında,doğum yapmış sağlıklı yenidoğana sahip,araştırmaya katılmaya istekli,S/ C doğum yapan 118 ve NSD yapan 82 anne ve bebeği alınmıştır. Araştırma verileri,literatür bilgisinden yararlanılarak hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu ve Emzirme Değerlendirme Sistemi ( LATCH ) kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde, SPSS ( Statistical Package for Social Sciences ) paket programından yararlanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmede yüzdelik, ortalama, standart sapma, ki-kare ( Pearson,Fisher ), student's- t testi, mann-whitney test,tek yönlü varyans analizi ( ANOVA ) ve tekrarlı ölçümlerde tek yönlü varyans analizi (benfernoni ) kullanılmıştır. S/ C ve NSD yapan anneler arasında demografik özellikler, obstetrik özellikler, bebeğin cinsiyeti ve emzirme konusunda bilgi alma durumları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Annelerin emzirme deneyimi,emzirme bilgisi ve sağlık personelinden bilgi alma durumları ile LATCH Puanlama Sisteminden alınan emzirme puanları karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. S/ C ve NSD yapan annelerin, bebeklerini ilk kez kucağa alma ve emzirme zamanları açısından normal doğum yapan anneler lehine istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Bebeklerin ilk kez kucağa alınma ve emzirilme zamanları ile LATCH Puanlama Sisteminden alınan emzirme puanları karşılaştırıldığında da aralarında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. LATCH Puanlama Sistemine göre, S/ C doğum yapan annelerin birinci emzirmeden aldıkları toplam puan ortalaması 6.27 iken üçüncü emzirme için 8.81, NSD yapan annelerin birinci emzirmeden aldıkları toplam puan ortalaması 7.46, üçüncü emzirme için 9.70 dir. Annelerin emzirme toplam puan ortalamalarının emzirme sayısı arttıkça arttığı görülmüştür. LATCH Puanlama Sistemine göre, S/ C ve NSD yapan annelerin birinci, ikinci ve üçüncü emzirme toplam puan ortalamaları arasında NSD yapan anneler lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak; doğum şeklinin doğum sonrası dönemde emzirmeyi etkilediği, S/ C doğum yapan annelerin NSD yapan annelere göre emzirmede destek ve yardım gereksiniminin daha fazla olduğu görülmüştür. EVALUATING AND COMPARING THE BREAST-FEEDING OF MOTHERS WHO GAVE BİRTH THROUGH CESAREAN OPERATION AND THROUGH NORMAL SPONTANEOUS DELIVERY

This research is performed to assess and compare the breast-feeding process of mothers who gave birth through cesarean operation ( S/ C ) and mothers who delivered the baby through normal spontaneous ways ( NSD ) . The environment of the research was Acıbadem Private Hospital and the subjects were chosen among the mothers who delivered healty neonates within that year. The examples of the research were mothers who gave birth to healty neonates between 04 March 2001-26 September 2001 and who volunteered to participate the research. 118 S/ C incidents and 82 NSD incidents were chosen. Data were obtained using Introductory Information Form ,which was prepared using related literature,and using ( LATCH ) Breastfeeding Assessment System . SPSS ( Statistical Package for Social Sciences ) was utilized in the analysis of the data. For statistical assessment, percentage, average, standard deviation, chi-square ( Pearson,Fisher ), student's t-test, mann-whitney test, and one-way variance analysis ( ANOVA ); and for repeated measurements one-way variance analysis ( Benfernoni ) were used. No significant differences about demographic attributes, obstetric attributes, the sex of the babies and knowledge availability about breast-feeding were detected between S/ C mothers and NSD mothers. When mothers'breast-feeding experiences,knowledge of breast-feeding and availability of knowledge that they receive from health care staff are compared to their breast-feeding scores derived from LATCH Score System, a statistically,meaningful relation between them was defined to exist. Total information points of the S/ C mothers and NSD mothers that reflect their ideas about breast-feeding, were found to be a statistically significant difference about empracing the baby for the first time and about breast-feeding times, on the behalf of mothers who gave birth spontaneously. When the times that the infants were first embraced and their breast-feeding times are compared to breast-feeding scores derived from LATCH Score System,a statistically meaningful relation between them was defined to exist. According to the LATCH Score System, S/ C mothers' average score for the first bresat-feeding is 6.27 and 8.81 for the third. NSD mothers' average score for the first breast-feeding is 7.46 and 9.70 for the third. It was defined that,as the number of the breast-feeding increased,their breast-feeding points also increased. According to LATCH Scoring System, a statistically meaningful difference on the behalf of NSD mothers were defined between the first, second and third breast-feeding overall average points of S/ C and NSD mothers. As a result, it was defined that the pattern of the birth affects the breast-feeding and that S/ C mothers needed more support and help when compared to NSD mothers.
Keywords: Besleme; Beslenme; Çocuk Sağlığı; Çocuk yetiştirme; Emzirme; Ev ekonomisi ve aile yaşamı