Erken gebelikte transvaginal ultrasonografi bulguları ve biyokimyasal belirteçlerin gebelik kayıplarını öngörmedeki yeri - Tavadze, Tea (My University, 2014)
Amaç: Erken gebelik döneminde transvaginal ultrasonografi ile biyokimyasal belirteçlerin, gebelik prognozuna etkilerini saptamak için bu çalışma düzenlenmiştir. Yöntem: Tekil, kronik hastalığı olmayan, tekrarlayan abortus hikâyesi olmayan, otoimmun hastalığı olmayan ve ultrasonografide gebelik kesesi normal olan 97 gebe prospektif çalışmaya alındı. Olgular, 6-7. haftalar ile 8-9. haftalarda değerlendirildiler. Transvaginal ultrasonografi ile gestasyonel kese çapı milimetre cinsinden ölçülerek ortalaması hesaplandı, yolk kesesi çapı (mm) ve morfolojisi ile kalsifikasyon varlığı araştırıldı, CRL en uzun eksende ölçüldü, fetal kalp hızı atım/ dk biriminden hesaplandı, gestasyonel kese çapından CRL çıkarıldı ve not edildi. Aynı gün hastanın serum progesteronu ng/ dl cinsinden ve serum B-hCG değeri ise mIU/ ml cinsinden biyokimya laburatuvarında belirlendi. Bulguların istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: 6-7. haftalarda ortalama gestasyonel kese çapı yaşayan olgularda 12,22± 4,18mm, abortus yapanlarda 14±5,85mm olarak bulundu(p=0,827). 8-9. haftalarda ise abortus yapmayan olgularda ortalama gestasyonel kese çapı 17,81±5,47, abortus yapanlarda 18±5,31 olarak bulundu (p=0,827). Birinci dönem abortus yapmayan olgularda yolk kesesi çapı 3,14±0,94mm, abortus yapanlarda 4,14±1,03mm ölçüldü (p=0,003). İkinci dönem abortus yapmayan olguların yolk kesesi çapı 4,64±1,04mm, abortus yapan olguların çapı 4,34±1,36mm olarak bulundu(p=0,763). Dört olguda yolk kesesi kalsifikasyonu mevcut idi. Bu olguların 3’ü abortusla sonuçlandı. Birinci donem abort yapmayan olgularda ortalama CRL değeri 3,64±3,45 mm, düşük yapan olgularda ise CRL değeri 3,78±2,27mm olarak bulundu (P=0,187).İkinci dönem abortus yapmayan olgularda ortalama CRL 4,64±2,45mm, abortus yapanlarda 5,78±2,77mm olarak bulundu (p=0,178). İkinci dönem abortus yapan iki olguda GK-CRL ≤ 5 mm olarak bulundu (p=0,02). Birinci ve İkinci dönem abortus yapmayan olgularda ortalama kalp atım hızı 130±22 atım/ dk, abortus yapan olgularda 95±19atım/ dk olarak bulundu (p=0,03). Birinci dönem serum progesteron düzeyi abortus yapmayan olgularda 16,01±4,8 ng/ dl, abortus yapanlarda 10,85±5,08 ng/ dl olarak bulundu(p=0,03). İkinci dönem yaşayan olgularda progesteron 15,88±5,84 ng/ dl, abortus yapanlarda 12,22±6,81 ng/ dl olarak bulundu(p=0,119). Birinci dönem abortus yapmayan olgularda ortalama B-hCG 18530±13131 mIu/ ml, abortus yapanlarda 3826±1060mIU/ ml (p=0,03) idi. İkinci dönem abortus yapmayanlarda B-hCG 40680±33459 mIu/ ml, abortus yapanlarda ise 64137±50717 mIU7ml (p=0,4). Sonuç: Çalışmamızda, gebeliğin 6-7. haftalarında kalp atım hızı, yolk kesesi çapı ve görünümü ile serum progesteron ve B-hcG düzeyi gebelik prognozu hakkında bilgi verebilirken, kese çapı prognozu belirlemede etkin bulunmamıştır. Gebeliğin 8-9. haftalarında ise sadece kalp atım hızının (≤80) prognozu belirlemede etkili olabileceği, (kese çapı – CRL) farkının da 5 mm’ den az olmasının kötü prognozu öngörebileceği saptanmıştır.

Objective: This study was conducted to determine the efficiency of transvaginal ultrasonography and biochemical markers on the prognosis of pregnancy during early pregnancy period. Material and methods: In this prospective study, we enrolled 97 pregnant women with singleton pregnancies, a normal gestational sac on ultrasonography and no history of recurrent abortions, and without chronic or autoimmune diseases. Assessment of the cases was performed between 6th and 7th weeks and 8th to 9th weeks. With transvaginal ultrasonography, we measured the diameter of gestational sac and and calculated the mean in millimeters, investigated the diameter (mm) and morphology of yolk sac and the presence of calcifications, calculated fetal heart rate in beats/ min, and subtracted the crown-rump length from gestational sac diameter and noted the resulting value. On the same day, serum progesterone (ng/ dl) and B-hCG (mIU/ ml) levels were determined in the Biochemical laboratory. Finally, we performed the statistical analysis of these results. Results: The mean gestational sac diameter between 6th and 7th weeks was found as 12.22 ± 4.18 mm in non-aborted cases, whereas 14 ± 5.85 mm in aborted cases (p = 0.827). Likewise, mean gestational sac diameter between 8th and 9th weeks was found as 17.81 ± 5.47 in non-aborted cases, whereas 18 ± 5.31 in aborted cases (p = 0.827). The yolk sac diameter was measured as 3.14 ± 0.94 mm in non-aborted cases in the first period, whereas 4.14 ± 1.03 mm in aborted cases (p = 0.003). Likewise, the yolk sac diameter was measured as 4.64 ± 1.04 mm in non-aborted cases in the second period, whereas 4.34 ± 1.36 mm in aborted cases (p = 0.763). Four patients had yolk sac calcification; and among them, three resulted in abortion. Mean CRL in non-aborted cases in the first period was found as 3,64 ± 3,45 mm , whereas 3,78 ± 2.77 mm in aborted cases (p = 0.187). Similarly, mean CRL in non-aborted cases in the second period was found as 4.64 ± 2.45 mm , whereas 5.78 ± 2.77 mm in aborted cases (p = 0.178) GSD minus CRL was calculated as ≤ 5 mm in two aborted cases in the second period (p = 0.02) Mean heart rate was found as 130 ± 22 beats/ min n non-aborted patients in the first and second periods, however, this value was found as 95±19 beats/ min in aborted patients (p = 0.03). . Mean serum progesterone level in the first period was calculated as 16.01 ± 4.8 ng/ dl in non-aborted cases, whereas 10.85±5.08 ng/ dl in aborted cases (p = 0.03). Mean serum progesterone level in the second period was found as 15.88 ± 5.84 ng/ dl in non-aborted cases, whereas 12.22 ± 6.81 ng/ dl in aborted cases (p = 0.119). Finally, mean serum B-hCG level in the first period was found as 18530±13131 mIU/ ml in non-aborted cases, whereas 3826±1060 mIU/ ml in aborted cases (p = 0.03). However, mean serum B-hCG level in the second period was found as 40680±33459 mIU/ ml in non-aborted cases, whereas 64137±50717 mIU/ ml in aborted cases (p = 0.4). Conclusion: In the present study, we concluded that fetal heart rate, diameter and morphology of yolc sac, and serum progesterone and B-hCG levels from 6th and 7th weeks can provide information about the prognosis of pregnancy, while the diameter of gestational sac was found to be non-effective in determining the prognosis. Furthermore, we determined that only the fetal heart rate (≤80) can be effective in determining the prognosis between 8th and 9th gestational weeks, and also that gestational sac diameter minus CRL of <5 mm may predict a poor prognosis.
Keywords: Gebelik; Gebelik_Düşük_ Abortus; Kadın Hastalıkları ve Doğum