Müzik öğretmenliği lisans programında yer alan “eşlik (koropetisyon)” dersinin öğrenci ve öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi - Aydınoğlu, Ortaç (My University, 2005)
Bu araştırma, 1998 yılından itibaren uygulanmakta olan, YÖK / Dünya Bankası işbirliğiyle hazırlanmış Eğitim Fakülteleri Öğretmen Yetiştirme Lisans Programları; Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Lisans nde yer alan Eşlik (Korepetisyon) dersinin öğrenci ve öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bir müzik öğretmeni için, dersin verimini önemli ölçüde arttırdığı düşünülen okul şarkılarına eşlik edebilme becerisinin kazanılmasının asıl hedef olduğu eşlik dersi; ders ile ilgili çeşitli değişkenler açısından var olan durumun ortaya konması ve dersin amaç, içerik, işleyiş, programdaki yeri ve süresi ve diğer derslerle bağlantısı yönleriyle ele alınarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda ideal bir eşlik dersi ile uygulanmakta olan eşlik dersi karşılaştırılarak ortaya konmuş, dersin eksik ve aksayan yönlerinin giderilmesine yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırma Türkiye'deki tüm eğitim fakültelerini kapsamaktadır. Örneklem olarak üç eğitim fakültesi alınmıştır. Öğretim elemanlarının, bir kısmı ile birebir görüşme yapılarak, bir kısmı ile anket aracılığıyla görüşleri alınmış, bu görüşler doğrultusunda oluşturulan, öğrenci görüşlerinin alınmasına yönelik anket aracılığı ile de öğrenci görüşleri toplanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler, istatistik işlemlere tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; dersin, ideal bir eşlik dersi niteliğinde olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda, ders süresinin uzatılarak, teorik olarak islenen kısmın toplu, uygulamaya yönelik olan kısmının bireysel olarak islenmesi gerektiği görüsünde birleşilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin bu ders için gerekli olan donanıma sahip olmadan dersi alabiliyor olmaları sebebiyle, müzik öğretmenliği lisans programında yer alan tüm dersler arasındaki koordinasyonun gözden geçirilmesine ve eşlik dersinin diğer dersler ile bağlantısına dikkat çekilerek, piyano, müzik teorisi ve ilgili bazı derslerin devamı niteliğinde olmasına yönelik öneriler sunulmuştur. This research has been prepared for evaluation of Educational Faculties' Teacher Training Programs - Fine Art Education Music Department's Correpetition subject, in context of student and teacher opinions. Correpetition subject which provides the ability of accompanying to school songs and increases the fertility of the subject with this has been evaluated in point of view relationship between changeable, purpose, content, process, in place of the program and its time, connection with other subjects. The ideal source groups of this research are all Educational Faculties' Fine Art Education - Music Departments in Türkiye. Ideas of educators have been taken by interview and taking poll methods and according to this data; a new poll has been formed and used for taking students ideas. Findings that are about the poll have been calculated by statistic methods. Findings of the research have proved that students don't have enough confidence about main purposes of correpetition subject. At the end of the research, extension of program's time, ideal descriptions of solo and group studies and need of choosing correpetition subject as an optional subject have been explained by students and educators. Some of suggestions about connecting between present subjects and contents of correpetition programs have been presented to all music educators.
Keywords: araştırma; Eğitim; gösteriler; ilgili konular; Müzik; Müzik Eğitimi