Kamu diplomasisinde medyanın rolü: Anadolu Ajansı örneği - Altınalan, Hüseyin (My University, 2015)
KAMU DİPLOMASİSİNDE MEDYANIN ROLÜ: ANADOLU AJANSI ÖRNEĞİ İkinci Dünya Savaşı’nın ardından tüm dünyada beliren savaş karşıtlığı ve diplomatik alanda yeni yöntemlerin doğuşu, ülkelerin dış politika amaç ve araçlarında da değişikliklere neden olmuştur. Bu noktada teknolojik gelişmelerin de etkisiyle yaşanan informatik devrim, uluslararası alandaki yeni diplomatik atağı destekleyen unsura dönüşmüştür. Neticede uluslararası politikada kamu diplomasisi, yumuşak güç, sivil toplum ve medya kavramları daha ağırlıklı olarak yer almaya başlamıştır. Yeni küresel düzende bireylerin ve kamuoylarının önemi her geçen gün artmaktadır. Buna bağlı olarak daha önce devletlerin birbirleri ile ilişkileri ve kullanılan yöntemlerin tümü olarak tanımlanan diplomasi kavramında da değişiklik meydana gelmiştir. Bilgi, kültür ve iletişim uluslararası siyasette etken faktörler olmaya başlamış, diplomaside bu unsurlar kullanılarak kamuoylarını etkileme amaç edinilmiştir. Bu noktada diplomasi sözlüklerinde “kamu diplomasisi” kavramı büyük harflerle yazılmıştır. İlk kez 1965 yılında Edmund Gullian tarafından kullanılan kamu diplomasisinin birçok tanımı yapılsa da günümüzde kabul gören tanım, hükümetlerin başka bir devletin halkını, aydınlarını ve politikalarını kendi avantajına döndürmek için etkilemeye çalışmasıdır. Uluslararası ilişkilerde devletlerin kamu diplomasisi araçları, dışişleri bakanlıkları ile elçiliklerin sosyo-kültürel programları ve oluşturulan medya araçlarıdır. ABD, Fransa ve İngiltere kamu diplomasisine önem verip, etkin uygulama yapabilen önde gelen devletlerdendir. ABD dünyanın her yerinde kurulan düşünce kuruluşları, büyük markalar ve medya aracılığıyla Amerikan kültürünü diğer toplumlara benimsetmeye çalışmaktadır. Nitekim günümüzde Coca-Cola en bilinen markalar arasında sayılabilirken, Hollywood filmleri dünyanın hemen her yerinde izlenme rekorları kırmaktadır. Neticede genç kuşak ön planda olmak üzere farklı toplumlarda Amerikan kültürüne karşı oluşturulmuş sempatiden bahsetmek mümkündür. Son yıllarda değişen Türk dış politikası kapsamında oluşturulan kamu diplomasisi çalışmalarında hedeflenen, uluslararası arenada daha güçlü Türkiye imajı ile küresel siyasette artan prestijdir. Bu hedef doğrultusunda Türk siyasal yaşamında medyanın önemi bir kez daha vurgulanarak, bireylerin bilinç düzeyinin arttırılarak çeşitli konular üzerinde farkındalık yaratmak ve geleneksel ile modernist motifleri harmanlayan ilerlemeci bir Türkiye imajı çalışmaları üzerinde odaklanılmıştır. 1920 yılında kurulan ve küresel gelişmeleri yakından takip ederek, 2011 yılından itibaren büyük bir ivmeyle büyüme kaydeden Anadolu Ajansı (AA), doğru ve objektif haberleri bireylere ulaştırmadaki başarısının yanında, kamu diplomasisi çalışmalarına yaptığı katkıdan dolayı iç ve dış politika süreçlerinin önemli unsuru konumuna gelmiştir. Kamu Diplomasisi, Anadolu Ajansı, Medya

THE ROLE OF MEDIA IN PUBLIC DIPLOMACY: Anadolu Agency SAMPLE After theWorld War II, the birth of the new methods in diplomatic fieldand appearing of anti-war ideologyall over the world led tosome changes in the countries' foreign policy objectives and means. The experiencedinformaticrevolution with the impactof the technological developments hasbecome a key driver of the new diplomatic attackin the international arena. As a result, public diplomacy, soft power, civil society and media concepts began to play significant rolein the international politics. The importance of individuals andpublic in the new global order isincreasing everyday. Accordingly, some changes have beenoccurredin the concept of diplomacy which was earlier defined as the diplomatic relations ofstates with each other andall themethods used. Information, culture and communicationhave begun to be effective factors in international politics,as having aimedto influencethe public by using these elements. At this point, the concept of public diplomacy has been written in capital letters in the diplomacy dictionaries.Although there are manydefinitionsof public diplomacy which wasfirstlyused by EdmundGulianin 1965, the widely accepteddefinitionof the term is the communication of the states with each other to influence oneanother'spublic, intellectuals and policiesto capitalize on. Public diplomacy tools of the states in the international affairs are theforeign ministries,socio-cultural programs of the embassies and the media. The U.S. , France and Britain are the statesgivingimportance to public diplomacy and are capable of effective implementation. The U.S has been trying to impose American culture to other cultures throughthethink-tank organizations established all over the world, major brands and the media.Indeed, today, Coca Cola is among the best known brands while Hollywood has the record-breaking movies. As a result, it is possible to talk about a sympathy for the American culturein different communities, particularlythe youngergeneration. In recent years, the intent ofthe works of the public diplomacy, which is formedas part of the changing Turkish foreign policy, is the image of a more powerful Turkey and the increasing prestige in the global politics. In line with thisobjective, there has been aimed to createa progressive Turkey image,a blend ofthe traditional and modernist motifs, to increasethe awareness of individuals on various issues by emphasizing the importance of media in Turkish political life.AnadoluAgency (AA) which was founded in 1920 and hasgrownwitha majoraccelerationsince2011 by following the global developments closely, has become a significant factor by contributing both indomestic and international progressesof the public diplomacy as well as its successin broadcasting objective and true news. Public diplomacy, Anadolu Agency, Media
Keywords: Anadolu Ajansı; Diplomatik İlişkiler-- Teknolojik Açıdan; Gazetcilik; Kamu Diplomasisi; Medya; Medya ve Siyaset; Türkiye; Türkliye