Türkiye’de istihdam-işsizlik ve mutluluk arasındaki ilişkinin analizi : 2003-2018 - Kanlıoğlu, Melodi Buket (My University, 2021)
Günümüzde işsizlik konusu geçmişte olduğu gibi önemli bir yere sahiptir. 2003-2018 yılları arasında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) dünya işsizlik oranı ortalaması yüzde 5,73’tür. Aynı yıllarda Türkiye İstatistik Kurumuna göre ise Türkiye’de işsizlik oranının ortalaması yüzde 10,69’dur. Gerek ekonomik krizler gerek bugün yaşanılan Covid-19 salgını gibi durumlar neticesinde dünyada istihdam sorunu yaşanmaya devam etmektedir. İşsizlik salt ekonomik sorun olmanın ötesinde bireyin mutluluğunu da olumsuz etkilemektedir. Mutluluk, insanın en nihai olarak ulaşmak istediği yerdir. Kavram, tarih boyunca çeşitli düşünürler ve bilim insanları tarafından incelenmiş: “Mutluluk nedir?”, “Mutlu olmanın yolları nelerdir?” gibi sorularla mutluluk kavramını yanıtlamaya çalışmışlardır. Zaman içerisinde bilim dallarında görülen gelişmeler mutluluk hakkında yapılan çalışmaların sayısını arttırmıştır. Tek bir tanımı olmasa da genel olarak mutluluk, bireyin bir bütün olarak hayatından iyi olma halini ifade etmektedir. Literatürde öznel iyi oluş ve yaşam memnuniyeti gibi kavramlarla da kullanılabilen mutluluk kavramının çeşitli anketler aracılığıyla ölçüm yapılıp modellenmesi de mümkündür.Mutluluğu açıklamaya olanak sağlayan birden fazla değişkenin; cinsiyet, yaş, eğitim, gelir, istihdam durumu vb. olduğu bilinirken: İstihdamın, iş gücünün, işsizlik gibi kavramların da bir ekonominin yapı taşı olduğu bilinmektedir. Eski dönemlere kıyasla daha fazla insan işsizlikle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada Türkiye’de istihdam-işsizlik ve mutluluk analizi ele alınmıştır. Bu doğrultuda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2003 yılından beri düzenli olarak uygulanan Yaşam Memnuniyeti Anketi ile 2003-2018 yıllarındaki farklı kişilerden oluşan işsiz bireylerin yaşam memnuniyeti; istihdamda olanlar ve iş gücü dışında olan bireyler ile karşılaştırmalı olarak incelenmeye çalışılmıştır.

Today, unemployment problem is still as crucial as it was in the past. According to reports of International Labour Organization (ILO), World average unemployment rate is 5,73% between 2003 and 2018. Moreover, according to reports of Turkish Statistical Institute (TÜİK), the average unemployment rate is 10,69% in Turkey for the same years. Employment problems preserve to occur due to economic crisis and Covid-19 pandemic which are taking place in today’s World. Unemployment as a subject is not solely economical problem, yet also has negative impacts on happiness.Happiness is the object which all human-being are asking for. Unemployment as a concept has been studied by various philosophers and scientists throughout history. Besides, they tried to response to these kinds of questions which are: “What is happiness?”, “which kind of path should be following for acquiring the happiness?”. In time, development in branches of science encouraged scientists to research more about this topic. Furthermore, happiness does not have a single definition which refers to well-being situation of a person’s life. It is also possible to measure and model the concept of happiness, which can also be used in the literature with concepts such as subjective well-being and life satisfaction through various surveys.Multiple variables that allow us to explain happiness such as gender, age, education, income, employment status are also elements of economics. These days, much more people are facing danger of unemployment than before. Therefore, employment-unemployment and happiness analysis in Turkey were examined in this study. Life satisfaction survey made by Turkish Statistics Institute since 2003, life satisfaction of unemployment settlement’s life satisfaction between 2003-2018 and unemployment-employment individuals are compared in this study.
Keywords: Employment; Employment (Economic theory); Finance; İstihdam; İstihdam (Ekonomi teorisi); İşsizlik; İşsizlik- Mutluluk İlişkisi; Life Satisfaction; Maliye; Mutluluk Ekonomisi; Öznel İyi Oluş; Relationship Between Unemployment- Happiness; Subjective Well-Being (SWB); Turkey; Türkiye; Unemployment; Yaşam Memnuniyeti Happiness economics