Çocuklara bakım veren hemşirelerin çocuk istismar ve ihmalini tanıyabilmeleri - Aktaş Altunsu, Burcu (My University, 2004)
Çalışma, çocuklara bakım veren hemşirelerin çocuk istismar ve ihmalini tanıyabilme becerilerini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırma Mayıs-Temmuz 2003 tarihleri arasında prospektif olarak gerçekleştirilen kesitsel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Lütfü Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi, İstanbul Memorial Hastanesi ve Şafak Hastanesi'nde çalışan tüm hemşireler, örneklemi ise; bu hastanelerde çocuklara bakım veren 112 hemşire oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veri SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket kullanılarak analiz edilmiştir. Değerlendirmede yüzdelik ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Kurumlar arasında çocuk istismar ve ihmaline yol açan faktörleri belirtmede, öykü ve gözlem sonucu belirlenen istismar ve ihmal nedenlerini belirtmede ve istismar ve ihmal ile ilgili vaka örneklerini doğru yanıtlamada fark olduğu saptanmıştır (0,01<p<0,05). Çalışmaya katılan hemşirelerin çoğu ( % 88,4) çocuk istismar ve ihmali konusunda bilgi sahibi olduklarını belirtmişlerdir. Çocuk ile ilgili bölümde çalışmaktan memnun olma durumu ile çocuk istismar ve ihmalini tanıyabilme karşılaştırıldığında; cinsel istismarı tanıyabilmede istatistiksel anlamlılık (p<0,05), fiziksel ihmali tanıyabilmede ileri düzeyde anlamlılık (p<0,01) bulunmuştur. Çalışma yılı ve çocuk sahibi olma ile çocuk istismar ve ihmalini tanıyabilme arasında istatistiksel anlamlılık bulunmamıştır (p>0,05). Eğitim durumuna göre fiziksel, cinsel ve duygusal istismar belirtilerine verilen doğru yanıt oranları arasında istatistiksel anlamlılık görülmemiştir(p>0,05). Eğitim durumu ile ihmal belirtileri karşılaştırıldığında sadece tıbbi ihmal belirtilerinde istatistiksel anlamlılık bulunmuştur (p<0,01). Hemşireler istismar ve ihmal ile ilgili vaka örneklerinden fiziksel istismarı % 85,7, cinsel istismarı % 77,7, duygusal istismarı % 73,2, fiziksel ihmali % 43,8, duygusal ihmali % 54,5, cinsel ihmali % 65,2 oranında doğru yanıtlamışlardır. Sonuç olarak; çocuklara bakım veren hemşirelerin çoğunluğu çocuk istismar ve ihmali konusunda bilgi sahibi olup, istismar türleri ile ilgili vaka örneklerini daha yüksek oranda, ihmal türleri ile ilgili vaka örneklerini ise yaklaşık yarısı oranında tanıyabilmektedir. THE ABILITY OF THE NURSES CARING FOR CHILDREN TO RECOGNIZE CHILD ABUSE & NEGLECT

This study has been made for evaluating the ability of the nurses caring for children to recognize child abuse& neglect . This study is a cross sectional study which was realized between May-July 2003 prospectively. The research universe of this study was all of the nurses working in Lütfü Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi, İstanbul Memorial Hastanesi ve Şafak Hastanesi; the sample was 112 nurses caring for children. The form of data was used collecting data. The data was analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences). Percentage, Chi-square test were used for statistical evaluation. There is a statistical difference between institutions at recognization of factors causing child abuse and neglect, causes of abuse and neglect defined with observation and giving correct answers to causes about abuse and neglect (0,01<p<0,05). Most of the nurses attending the study ( 88,4 %) think that they are well-informed about child abuse and neglect. As the pleasure of working in a department about children and the ability of nurses to recognize child abuse and neglect were compared ; there were statistical significance in recognization of sexual abuse and physical neglect (p<0,05 and p<0,01). No statistical significance between work duration, having children and ability for recognization of child abuse and neglect. No meaningful statistical relation was found between education level and responses to physical, sexual, educational abuse signs (p>0,05). As the educational level and neglect signs were compared; meaningful statistical relation was found only in medical neglect signs (p<0,01). Among case samples about abuse&neglect, physical abuse was answered correctly by 85,7 % of the nurses; sexual abuse by %77,7; emotional abuse by %73,2, sexual neglect, physical neglect by % 43,8, emotional neglect by % 54,5 and sexual neglect by % 65,2 of the nurses. As a result; most of the nurses caring for children were well-informed about child abuse and neglect, the nurses could recognize cases about abuse type in a higher ratio and approximately half of the nurses could recognize cases about neglect type.
Keywords: Çocuk Sağlığı