İstanbul hekimlerinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeyleri-2003 - Özyurt, Ali (My University, 2004)
İSTANBUL HEKİMLERİNİN İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ - 2003 Adı ve Soyadı: Ali Özyurt Danışman adı: Prof. Dr. Osman Hayran Program: Yüksek Lisans Halk Sağlığı

İş doyumu, zamanlarının önemli bir kısmını işte geçiren hekimlerin fiziksel, ruhsal ve sosyal durumlarını etkileyebilmektedir. Mesleki doyumla ilgili olabileceğini düşündüğümüz tükenmişlik ise, iş yaşamında yoğun baskı sonucu gelişebilen fiziksel ve duygusal bir çöküntü halidir. Bu tezin amacı, İstanbul'da çalışan hekimlerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini ölçmek, aralarında bir ilişki olup olmadığını araştırmak ve bunları etkileyen değişkenleri belirlemektir. Araştırma kesitsel bir çalışmadır. Örneğimizde, İstanbul'da değişik yerlerde çalışan toplam 598 hekimden; kişisel bilgi formu, Minnesota iş doyumu ölçeği ve Maslach tükenmişlik ölçeği ile oluşturulan anketler uygulanarak, 1 Şubat - 1 Nisan 2003 tarihleri arasında veri toplanmıştır.Çalışmaya katılanların %63,5'i erkek, %35,8'i kadınlardan oluşmuştur. Anketi yanıtlayanların %38,5'i nöbet tutmuş, %58,9'u kurumunu fiziksel koşullarını yetersiz bulmuş, %89'u mesleğini kendi isteğiyle seçmiş, %66'sı tekrar aynı mesleği seçerdim demiş, %61'i çocuğunun hekim olmasını istemediğini belirtmiş, %8'i kurumundaki işinden ayrılmayı düşünmüş ve pratisyenlerin %33'ü TUS'na hazırlandığını belirtmiştir. Genel puan ortalamaları olarak; duygusal tükenme(DT) 13.4, duyarsızlaşma(D) 4.4, kişisel başarı noksanlığı(KBN) 22.6 ve iş doyumu(İD) 70.0 olarak bulunmuştur. Uzmanlık durumlarına göre incelediğimizde; duygusal tükenmeyi ve duyarsızlaşmayı en çok asistanlar yaşarken, kişisel başarısızlık ve iş doyumsuzluğunu pratisyenler en üst düzeyde yaşamaktadır. Hekimlerin, tükenmişliğin alt boyutları olan duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı noksanlığı yönünden en alt düzeyde oldukları saptanmıştır. İş doyumu genel ortalaması orta düzeyde bulunmuştur. Yaşla birlikte çalışmamıza katılan hekimlerin tükenme düzeyleri azalırken iş doyum düzeyleri artmıştır. Nöbet tutan hekimlerin duygusal tükenme ve duyarsızlaşmaya daha yatkın olduklarını saptanmıştır. Buna koşut olarak da iş doyumları düşmüştür. Sonuç olarak; çalışmamızda, tükenmişlik en alt düzeyde, iş doyumu ise orta düzeyde saptanmıştır. Tükenmişlik ile iş doyumu arasında negatif orantı saptanmıştır. Araştırmamızda elde edilen sonuçlar bu konuda yapılan pek çok çalışma ile benzerlik göstermektedir. Job satisfaction and burnout of medical doctors in İstanbul -2003 Summary Job satisfaction can affect the physical, psychological and social conditions of the medical doctors who spend most of their daily time at work. Burnout which is thought to have a relation with job satisfaction is a physical and psychological depression occurring under the pressure of the work stresses. The purpose of this study is to measure the level of job satisfaction and burnout in the medical doctors working different area of Istanbul. We also aimed to research factors affecting job satisfaction and burnout and to find out if there is a relation in between them. This is a cross sectional study. Data were collected from 598 medical doctors working in different parts of İstanbul. Doctors were asked to give answers to the questions in the personal information form, Minnesota Job Satisfaction Questionaire Maslach Burnout Inventory. Data were collected in between February 1and April 1 in 2003. % 63 of our sample were men and % 35.8 were women. % 38.5 of the sample had night duties at work. % 58.9 of them had an opinion that the physical conditions of their working area were bad. % 66 of our sample expressed that they would choose the same job again. % 61 of the sample determined that they didn't want their children to choose their job. % 33 of the general practioner responded that they were preparing for the TUS. As a general mean of points the mean of emotional exhaustions was calculated as 13.4. The mean value of depersonelization was 4.4, the low personal accomplisment was 22,6 and the mean of job satisfaction was 70. The number of the vacations that were taken in a year was the most important independent factor affecting the burnout and job satisfaction. It was found that scores of exhaustions in our sample were at the lowest level. This can be explained as our group didn't have burn out problems. General mean for the job satisfaction was found at medium level. In our sample the rate of the burnout were decreased and job satisfaction increased with age. The rate of emotional exhaustions were more in the doctors who had night duties. In this grup the rate of job satisfaction was low. As a result in our study burnout was found to be at low level, job satisfaction was found to be at the middle level. A negative correlation was found between the job satisfaction and burnout.
Keywords: Halk Sağlığı; İş Tatmini_Hekimler