M.S. I.-III. yüzyıllarda Myra Antik Kentinin ekonomisi - Akgül, Oğuz (My University, 2014)
M.S.I-III YÜZYILLARDA MYRA ANTİK KENTİNİN EKONOMİSİ Myra antik kenti Likçe yazıtlı kaya mezarları ve M.Ö. V. yüzyıldan en erken sikkeleriyle tarihi M.Ö. V. yüzyıla kadar geriye giden bir kenttir. Lykia’nın Antik Dönem’de en büyük 6 kentinden biri ve M.S. IV. yüzyıldan itibaren ise Lycia Eyaleti’nin metropolis’i olan Myra’nın bölgedeki ve Küçükasya’daki diğer kentler gibi zenginliği M.S. I-III. yüzyıllar arasıdır. Bunu da Myra’nın liman kenti Andriake’den günümüze ulaşan görkem yapılar, kiliseler, anıtlar, işlikler ve liman yapıları gibi birçok mimari yapıdan görmekteyiz. Küçükasya’dan günümüze ulaşan iki granarium Myra ile Patara Lykia kentlerindedir. Bu da her iki kentin Roma tarafından hububat taşıma sisteminde ayrı bir önemi olduğunu göstermektedir. Granarium Andriake’nin dolayısıyla da Myra’nın zenginleşmesini sağlayan önemli ticari yapılardan birisi olmalıdır. Andriake tapınak, anıtlar ve Geç İmparatorluk Çağı’nda bir liman için oldukça fazla sayıda kilise ile manastıra da sahipti. Bütün bunların Andriake’nin liman kenti olarak coğrafi açıdan çok elverişli bir yerde bulunmasından dolayı kozmopolit bir nüfusa sahip olmalıydı. Küçükasya’dan bilinen toplam 4 gümrük yazıtı vardır ve bunun sadece iki tanesi Myra ve Limanı Andriake’den gelmektedir. Bu yazıtlarda da Myra’nın kalkınması ve siyasi otorite olmasında limanı Andriake’nin de sağladığı ekonomik güç etkili olmuş olmalıdır. Çünkü Roma İmparatorluk Çağı’na geldiğimizde Myra antik kentinin egemenlik alanın oldukça genişlediğini görmekteyiz, egemenlik alanını genişlettikçe, sattığı ürünler de hem nitelik hem de nicelik olarak artmış olmalıdır. Gerek Arcadius Anıtı gerekse gümrük yazıtlarında ki bilgilerde Myra kentinde deniz ürünlerinden de büyük kazanç elde edilmekteydi ancak Myra egemenlik alanındaki tarımsal ve hayvansal ürünlerin neler olduğu konusundaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Sonuç olarak Myra’nın ekonomik ve politik güçlenmesinin temelini liman kenti Andriake’nin önemli rolü olduğu görülmektedir. The Economy of the Ancient City of Myra between the First and Third Century A.D. The foundation of the ancient city of Myra dates back to the 5th century BC as shown by the incribed Lycian rock tombs and by its earliest coins from the 5th century BC. The city was one of the six big cities of the Lycia in the antiquity and becomes the metropolis of the Lycia from on the 4th century AD. On the other hand, it seems that similar to the other cities of the Asia Minor, the richest period of the Myra was in between the 1st to 3rd century AD. Survived monumental architecture, churches, mouments, workshops and harbor structures from Andriake, the port city of Myria exhibits clearly these gloriest days of the city. Moreover, two granarium that were found on the Asia Minor were situated in Lycian cities Myra and Patara which show the importance of these two cities on the grain transporting system in Rome. Its granarium should be an important commercial structure which contributed to the enrichment of Myra in roman period. Temples, monuments and a large numbers of monastries and churches for a port in the late Imperial period were situated in Andriake. It seems that the geographically very convenient location of the Andriake allowed the presence of a much diversified population. A total of four custom inscription is known in Asia Minor and two of them were found in Myra and its harbor Andriake. These incriptions may show how Andriake provided the necessary economical power to Myra while the city was developing and was becoming a political authority in its region. It seems that the zone of juridiction of the Myra was expanded during the Roman Imperial period and an increase in both quality and quantity of the products sold by the city was accompanying this expansion. Both Arcadius Monument and the custom inscription inform us that the city was deriving great profit from sea food eventhough our knowledge of agricultural and animal products in the city’s territory is very limited. At the end, the port city of Andriake seems to have a very important role in the Myra's economic and political empowerment.
Keywords: Antik Kalıntılar; Antik Kentler; Eskiçağ Tarihi; Likya Bölgesi; Mezar Anıtları - Kaya Mezarları; Myra; Türkiye