Uluslararası belgelerde ve anayasalarda hukuksal ve siyasi eşitlik bağlamında kadın - Marduç, Melda Köse (My University, 2015)
Kadın hakları, evrensel insan haklarının vazgeçilmez ve ayrılmaz bir parçasıdır. Kadınlık, felsefi düşüncenin doğuşundan beri, simgesel olarak aklın dışında var sayılan şeylerle bağdaştırılmıştır. Tarihin her devrinde kendisinin ve diğer kadınların hakkı için sosyal ve siyasal hayatta mücadele eden ve savunan kadınlar ortaya çıkmış ancak istenilen boyutta etkili olamamışlardır. Toplumun geleneksel olarak kadın ve erkeğe biçmiş olduğu farklı konum ve roller nedeniyle, kadınların insan haklarının ihlal edildiği açıklıkla görülmektedir. Kadınların insan hakları ilkeleri önce uluslararası alanda gelişmiş, ancak 21. yüzyılda ulusal çerçevede de kabul edilmiş ilkeler haline gelmiştir. Ülkemizde CEDAW Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesinin ardından kadına yönelik özel politikalar oluşturulmasına hız verildiği ve kadın kuruluşlarının haklı mücadelelerinde ortak hareket ederek, bir baskı grubu oluşturulduğu görülmektedir. Ancak, kadın haklarının kullanımıyla ilgili kadınlar aleyhine belirgin bir ayrımın yapıldığı alan seçme ve seçilme hakkıyla ilgili olandır. Yasayla güvence altına alınan bu haklar maalesef erkeklerle aynı oranda hayata geçirilememiştir. Çalışmamızda, insan haklarının ayrılmaz parçası olan kadın haklarını hukuksal-siyasal eşitlik bakımından incelerken, anayasalarda ve uluslararası sözleşmelerde bu hakkın kullanımına yönelik yapılan düzenlemeleri ortaya koymaya çalışacağız. Amacımız, kadınların haklarının kapsamını belirlemek ve kadın haklarının gelişimine katkıda bulunacak düşünce ve görüşleri açığa çıkartmaktır.

Women’s rights, are an indispensable and integral part of universal human rights. Womanhood has been symbolically associated with assumed stuff, other than wisdom, ever since the emergence of philosophical thought. Women who fight for and defended their own as well other women’s rights in both social and political life, came forward in every era of the history, but could not be effective at desired level. By reason of different status and roles traditionally provided by the community for man of woman, it is clearly evident that women’s human rights are violated. Principles of women’s human rights have been improved initially in international arena and become nationally-accepted principles, as well, only in the XXI. Century. Upon the enforcement of CEDAW in our country, it is observed that formulation of women-oriented special policies has been expedited and the women’s institutes formed a pressure group towards their justified fight. Yet, the ground where obvious discrimination against women prevails, pertaining to the right to vote and stand for election. With this study we will try to review women’s rights, an integral part of human rights, in terms of legal and political equality, while revealing the regulations made in constitutions and international conventions towards the exercise of this right. Our aim is to define the scope of rights of women and to introduce opinions and views that will contribute to the improvement of women’s rights.
Keywords: Cinsiyet ayrımı, Kadınlara karşı; Eşitlik; Kadın hakları; Kadınlar; Sosyal durum; Türkiye