Member state foreign policy versus EU foreign policy : the case of Polish foreign policy on Ukraine - İnan, Agnieszka Veronika (My University, 2022)
Bu tez, AB dış politikasının oluşturulması ve uygulanmasında AB ile üye devletleri arasındaki etkileşimi Polonya örneği üzerinden ve özellikle Polonya’nın Ukrayna ile ilgili politikalarının AB’nin bu ülke ile ilgili politikasını nasıl etkilediğini ortaya koyarak analiz etmektedir. Sosyal inşacı bir yaklaşım benimseyen çalışma, AB ile Polonya arasındaki etkileşimin, kimliklerinin inşası ve yeniden inşası için esas teşkil ettiğini ve bunun da Ukrayna'ya yönelik dış politikalarının oluşmasına yansıdığını savunmaktadır. Bu nedenle, her üye devletin benzersiz kimliği, AB'nin kimliğini ve dış politikasını etkiler ve bunun tersi de geçerlidir. Polonya ve AB’nin Ukrayna'ya yönelik dış politikaları, aralarındaki sosyalleşmenin dış politika oluşum süreçlerini nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır. Polonya dış politikası, Polonya'nın jeopolitik konumu ile birlikte, Polonya’nın AB’ye girmesiyle yeniden tanımlanan Polonya ulusal kimliği tarafından belirlenmektedir. Polonya ulusal kimliği, Ukrayna’nın AB ile yakınlaşmasını Polonya’nın dış politika gündeminde önemli bir konu haline getiren önemli bir faktördür. Bu çalışma, Polonya'nın dış politika hedeflerini, kısmen de olsa, AB’nin dış politika gündemine yüklemeyi nasıl başardığını ele almaktadır. Polonya’nın AB dış politikası üzerindeki etkisi, çeşitli içsel ve dışsal faktörlerle sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle, bu tez, ana argüman olarak AB'nin Ukrayna'ya yönelik dış politikasının, Polonya ile AB arasındaki etkileşimden oldukça etkilendiğini, Polonya'nın bu açıdan önemli bir rol oynadığınıve Polonya'nın kimlik dönüşümlerinin, Polonya dış politikası ve dolayısıyla, AB’nin Ukrayna politikası üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olduğunu ileri sürmektedir.

This thesis analyses the interplay between the EU and its member states in the making and implementation of EU foreign policy through analyzing the case of Polish foreign policy on Ukraine. Based on a social constructivist approach, the study argues that the interaction between the EU and Poland is essential to the construction and reconstruction of their identities, which in turn is reflected in the shape of their foreign policies toward Ukraine. Thus, the unique identity of each member state influences the EU’s identity and foreign policy, and vice versa. Their foreign policy towards Ukraine reveals how socialization among Poland and the EU affects their foreign policy formation processes. Polish foreign policy is dictated by Polish national identity, which was redefined by Poland’s entrance to the EU; along with Poland’s geopolitical location. Polish national identity is an important factor which renders Ukraine’s rapprochement with the EU a key issue on Poland’s foreign policy agenda. This study considers how Poland has succeeded in uploading its foreign policy objectives to the EU’s foreign policy agenda; albeit partly. Poland’s influence on EU foreign policy remains limited by various endogenous and exogenous factors. Thus, this thesis argues that the EU’s foreign policy on Ukraine is highly affected by the interaction between Poland and the EU, with Poland playing a significant role and that Poland’s identity transformations are central to Polish foreign policy and has a crucial impact on EU foreign policy on Ukraine.
Keywords: AB dış politikası; Avrupa Birliği; Dış ilişkiler; dış politika oluşum süreci; EU foreign policy; European Union; foreign policy formation process; Foreign relations; Poland; Polonya; Polonya dış politikası; social constructivism; sosyal inşacılık; Ukraine; Ukrayna; Ukrayna Polish foreign policy