Yerel yönetimler ve kültür politikaları bağlamında İstanbul’da kentsel koruma sorunsalına sürdürülebilir çözüm önerileri - Can, Aynur (Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2014)
Bu makale İstanbul’da kentsel koruma sorunsalı üzerine odaklanmaktadır. Kentsel koruma sürdürülebilirlik bağlamında ele alınmaktadır. Öncelikle kavramsal çerçeve ve konunun arka planı açıklanmaktadır. Kentsel koruma pratiğinde başarılı bir örnek olarak Avusturya’nın Viyana şehri incelenmektedir. İstanbul’da kültürel mirasın yoğun olarak bulunduğu Fatih (Tarihi Yarımada), Eyüp, Beyoğlu ve Üsküdar Belediyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunu kapsayan bir alan araştırması yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular değerlendirilmekte ve çözüm önerileri sunulmaktadır. Bu çalışmanın ilgili literatüre güncel ve özgün katkı sağlaması umulmaktadır.
Keywords: Kentsel koruma, sürdürülebilirlik, kültürel miras yönetimi, kültür politikası, yerel yönetimler, İstanbul