Belgrad Ormanı’nda makromantarlarda bulunan aleocharinae (coleoptera: staphylinidae) altfamilyası üzerine faunistik çalışmalar - Toktay Okutan, Didem (My University, 2024)
Staphylinidae familyası, bir soyu tükenmiş ve 34 yaşayan yaklaşık 67000 tür ile kınkanatlıların (Coleoptera) en büyük familyasıdır. Bu familyanın içerisinde bulunan 32 altfamilyadan en çok türe sahip olan Aleocharinae’dir. Bu altfamilya, makromantarlar içinde yaşayan en fazla sayıdaki cepkenli böcek türünü içerir. Bu çalışma kapsamında Belgrad Ormanı’nda arazi çalışmaları yapılmıştır. Tespit edilen mantar türlerinin içinden Aleocharinae türleri sifter ile elenerek toplanmıştır. Toplanan Aleocharinae örnekleri %70’lik alkole alınmış ve etiket bilgileri yazılarak örnekler vidalı kapaklı tüplerde saklanmıştır. Örneklerin toplandıkları tarih, koordinat verileri, yükseklik, toplanma biçimi, mantarda Aleocharinae varlığı/ yokluğu gibi bilgiler Epicollect5 uygulamasına kaydedilmiş, koordinat, yükseklik ve saat verileri Commander Compass Go uygulaması ile elde edilmiştir. Tüm arazi çalışmalarının sonunda tespit edilen tüm tür lokalite kayıtları ile ArcGIS 10.5 kullanılarak türlerin bulundukları yerlerin haritaları oluşturulmuştur. Çalışma sonunda Aleocharinae altfamilyasına ait üç cins içerisinde toplam 11 tür tespit edilmiştir. Bu türlerin bulunduğu mantarların da tespit edilebilenlerin türleri verilmiştir. Tüm tespit edilen türlerin fotoğrafları sunulmuştur. Tespit edilen türlerin yüksekliklere, aylara, Türkiye’nin bölgeleri, komşu ülkeleri ve zoocoğrafik bölgelere göre dağılım grafikleri hazırlanmıştır. Bazı ekolojik değerlendirmeler kapsamında PAST 3.15 kullanılarak toplanan türlerin birey sayıları ve takson sayısına göre tespit edilen mantarlardaki Brillouin çeşitlilik indeksine göre değerlendirilmiştir. Zoocoğrafik değerlendirmeler kapsamında ise toplanan türlerin Türkiye’nin bölgelerine, Türkiye’nin komşu ülkelerine ve zoocoğrafik bölgelere göre değerlendirilerek UPGMA benzerlik analizleri yapılmıştır. Pilot bölge olarak seçilen Belgrad Ormanı ile başlanması planlanan bu çalışma, ileride Türkiye’nin diğer bölgelerini de kapsayacak şekilde genişletilerek tüm Türkiye’nin mantar-Aleocharinae ilişkisinin net bir biçimde ortaya konması ve Türkiye’nin mantara çekilen tüm Aleocharinae faunasının çıkartılması ile Türkiye biyoçeşitliliğine önemli katkılar sağlanacağı düşünülmektedir.

The family Staphylinidae is the largest family in Coleoptera with approximately 67000 species, including one extinct and 34 living. Of the 32 subfamilies within this family, Aleocharinae has the largest number of species. This subfamily contains the largest number of species of rove beetles living within macrofungus. Within the scope of this study, field studies were carried out in Belgrad Forest. Aleocharinae species were collected with a sifter among the mushrooms. The collected Aleocharinae specimens were preserved in 70% alcohol and label information was written and the specimens were stored in screw cap tubes. Information such as the date of collection, coordinate data, altitude, mode of collection, presence/ absence of Aleocharinae in the mushroom were recorded in Epicollect5 application, and coordinate, altitude and time data were obtained with the Commander Compass Go application. At the end of all field studies, maps of the locations of the species were created using ArcGIS 10.5 with all species locality records. At the end of the study, a total of 11 species belonging to three genera belonging to the Aleocharinae subfamily were identified. The species of the mushrooms in which these species are found are also given. Photographs of all identified species are added to the study. Distribution graphs of the detected species according to months, regions of Turkey, neighboring countries and zoogeographic regions were prepared. Within the scope of some ecological assessments, the number of individuals of the collected species and the number of taxa were evaluated according to the Brillouin diversity index using the PAST 3.15 program. Within the scope of zoogeographic evaluations, UPGMA similarity analyses were performed by evaluating the collected species according to Turkey's regions, Turkey's neighboring countries and zoogeographic regions. This study, which is planned to start with the Belgrade Forest selected as the pilot region, will be expanded to other regions of Turkey in the future, and it is thought that significant contributions will be made to Turkey's biodiversity by clearly revealing the fungus-Aleocharinae relationship of the whole of Turkey and by extracting the entire Aleocharinae fauna of Turkey attracted to the fungus.
Faunistic studies on the subfamily aleocharinae (coleoptera: staphylinidae) found in macrofungus in Belgrad Forest
Keywords: a total of 11 species belonging to three genera belonging to the Aleocharinae subfamily were identified; Aleocharinae has the largest number of species; Aleocharinae species were collected with a sifter among the mushrooms; altitude; altitude and time data were obtained with the Commander Compass Go application; and coordinate; and it is thought that significant contributions will be made to Turkey's biodiversity by clearly revealing the fungus-Aleocharinae relationship of the whole of Turkey and by extracting the entire Aleocharinae fauna of Turkey attracted to the fungus; At the end of all field studies; At the end of the study; aylara; Bazı ekolojik değerlendirmeler kapsamında PAST 3.15 programı kullanılarak toplanan türlerin birey sayıları ve takson sayısına göre tespit edilen mantarlardaki Brillouin çeşitlilik indeksine göre değerlendirilmiştir; Beykoz (Istanbul, Turkey); Beykoz (İstanbul, Türkiye); Biology; bir soyu tükenmiş ve 34 yaşayan yaklaşık 67000 tür ile kınkanatlıların (Coleoptera) en büyük familyasıdır; Biyoloji; Böcekler; Bu altfamilya; Bu çalışma kapsamında Belgrad Ormanı’nda arazi çalışmaları yapılmıştır; Bu familyanın içerisinde bulunan 32 altfamilyadan en çok türe sahip olan Aleocharinae’dir; Bu türlerin bulunduğu mantarların da tespit edilebilenlerin türleri verilmiştir; coordinate data; Çalışma sonunda Aleocharinae altfamilyasına ait üç cins içerisinde toplam 11 tür tespit edilmiştir; Distribution graphs of the detected species according to months; FAUNISTIC STUDIES ON THE SUBFAMILY ALEOCHARINAE (COLEOPTERA: STAPHYLINIDAE) FOUND IN MACROFUNGUS IN BELGRAD FOREST; field studies were carried out in Belgrad Forest; Information such as the date of collection; Insects; ileride Türkiye’nin diğer bölgelerini de kapsayacak şekilde genişletilerek tüm Türkiye’nin mantar-Aleocharinae ilişkisinin net bir biçimde ortaya konması ve Türkiye’nin mantara çekilen tüm Aleocharinae faunasının çıkartılması ile Türkiye biyoçeşitliliğine önemli katkılar sağlanacağı düşünülmektedir; including one extinct and 34 living; komşu ülkeleri ve zoocoğrafik bölgelere göre dağılım grafikleri hazırlanmıştır; koordinat; koordinat verileri; makromantarlar içinde yaşayan en fazla sayıdaki cepkenli böcek türünü içerir; mantarda Aleocharinae varlığı/ yokluğu gibi bilgiler Epicollect5 uygulamasına kaydedilmiş; Mantarlar; maps of the locations of the species were created using ArcGIS 10.5 with all species locality records; mode of collection; Mushrooms; neighboring countries and zoogeographic regions were prepared; Of the 32 subfamilies within this family; Örneklerin toplandıkları tarih; Photographs of all identified species are added to the study; Pilot bölge olarak seçilen Belgrad Ormanı ile başlanması planlanan bu çalışma; presence/ absence of Aleocharinae in the mushroom were recorded in Epicollect5 application; regions of Turkey; Staphylinidae familyası; Tespit edilen mantar türlerinin içinden Aleocharinae türleri sifter ile elenerek toplanmıştır; Tespit edilen türlerin yüksekliklere; The collected Aleocharinae specimens were preserved in 70% alcohol and label information was written and the specimens were stored in screw cap tubes; The family Staphylinidae is the largest family in Coleoptera with approximately 67000 species; the number of individuals of the collected species and the number of taxa were evaluated according to the Brillouin diversity index using the PAST 3.15 program; The species of the mushrooms in which these species are found are also given; This study; This subfamily contains the largest number of species of rove beetles living within macrofungus; Toplanan Aleocharinae örnekleri %70’lik alkole alınmış ve etiket bilgileri yazılarak örnekler vidalı kapaklı tüplerde saklanmıştır; toplanma biçimi; Turkey's neighboring countries and zoogeographic regions; Tüm arazi çalışmalarının sonunda tespit edilen tüm tür lokalite kayıtları ile ArcGIS 10.5 kullanılarak türlerin bulundukları yerlerin haritaları oluşturulmuştur; Tüm tespit edilen türlerin fotoğrafları sunulmuştur; Türkiye’nin bölgeleri; Türkiye’nin komşu ülkelerine ve zoocoğrafik bölgelere göre değerlendirilerek UPGMA benzerlik analizleri yapılmıştır; UPGMA similarity analyses were performed by evaluating the collected species according to Turkey's regions; which is planned to start with the Belgrade Forest selected as the pilot region; will be expanded to other regions of Turkey in the future; Within the scope of some ecological assessments; Within the scope of this study; Within the scope of zoogeographic evaluations; yükseklik; yükseklik ve saat verileri Commander Compass Go uygulaması ile elde edilmiştir; Zoocoğrafik değerlendirmeler kapsamında ise toplanan türlerin Türkiye’nin bölgelerine