NATO policies in south caucasus - Katman, Filiz (My University, 2006)
Bireysel, ülkesel, bölgesel ve uluslararası güvenlik önemlidir. Güvenlik, tehdit algılamasına bağlıdır ve tehdit algılaması da değişmiştir. Günümüzde tehdidin kaynağı, zamanı ve yeri önceden bilinememektedir. Küresel dünyada tehditlerin bu özelliğinden, istikrarsızlığın ve çatışmaların olduğu bir bölge, uzaktaki ülkeyi de ilgilendirmektedir. Bu bölgelerin, kitle imha silahlarının artması, terörizm, etnik çatışmalar, uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı ve yasal olmayan göç gibi günümüz tehditlerinin çoğalmasına zemin oluşturduğu belirtiliyor. Bu bölgelerin kontrolü, güvenlik sorunu olmaktan çıkartılması ve entegre bölge yapılmasının dünya güvenliğine katkıda bulunduğu belirtiliyor. Güney Kafkasya coğrafi olarak stratejik, çatışmaların ve önemli oranda enerji kaynakları bulunan bir bölgedir ve birbirleriyle bağlantılı güvenlik algılamaları ve kaygılarının olduğu devletler sistemi bir güvenlik kompleksini oluşturduğu için Güney Kafkasya bir güvenlik kompleksi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada NATO’nun Güney Kafkasya politikaları bu açıdan ele alınmıştır ve bu bölgenin güvenlik kompleksi özellikleri analiz edilmiştir. Öncelikle, güvenlik konusunda teorik altyapı sağlanmıştır. İkinci bölümde, NATO’nun kuruluşu ve değişim süreci ele alınmıştır. Güney Kafkasya bölgesinin coğrafi, tarihi, sosyo-ekonomik özellikleri ve de bölgesel ve bölge dışı güçlerin bölgeye ilgisi üçüncü bölümde analiz edilmiştir. Dördüncü bölümde NATO’nun Güney Kafkasya politikaları ele alınmıştır. Güney Kafkasya Avrupa güvenliği içinde değerlendirilmektedir ve Kafkasya ve Orta Asya’ya NATO’da coğrafi öncelik verilmektedir. Bu bölgedeki programların, NATO’nun uzun dönem stratejisi olan reformların teşvik edilmesi ve desteklenmesiyle Avrupa-Atlantik bölgesinde istikrarın artırılmasıyla tutarlı olduğu belirtilmektedir.

Security is important in individual, state, regional and international level. Security is determined by threat perception and threat perception has changed. Now, source, time and place of a threat cannot be known beforehand. In globalized world, a destabilized, conflicting area is also concern of a distant country because of the characteristics of new threats. These areas are considered as breeding grounds for contemporary threats, proliferation of weapons of mass destruction, terrorism, ethnic conflicts, drug trafficking, human trafficking, and illegal migration. Their control, desecuritization, and transformation into an integrated region are defined as contributing to world security. South Caucasus is geographically strategic, conflicting region with considerable energy resources and it is defined as a security complex with such characteristics, since the security complex is a set of states with interlinked security perceptions and concerns. In this study, NATO policies in South Caucasus are analyzed from this perspective and security complex characteristics of this region is analyzed. First, theoretical background on security is provided. Formation of NATO, transformation process is analyzed in second chapter. Then, geographical, historical and socio-political characteristics of South Caucasus region and involvement of regional and outer powers are analyzed in third chapter. In fourth chapter, NATO policies in South Caucasus are analyzed. South Caucasus is considered in the European security area, geographic priority is given to South Caucasus and Central Asia. NATO programs in these regions are defined as consistent with NATO’s long-term strategy to enhance stability across Euro-Atlantic region by encouraging and supporting reform.
Keywords: NATO (NORTH ATLANTIC TREATY ORGANIZATION); NATO_Siyaset ve Yönetim_Kafkasya (Güney)