Çocukların cinsel istismarı suçu ve bu suçla mücadele - Ayral, Fatma (My University, 2010)
nsel İstismar, Suçla Mücadele Ö Z E T ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI SUÇU VE BU SUÇLA MÜCADELE Cinsel istismar, çocuğun cinsel haz amacıyla zorla ya da ikna edilerek cinsel etkileşime maruz bırakılmasıdır. Çocukların cinsel istismarı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 103.maddesinde suç olarak düzenlenmiştir. Cinsel istismarın cezalandırma konusu olması, her şeyden önce, çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimini henüz tamamlamamış olması ve onun kendi cinsel davranışı üzerinde özerk bir karar verme yeteneğinin henüz gelişmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 34. maddesine paralel hükümler içeren Türk Ceza Kanunu’na göre, çocuğu cinsel yönden istismar eden ve cinsel açıdan sömüren herkes yasal açıdan izlenmekte ve sorumlu tutulmaktadır. Cinsel istismar, cinsel amaçla yapılan bir fiil olmakla birlikte, cinsel sömürünün, fiziksel saldırıların, sözel tehditlerin psikolojik baskıların da ortaya çıktığı, çocuğun yaşadığı travma neticesinde duygusal, sosyal, cinsel ve psikolojik problemlerin uzun yıllar sürdüğü bir suçtur. Bu da suçun önlenmesi ve olumsuz etkilerinin giderilmesi için fail ve mağdurun rehabilitasyonunun gerekli olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, suçla mücadele kapsamında cinsel suçlarda soruşturmanın, gerekli eğitimi almış uzman personelin yer aldığı özel bir birim tarafından yapılması, toplumsal işbirliği ve kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve halkın cinsel suç failleri hakkında bilgilendirilmesi gerektiği savunulmuş, ayrıca suçun kısa sürede aydınlatılmasında DNA Veri Bankaları’nın önemi vurgulanmıştır. Sexual abuse, The fight against crime

THE CRIME OF THE CHILDREN ABOUT SEXUAL ABUSE AND THE FIGHT AGAINST THIS CRIME Sexual abuse means that a child is exposed to sexual pleasure; forced or persuaded. Sexual abuse of children is defined as crime under the article 103 of Turkish Criminal Law. It was defined as crime because, the child has not finished the progress of psychological and physical growing and she/ he is not able to make the decision him/ her self over his/ her body. According to a related Turkish Criminal Law article which has parallel judgement to article 34 of United Nation Children Rights Agreement states that any person who sexually exploits children, will legally followed and has legal responsibility. Sexual abuse is a crime that has sexual purpose containing physical attacks, oral threats, psychological pressure can cause traumas; emotional, social, sexual and psychological problems. The consequences of the exploitations may have long lasting effects on the children. The remedy and the avoidance of the crime requires appropriate rehabilitation for both sides. In this research, it is mentioned that to deal with sexual crimes it is necessary to make investigations by a special unit that has appropriate education on the topic. Furthermore, social cooperation, coordination between institutions and public information are initial for preventation of sexual crimes. The importance of the DNA Datum Banks is also stated for finding the doers of the crimes in a short matter of time.
Keywords: Cinsel İstismar_Hukuk; Çocuk Hakları; Hukuk; Kamu Hukuku; Suçlar_Cinsel İstismar