Çalışan Performansı ve Mali Performans: Pozitif Ses Çıkarma, Psikolojik İyi-Oluş ve Çalışmaya Tutkunluk ile İlişkileri ve Otel İşletmeleri Örneği - SEMİZ ÇELİK, DERYA (My University, 2018)
Hizmet sektörü olan otel işletmeleri üzerinde uygulaması olan bu çalışmadaçalışan performansı ve mali performansın ilişkileri incelenmiştir. Bu amaçla çalışanlarınçalışmaya tutkunlukları, ses çıkarma davranışları ile psikolojik iyi-oluşları onlarınperformanslarına etki edip etmediği, çalışan performansının mali performans ilebağlantısı incelenmiştir. İstanbul ve Antalya’da bulunan otel personellerine uygulanananket ile elde edilen veriler SPSS programı ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Çalışanların çalışmaya tutkunlukları, ses çıkarma davranışları ile psikolojik iyioluşlarınınperformanslarına olan etkisinin olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır.Sonrasında da çalışanların performanslarının mali performans ile ilişkisini olupolmadığı ve ne ölçüde ilişkisinin olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışanperformansı ile mali performans arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek amacıyla korelasyonanalizi kullanılırken çalışma kapsamındaki diğer değişkenlerin bu performans türlerineetkileri regresyon analizi ile belirlenmiştir. Sonuç olarak değişkenlerin salt mali veçalışan performans üzerinde etki derecesi değil mali performans ile çalışan performansıilişkisi dikkate alınması gerektiği tespit edilmiştir.

This study examines the relations between employee performance and financial performance which is the service sector and which is applied to hotel management. For this purpose, it was investigated employees' work engagement, whether voice behavior and psychological well-being affect their performance and the link between employee performance and financial performance. The data obtained from the questionnaire applied to hotel staff in Istanbul and Antalya were evaluated by the SPSS program. It has been tried to determine, the employees work engagement, whether voice behavior and psychological well-being affect their performance. After that, it has been tried to find out whether the performance of the employees are related to financial performance and to what extent they are related. Correlation analysis is used to determine the relationship between employee performance and financial performance and the effects of other variables on these performance types were determined by regression analysis. As a result, it has been determined that the relations between financial performance and employee performance should be considered, not the degree of influence of variables on purely financial and employee performance.
Operating Performance and Financial Performance: Positive Sound Removal, Reliable Good-Creating and Working Relationship Between Comfort and Hotel Operations
Keywords: İş; İşletme