Kamu sağlık hizmetlerinin satın alınması - Tokalaş, Sevinç (My University, 2006)
Sağlık hizmetlerinde, kaynak tahsisinde etkinliğin sağlanması, hizmet sunumunda kalitenin geliştirilmesi, ihtiyaçların planlanması, önceliklerinin belirlenmesi ve toplumun sağlık seviyesinin geliştirilmesi amacıyla satın alma modelleri geliştirilmiştir. Bunlardan en önemlisi stratejik satın almadır. Stratejik satın alma, en iyi tedarikçileri, en iyi ödeme mekanizmalarını ve sözleşmelerin en iyisini bulmak için sürekli araştırma gerektirir. Stratejik satın alma, toplumun sağlık ihtiyaçlarını ve önceliklerini içeren değerlendirmeleri, satın alma stratejilerini geliştirmek için hizmet çeşitlerinin ihtiyaçlar doğrultusunda nasıl karşılanacağını ve hizmet dağılımının nasıl olması gerektiğini içeren toplantıları, bütçeden ödenek ayrımlarının başarılması için stratejilerin kapsar. Ülkemizde kamu sağlık hizmetlerinin satın alma yoluyla gördürülebilmesi için, satın almayı yapacak kurumların harcama gerektiren işler olması ve satın almayı yapacak kurumların kamu statüsünde bulunmaları nedeni ile Kamu İhale Kanununa tabi olmaları doğal bir sonuçtur. Kamu Sağlık Hizmetlerinin Kamu İhale Kanunu vasıtası ile satın alınmasındaki amaç ise, kanunun temel ilkelerini gerçekleştirerek, toplumun sağlık hizmetlerinden faydalanmasında eşitliği sağlamak, sağlık hizmetlerinin planlanmasından, sağlık politikası hedeflerinin gerçekleştirilmesine kadar, tüm sağlık sistemi amaçlarının şartname ve sözleşmelerle gerçekleştirilmesini olanaklı kılmak, sağlık hizmetlerinde kaliteyi arttırmaktır. Sonuç olarak sağlık hizmetlerinin, Kamu İhale Kanunu vasıtasıyla satın alınmasında, sağlık alanında kıt olan kaynakların kullanımında etkinliğinin sağlanması, sağlık hizmetlerinin sunumunda kalitenin yükseltilmesi ve sağlık hizmeti çıktılarının geliştirilmesi beklenir. Ayrıca, uzmanlaşmanın getireceği maliyet avantajlarından yararlanılır. Böylece sağlık sistemi içerisinde bütün topluma yayılan kamu sağlığı hedeflerinin başarılmasına katkı sağlanabilir. Diğer en önemli sonuç ise, tedarikçiler arasında rekabet ortamı yaratılarak piyasa mekanizmasında etkinliğin arttırılmasıdır. Böylece toplumun sağlık ihtiyaçları ve beklentileri satın alma kararlarının içinde karşılanabilir.

Purchasing models have been developed to ensure efficiency in source allocation for healthcare services, improvement of quality in service providing, planning of demands, determination of priorities and improvement of the public health. The most important for these is strategic purchasing. Strategic purchasing requires continuous research for the best supplies, best payment mechanisms and best contracts. Strategic purchasing includes evaluations covering public health needs and priorities, how service types are to be fulfilled in line with the needs in order to develop purchasing strategies, meetings covering issues such as what the service distribution should look like and strategies for successful allocation of funds in the budget. The existence of works obtained by medical institutions in our country through purchasing requiring spending of resources and subjection of such institutions to the Public Procurement Law due to their status as public institutions is no surprise. The purpose of obtaining public healthcare services through the Public Procurement Law is, by satisfying the basic principles of the Law, provide equality to individuals in benefiting from healthcare services, ensure that all objectives in the healthcare system from planning of healthcare services to realization of healthcare policy goals are realized based on specifications and contracts and increase the quality of healthcare services. Finally, it is expected that in purchasing based on the Public Procurement Law, efficiency shall be ensured in using limited healthcare resources, quality shall be increased in providing healthcare services and healthcare service outputs shall in improved. Furthermore, cost advanced brought by specialization can be benefited from. Thus, it can make a contribution to successful attainment of public health objectives spread to the whole society. Another important result is the creation of a competitive atmosphere among suppliers and increase of efficiency in market mechanisms. Public healthcare needs and expectations can thus be met by purchasing decisions.
Keywords: Maliye; Sağlık Hizmetleri_Maliye