Anadolu ortaçağ türk dönemi kazıları - Biçer, Zeynep (My University, 2010)
Türk sanatının bütünlüğünü anlayabilmek için Ortaçağ Türk dönemi önemlidir kuşkusuz. Ve bu işin toprak altı da yeni malzemelerin elde edilmesi açısından ayrıca önemlidir. Türkiye’de kazı ve arkeolojik çalışmalar 19. yüzyılda başlamıştır ve 20. yüzyılın ortalarına kadar çok az sayıda aydının ilgilendiği bir alan olarak kalmıştır. Araştırmalar; üniversitelerde ilgili bölümlerin açılmasıyla birlikte bilimsel bir temele oturmuştur. Fakat; yapılan kazılar içinde Türk sanatı ile ilgili olanlar oldukça azdır. Bu durum Ortaçağ Türk sanatının yeterince tanınmasını engellemiştir. İlgili çalışmaların başlangıcı olarak, 1937 yılında Sedat Çetintaş’ın yaptığı Sivas Keykavus Şifahanesi araştırmasını söylemek mümkündür. İlk sistemli kazı ise Oktay Aslanapa’nın yaptığı Diyarbakır Artuklu Sarayı kazısıdır. Onun yanında; Beyşehir Kubadabad, Keykubadiye, Ahlat, Alanya, Hasankeyf, Samsat gibi birçok başka örnek de vardır. Sistemli kazıların yanında kurtarma kazıları, sondaj çalışmaları vs. gibi araştırmalar da Türk dönemi ilgili çeşitli buluntular elde etmemizi sağlamıştır. Kazılar; mimari veriler kadar, süsleme sanatına dair buluntuları ile de döneme ışık tutmaktadır. Kazı çalışmaları toprak altındaki malzemeyi sanat tarihine kazandırırken, temel bir dönem olan ortaçağı da tanımamız açısından anlamlıdır.

In order to understand the Turkish art, Middle age Turkish era is undoubtedly significant. Also the underearth part is important in terms of obtaining the new materials. İn Turkey excavation and archeological stıdies started in 19th century and remained as a branch in which very few intellectuals were interested until the mid 20th century. Researches became scientific with the opening of related departments at universites. However, among the excavations, those related to Turkish Middle Age Art become well known. As the start of related studies, it is possible to mention the research “Sivas Keykavus Şifahanesi” by Sedat Çetintaş in 1937. The first systematic excavation is “Diyarbakır Artuklu Sarayı Kazısı” conducted by Oktay Aslanapa. Besides, there are many other examples such as Beyşehir, Kubadabad, Keykubadiye, Ahlat, Alanya, Hasankeyf, Samsat. Besides systematic excavations researches such as, rescue excavation, sounding studies assisted us to obtain findings about Turkish era-Excavations enlighten the era with its findings related to decotative art as much as architectural data. Excavations one meaningful for us to understand the middle age that is a basicera while making subterranean for art history.
Keywords: Türk Sanatı