β- siklodekstrin içeren biyobozunur hidrojellerin sentezi ve ilaç salım özelliklerinin incelenmesi - Akyürek, Emel (My University, 2010)
-SİKLODEKSTRİN İÇEREN HİDROJELLERİN SENTEZİ VE İLAÇ SALIM ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Siklodekstrinler (CD) ilaç taşıyıcı olarak geniş ölçüde kullanılan polihidroksi bileşiklerin bir serisidir. Bunlar ilaçlarla kompleks yapabilecek farklı boşluk büyüklüğüne, düşük toksisiteye, mükemmel biyouyumluluk ve biyobozunurluğa sahiptir. Siklodekstrinler, hidrofobik boşlukları içine nonkovalent etkileşimler üzerinden geniş ölçüde misafir molekülü içine alabilecek yeteneği elinde bulundurur. İnklüzyon kompleks oluşturma yeteneği ev sahibi molekülün büyüklüğüne ve polaritesine bağlıdır. Bu özel davranış CD’ lerin biomedikal ve farmasötik çalışmalarda çok fazla kullanılması sağlar. Bu çalışmada; yeni bir metakrillenmiş -siklodekstrin (Met--CD) monomeri, -siklodekstin ve glisidil metakrilat ile sentezlendi. Çalışmanın devamında hidrojellerin biyobozunma kinetiğini geliştirmek amacıyla halka açılma polimerizasyonu tekniği ile poli(laktik asit/ glikolik asit/ 2-etil-2-hidroksi metil-1,3-propandiol) (PLGAEHPD) kopolimeri sentezlendi. Bu polimerin uç gruplarına çift bağlar ekleyebilmek için monoetil fumaratın, poli(laktik asit/ glikolik asit/ 2-etil-2-hidroksi metil-1,3-propandiol) ile reaksiyonu gerçekleştirildi ve monoetil fumarat modifiye PLGAEPHD (PLGAFAME) elde edildi. -CD’ nin inklüzyon karakterine dayalı olarak, farklı kompozisyonlarda bir seri hidrojeller, metakrillenmiş -siklodekstrin, poli (etilen glikol) diakrilat, poli (etilen glikol) metakrilat, N,N'-metilenbisakrilamid, 1-vinil-2-pirolidon, akrilik asit, fumarat modifiye poli(laktik asit/ glikolik asit/ 2-etil-2-hidroksi metil-1,3-propandiol) ve fotobaşlatıcıdan oluşan karışımın oda sıcaklığında UV radyasyonu ile polimerizasyonu sağlandı. Hidrojellerin jel yüzdeleri ve kuru jellerin denge şişme değerleri (%) araştırıldı. İlaç absorpsiyonu ve hidrojellerin kontrollü salınım davranışını araştırmak için, suda az çözünen sülfatiazol ve ibuprofen model ilaç olarak seçildiler. Sülfatiazol ve ibuprofen salınımları (37 oC) sırasıyla 260 nm ve 220 nm’ de spektrofotometrik olarak saptandı ve ilaç salım yüzdeleri karşılaştırıldı.

SYNTHESIS AND DRUG RELEASE PROPERTIES OF BIODEGRADABLE HYDROGELS HAVING -CYCLODEXTRIN Cyclodextrins ( CDs) are the series of polyhydroxy compounds widely used as drug carriers. They have different cavity size, low toxicity, excellent biocompatibility and biodegradability. Cyclodextrins possess the ability to include a wide range of guest molecules via noncovalent interactions into their hydrophobic cavities. The ability to form inclusion complexes depends on the size and polarity of the host molecule. This behavior leads CDs to be used widely in the biomedical and pharmaceutical fields. In this study a new methacrylated -cyclodextrin (Met--CD) monomer was synthesized from the reaction of glycidyl methacrylate with -cyclodextrin. Following this study, poly(lactic acid/ glycolic acid/ 2-ethyl-2-hydroxymethyl-1,3-propanediol) (PLGAEHPD), was synthesized to improve the degradation kinetic of hydrogels by ring opening polymerization technique. Monoethyl fumarate was reacted with PLGAEHPD to link double bonds to the terminal of polymer and monoethyl fumarate modified PLGAEHPD was achieved. Based on inclusion character of -CD, a series of hydrogels with different compositions were prepared by irradiating the mixtures of methacrylated -cyclodextrin monomer, poly (ethylene glycol) diacrylate, poly (ethylene glycol) methacrylate, N,N'-methylenebisacrylamide, 1-vinyl-2-pyrolidone, acrylic acid, monoethyl fumarate modified PLGAEHPD (PLGAFAME) and photoinitator by UV radiation at ambient temperature. Gel percentage of the hydrogels and equilibrium swelling ratios (%) were investigated. Sulfathiazole and ibuprofen were used as sparingly soluble drug models, respectively for the investigation of drug absorption and controlled release behaviours of the hydrogels. Sulfathiazole and ibuprofen releases (37 oC) were determined spectrophotometrically at 260 nm and 220 nm, respectively and drug release percentages were compared.
Keywords: Kimya; Organik Kimya