Bir eylem araştırması olarak İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi (IMOGA) - Yıldırım, Esra (My University, 2020)
ÖZETBİR EYLEM ARAŞTIRMASI OLARAK İSTANBUL GRAFİK SANATLAR MÜZESİ (IMOGA)Bu araştırmada, Güzel Sanatlar Liseleri’nin resim bölümündeki 11.sınıf Grafik Tasarım dersinin Özgün Baskıresim ünitesinde, İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi (IMOGA) ile öğrenmeler gerçekleştirebilmek ve Özgün Baskıresim konusunun sadece uygulama ile öğretilmesine karşılık müze eğitimi bağlamında uygulanabilirliği ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Atölye dışı öğrenme ortamı olan müzeler bağlamında IMOGA’nın ele alınması ve IMOGA’daki Türk Özgün Baskıresim sanatçılarının eserleriyle IMOGA’nın bir öğrenme materyali olarak 3D müze ve sergi gezimi ile disiplinlerarası aktif yaşantı yoluyla öğrenmeler gerçekleştirmek amaçlanmaktadır. Araştırmanın uygulaması, 2018-2019 eğitim öğretim yılı ikinci dönem Rize Türk Telekom Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümündeki 11.sınıf öğrencilerinden gönüllü sekiz öğrenci ve üç resim öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın yöntemi olan eylem araştırması 20.02.2019 ve 24.04.2019 tarihleri arasında toplam 10 hafta sürecinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri; kişisel bilgi formu, 3D sergi ara-bul kâğıdı, 3D müze gezimi ara-bul kâğıdı, 3D müze gezimi etkinlik değerlendirme formu, 3D Döngüsel Seyir adlı sergi gezimi etkinlik değerlendirme formu, resim/ görsel sanatlar öğretmenleriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşme soruları, Güzel Sanatlar Lisesi resim alanı öğrencileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşme soruları, akran değerlendirme formu, öz değerlendirme formu, Grafik Tasarım dersini değerlendirme formu, Grafik Tasarım ders öğretmenini (resim/ görsel sanatlar) değerlendirme formu, 3D müze gezimi çalışma kâğıdı, video kaydı ve gözlem gibi veri toplama araçları kullanılarak toplanmıştır. Toplanan bu veriler betimsel ve içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir.Araştırmanın öncesinde, Grafik Tasarım dersinin Özgün Baskıresim ünitesinin içeriği ve uygulamadaki durumu belirlenmiştir. Bu dersi alan öğrencilerin ve dersi veren öğretmenlerin var olan durum hakkındaki görüşleri alınmıştır. Derse ilişkin kullanılan araç-gereçlerin sadece anlatma/ gösterme yöntemiyle öğretildiği ve dersin uygulama ağırlıklı olarak islendiği tespit edilmiştir. Araştırmanın öğretim aşamasında, atölye dışı öğrenme ortamı olan müzeler bağlamında İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi’ndeki eserler kullanılmış olup, 3D müze ve sergi gezimi ile öğrencilerin ürettiği sanatsal ürün çıktıları öz ve akran değerlendirmesi ile değerlendirilmiş ve öğrencilerin dersi ve ders öğretmenini değerlendirilmesi beklenmiştir.Araştırmadan elde edilen veriler ışığında, Özgün Baskıresim tekniklerinin gelişim aşamaları, sanatçı/ yapıt ilişkisi ve dönemi üzerinde düşünen öğrencilerin öğrenme materyali olarak 3D müze ve sergi gezimini kullanarak disiplinlerarası aktif yaşantı yoluyla öğrenmeler elde ettikleri sunucuna varılmıştır. Bu öğrenme yöntemlerinin Özgün Baskıresim ünitesi için uygulanabilir olduğu ve öğrencilerin ürettikleri sanatsal çıktılar sayesinde derse çok daha eleştirel ve estetik bakabildikleri gözlemlenmiştir.stanbul Grafik Sanatlar Müzesi, Özgün Baskıresim, Güzel Sanatlar Lisesi, Grafik Tasarım, , müze, müze eğitimi, sanat eğitimi. ABSTRACTISTANBUL MUSEUM OF GRAPHIC ARTS AS AN ACTION RESEARCH (IMOGA)In this study, the 11th grade Graphic Design course in the painting department of Fine Arts High Schools is tried to perform learnings with the Istanbul Museum of Graphic Arts (IMOGA) and to reveal the applicability of the printmaking in the context of museum education in exchange for teaching only with application. It is aimed to address IMOGA in the context of museums with an off the workshop learning environment and to realize learning through interdisciplinary active life through 3D museum and exhibition travel as a learning material of IMOGA with the works of Turkish printmaking artists in IMOGA. The application of the research was carried out in the second semester of the 2018-2019 academic year with eight volunteer students and three painting teachers from 11th grade students in the painting department of Rize Türk Telekom Fine Arts High School. The action survey, which is the method of the research, was conducted during a total of 10 weeks between 20.02.2019 and 24.04.2019. Data of the study; personal information form, 3D exhibition search paper, 3D museum trip search-find paper, 3D museum trip activity evaluation form, 3D Circular Cruising exhibition visit event evaluation form, semi-structured interview questions with painting/ visual arts teachers, semi-structured interview questions with fine arts high school painting area students, peer evaluation form, self-evaluation form, Graphic Design teacher (picture/ visual arts) evaluation form, 3D museum trip study paper, video recording and observation collection tools were collected using data collection tools. This collected data is analyzed through scripture and content analysis.Prior to the research, the content of the printmaking unit of the Graphic Design course and its status in the application were determined. Students taking this course and teachers who teach have been informed about the situation that exists. It has been determined that the tools used for the course are taught only by the method of telling/ showing and the course is mainly processed in practice. During the teaching phase of the research, the works at the Istanbul Museum of Graphic Arts were used in the context of museums with an out-of-workshop learning environment, and the artistic product printouts produced by the students with the 3D museum and exhibition trip were evaluated by self-and peer evaluation and students were expected to evaluate the course and course teacher.In light of the data obtained from the research, the development stages of the printmaking techniques, the artist/ work relationship and the period of the students who are thinking on the learning material using 3D museum and exhibition travel to gain learning through interdisciplinary active life has been reached. It has been observed that these learning methods are feasible for the printmaking unit and that students can look much more critically and aesthetically at the course thanks to the artistic outputs they produce.Istanbul Museum of Graphic Arts, Printmaking, Fine Arts High School, Graphic Design, museum, museum education, art education. İÇİNDEKİLERSayfa NoONAY………………...…………………………………..…...…….……………….…iÖZGEÇMİŞ………...……………………………………………………….………...iiETİK BEYANI………………...…………………………………..…...…….………iiiÖN SÖZ………...……………………………………………………….……….…....ivÖZET……………………………………………………….………………….……....vABSTRACT…………………………………………………………………...……...viiİÇİNDEKİLER………………………………………………………………………ixKISALTMALAR VE SEMBOLLER LİSTESİ……………………………….….xxiTABLOLAR LİSTESİ……………………………………………………………xxiiŞEKİLLER LİSTESİ……………………………………………………………xxiiiGRAFİKLER LİSTESİ………………………………………………………...….xxivRESİMLER LİSTESİ………………………………………………………............xxvFOTOĞRAFLAR LİSTESİ……………………………………………………xxxiiiBÖLÜM I: GİRİŞ……………………………………………………………………11.1. Problem Durumu….…….…………………………………...………..…...….11.2. Araştırmanın Amacı…………….…………………………...………..........…11.3. Araştırmanın Önemi……………………………………..………………........21.4. Araştırmanın Sınırlılıkları31.5. Araştırmanın Varsayımları31.6. Araştırma Tanımları ve Kısaltmalar3BÖLÜM II: KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR42.1. IMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi42.1.1. IMOGA’nın Kuruluşu, Gelişimi ve Amaçları52.1.2. IMOGA Koleksiyonu102.1.2.1. Abidin Dino………………………………..……...……….…112.1.2.2. Adil Salih………………………………...…………………...122.1.2.3. Adnan Çoker………………..……………………..……….…122.1.2.4. Adnan Turani…………………………………………………132.1.2.5. Alaettin Aksoy……………………………………...…..….…142.1.2.6. Ali İsmail Türemen……………………………………..….…152.1.2.7. Ali Teoman Germaner………………………...…………...…162.1.2.8. Atilla Atar………………………..……………………..….…162.1.2.9. Avis Allman…………………...…………………………...…172.1.2.10. Avni Arbaş…………………………...…………………...…182.1.2.11. Aydın Ayan……………………………..………...…………182.1.2.12. Ayşegül İzer ………………………………………………...192.1.2.13. Balkan Naci İslimyeli …………………………….………...202.1.2.14. Bedri Baykam ………………………………………………202.1.2.15. Bedri Rahmi Eyüboğlu ……………………………….….…212.1.2.16. Belkıs Taşkeser ……………………………………….….…222.1.2.17. Berna Türemen ……………………………………….….…232.1.2.18. Bilge Alkor ……………………………………………....…232.1.2.19. Buket Güreli ……………………………………………..…242.1.2.20. Burhan Doğançay …………………………………….….…242.1.2.21. Burhan Uygur ………………………………………...….…252.1.2.22. Can Göknil ……………………………………………….…252.1.2.23. Cihat Burak ……………………………………………....…262.1.2.24. Devabil Kara ……………………………………………..…272.1.2.25. Devrim Erbil ……………………………………………..…272.1.2.26. Ebru Karasu ……………………………………………...…282.1.2.27. Eda Tekcan …………………………………………………292.1.2.28. Elif Naci …………………………………….………………302.1.2.29. Elvan Tekcan …………………………………….…………312.1.2.30. Emin Barın ……………………………………………….…312.1.2.31. Emin Koç ………………………………………………...…332.1.2.32. Emine Tusavul …………………………………………...…342.1.2.33. Emre Senan ……………………………………………....…342.1.2.34. Enver Racovica …………………………………………..…352.1.2.35. Ercan Gülen ……………………………………………...…352.1.2.36. Ercüment Kalmık ………………………………………...…362.1.2.37. Eren Eyüboğlu …………………………………………...…372.1.2.38. Ergin İnan …………………………………….…………….382.1.2.39. Erol Akyavaş …………………………………………….…392.1.2.40. Erol Deneç ……………………………………………….…402.1.2.41. Erol Kınalı ……………………………………………….…402.1.2.42. Esra Yıldırım …………………………………………….…412.1.2.43. Fatih Mika ……………………………………………….…422.1.2.44. Ferhat Özatar …………………………………….…………432.1.2.45. Feriha Büyükünal ………………………………….…….…432.1.2.46. Fethi Kayaalp …………………………………………….…442.1.2.47. Ferruh Başağa ………………………………………...….…442.1.2.48. Fevzi Karakoç ………………………………………………452.1.2.49. Fevzi Tüfekçi …………………………………………….…462.1.2.50. Filiz Başaran ……………………………………………..…472.1.2.51. Gül Derman …………………………………………..….…472.1.2.52. Gülseren Südor …………………………………………..…482.1.2.53. Gülsün Karamustafa ………………………………….….…482.1.2.54. Gündüz Gölönü …………………………………………..…492.1.2.55. Güngör İblikçi …………………………………….………...502.1.2.56. Güngör Taner …………………………………………….…502.1.2.57. Gürbüz Doğan Ekşioğlu ………………………………....…512.1.2.58. Gören Bulut …………………………………..………….…512.1.2.59. Halil Akdeniz …………………………………….…………522.1.2.60. Handan Müjde Ayan ………………………………….….…522.1.2.61. Hanefi Yeter …………………………………….………….532.1.2.62. Hasan Pekmezci ………………………………………….…542.1.2.63. Hasip Pektaş ……………………………………………..…542.1.2.64. Hayati Misman …………………………………………..…552.1.2.65. Hüsamettin Koçan ……………………………………….…562.1.2.66. İlhami Ercivan ………………………………………..….…572.1.2.67. İnci Eviner …………………………………….……………572.1.2.68. İsmail Avcı …………………………………………………582.1.2.69. Kadri Özayten ………………………………………………592.1.2.70. Komet ………………………………………………………592.1.2.71. Leyla Ersin Ekmekçiler ………………………………….…602.1.2.72. Maria Sezer Michels ………………………………….….…602.1.2.73. Mehmet Güler …………………………………………....…612.1.2.74. Mehmet Güleryüz ………………………………………..…622.1.2.75. Mehmet Güreli ………………………………………..….…622.1.2.76. Mehmet Koyunoğlu…………………………………………632.1.2.77. Mehmet Oğur …………………………………………….…632.1.2.78. Mehmet Özer ………………………………………….....…642.1.2.79. Mehmet Pesen ………………………………………...….…642.1.2.80. Mevlüt Akyıldız ………………………………………….…652.1.2.81. Muhsin Kut …………………………………………………652.1.2.82. Mustafa Altıntaş ……………………………………...….…662.1.2.83. Mustafa Aslıer …………………………………………...…672.1.2.84. Mustafa Ayaz …………………………………………….…672.1.2.85. Mustafa Horasan ……………………………………………682.1.2.86. Mustafa Pilevneli ………………………………………...…692.1.2.87. Mürşide İçmeli …………………………………………...…692.1.2.88. Nail Payza ………………………………………………..…702.1.2.89. Nazan Kuşçu ……………………………………….…….…702.1.2.90. Nedim Günsür …………………………………………....…712.1.2.91. Nermin Bezmen ………………………………………….…722.1.2.92. Neşe Telci Ölmeztürk …………………………………....…722.1.2.93. Neşet Günal …………………………………………..….…732.1.2.94. Nevide Gökaydın ……………………………………..….…742.1.2.95. Nevzat Akoral ………………………………………...….…742.1.2.96. Nuran Ünsal ……………………………………………...…752.1.2.97. Nuriye Sevgi Dizlek …………………………….……….…752.1.2.98. Nurten Seferoğlu ……………………………………………762.1.2.99. Nurullah Berk ………………………………………...….…772.1.2.100. Olca Uzunokur ………………………………………….…782.1.2.101. Özer Kabaş ………………………………………….….…782.1.2.102. Ramiz Aydın …………………………………………....…792.1.2.103. Reyyan Somuncuoğlu …………………………………..…802.1.2.104. Sabiha Erengönül ……………………………………….…812.1.2.105. Sabri Berkel …………………………………………….…812.1.2.106. Sadi Diren …………………………………………...….…822.1.2.107. Sema Boyancı …………………………………….……….842.1.2.108. Sema Ilgaz Temel …………………………………...….…842.1.2.109. Semih Balcıoğlu ………………………………………..…852.1.2.110. Sırma Olcay Kefeli ……………………………….…….…862.1.2.111. Sinan Demirtaş ……………………………………...….…872.1.2.112. Süleyman Saim Tekcan ………………………..……….…882.1.2.113. Şenol Yorozlu …………………………………………..…892.1.2.114. Teoman Südor …………………………………………..…902.1.2.115. Turhan Selçuk …………………………………………..…912.1.2.116. Veysel Erüstün ………………………………………….…912.1.2.117. Yunus Güneş …………………………………………....…922.1.2.118. Yurdaer Altıntaş ………………………………………..…932.1.2.119. Yusuf Katipoğlu ………………………………….…….…932.1.2.120. Yusuf Ziya Aygen ………………………………..…….…942.1.2.121. Zekai Ormancı ………………………………………...…..952.1.2.122. Zühtü Müridoğlu ………………………………………..…952.1.3. IMOGA Etkinlikleri962.1.3.1. Sergiler ve Workshoplar962.2. Müze, Müze Eğitimi ve Müzenin Sanat Eğitimindeki İşlevleri1032.3. Dünya’da Müzecilik1062.4. Türkiye’de Müzecilik1072.5. Özgün Baskıresim1082.5.1. Özgün Baskıresim Teknikleri1092.5.1.1. Yüksek Baskı1092.5.1.2. Çukur Baskı1092.5.1.3. Düz Baskı1102.5.1.4. Elek Baskı1112.5.2. Özgün Baskıresim Tarihi1132.5.2.1. Dünya’da Özgün Baskıresim1132.5.2.2. Türkiye’de Özgün Baskıresim1172.6. Sanat Eğitiminde Özgün Baskıresim1182.6.1. Eğitim Enstitülerinin Kurulması ve Baskı Atölyelerinin Eğitime Katkısı……………………………………………………………………...1182.6.2. Güzel Sanatlar Liselerinin Kuruluşunda Baskıresim Atölyeleri1182.7. İlgili Araştırmalar119BÖLÜM III: YÖNTEM1213.1. Araştırma Modeli1213.1.1. Eylem Araştırması Süreci1223.2. Evren ve Örneklem/ Çalışma Grubu1283.2.1. Araştırma Ortamı1303.3. Veri Toplama Araçları1323.3.1. Kişisel Bilgi Formu1333.3.2. 3D Sergi Ara-Bul Kağıdı1333.3.3. 3D Müze Gezimi Ara-Bul Kağıdı1343.3.4. 3D Müze Gezimi Etkinlik Değerlendirme Formu1343.3.5. 3D Döngüsel Seyir Adlı Sergi Gezimi Etkinlik Değerlendirme Formu1343.3.6. Resim/ örsel Sanatlar Öğretmenleriyle Yapılan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Soruları…………………………….………………………………1343.3.7. Güzel Sanatlar Lisesi Resim Alanı Öğrencileriyle Yapılan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Soruları……………..………….…………………1353.3.8. Akran Değerlendirme Formu1353.3.9. Öz Değerlendirme Formu1353.3.10. Grafik Tasarım Dersini Değerlendirme Formu1363.3.11. Grafik Tasarım Ders Öğretmenini (Resim/ Görsel Sanatlar) Değerlendirme Formu1363.3.12. 3D Müze Gezimi Çalışma Kâğıdı.1363.3.13. Video Kaydı.1363.3.14. Gözlem.1373.4. Verilerin Toplanması1373.5. Verilerin Analizi138BÖLÜM IV: BULGULAR VE YORUMLAR……………………………………1394.1. Grafik Tasarım Dersinin Özgün Baskıresim Teknikleri Ünitesinin İçeriğine İlişkin Bulgular………………………..………………………………………...1394.1.1. Resim/ Görsel Sanatlar Öğretmenleriyle Yapılan Yarı Yapılandırılmış Görüşmeye Dair Bulgular………………..………………………………...1394.1.2. Öğrencilerle Yapılan Yapılan Yarı Yapılandırılmış Görüşmeye Dair Bulgular………………………………………………………………….....1474.2. Grafik Tasarım Dersinin Özgün Baskıresim Teknikleri Ünitesinin Ders Sürecine İlişkin Bulgular…..……………………………………………………1544.2.1. 3D Sergi Gezimine Dair Bulgular………………………………..….1554.2.2. 3D Müze Gezimine Dair Bulgular…………………………………..1644.3. Grafik Tasarım Dersinin Özgün Baskıresim Teknikleri Ünitesinin Değerlendirmesine İlişkin Bulgular………………………………………….…1874.3.1. 3D Sergi Geziminin Değerlendirmesine Dair Bulgular………..……1874.3.2. 3D Müze Geziminin Değerlendirmesine Dair Bulgular………..…...1884.3.3. Öz Değerlendirmeye Dair Bulgular…………………………………1904.3.4. Akran Değerlendirmesine Dair Bulgular……………..……………..1914.3.5. Grafik Tasarım Dersinin Değerlendirilmesine Dair Bulgular……....1964.3.6. Grafik Tasarım Dersi Öğretmeninin Değerlendirilmesine Dair Bulgular…………………………………………………………………….200BÖLÜM V: SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER…………………………….2055.1. Sonuçlar ve Tartışma……………………………………………….………2055.1.1. Grafik Tasarım Dersinin Özgün Baskıresim Teknikleri Ünitesinin İçeriğine İlişkin Sonuçlar……………………………………………..……2055.1.2. Grafik Tasarım Dersinin Özgün Baskıresim Teknikleri Ünitesinin Ders Sürecine İlişkin Sonuçlar……………………………………………..……2065.1.3. Grafik Tasarım Dersinin Özgün Baskıresim Teknikleri Ünitesinin Değerlendirmesine İlişkin Sonuçlar…………………………………..……2085.2. Öneriler…………………………………………………………………….210Kaynakça……………………………………………………………………………211EKLER……………………………………………………………………………...215Ek 1: Araştırma İzin Yazısı215Ek 2: Yazılı İzin Formu216Ek 3: Kişisel Bilgi Formu217Ek 4: 3D Sergi Ara-Bul Kağıdı218Ek 5: 3D Müze Gezimi Ara-Bul Kağıdı219Ek 6: 3D Müze Gezimi Etkinlik Değerlendirme Formu220Ek 7: 3D Döngüsel Seyir Adlı Sergi Gezimi Etkinlik Değerlendirme Formu221Ek 8: Resim/ Görsel Sanatlar Öğretmenleriyle Yapılan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Soruları222Ek 9: Güzel Sanatlar Lisesi Resim Alanı Öğrencileriyle Yapılan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Soruları (Eylem Araştırmasının Öncesinde Durum Belirlemeye Yönelik)………………….………………………………..…………………...…….223Ek 10: Güzel Sanatlar Lisesi Resim Alanı Öğrencileriyle Yapılan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Soruları (Eylem Araştırması Sırasında Durum Değerlendirmeye Yönelik)……………………………………………………………………………...224Ek 11: Akran Değerlendirme Formu225Ek 12: Öz Değerlendirme Formu226Ek 13: Grafik Tasarım Dersini Değerlendirme Formu227Ek 14: Grafik Tasarım Ders Öğretmenini (Resim/ Görsel Sanatlar) Değerlendirme Formu228Ek 15: 3D Müze Gezimi Çalışma Kağıdı229Ek 16: Veli Onam Formu230Ek 17: MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Güzel Sanatlar Lisesi Grafik Tasarım Dersi Öğretim Programındaki Grafik Tasarım Dersi Öğretim releri231Ek 18: MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Güzel Sanatlar Lisesi Grafik Tasarım Dersi Öğretim Programındaki GrafikTasarım Dersi Öğretim ProgramıÜnite, Konu Ve Kazanımları.................................................................................................................232 KISALTMALAR VE SEMBOLLER LİSTESİIMOGA : İstanbul Grafik Sanatlar MüzesiMEB : Millî Eğitim Bakanlığı vb. : ve benzerivs.: vesaire3D: üç boyutluTABLOLAR LİSTESİTablo 3.1. Öğrencilerin Cinsiyete Göre Frekans ve Yüzde Değerleri……...…….…128Tablo 4.1. Öğrencilerin 3D Döngüsel Seyir Sergi Etkinliğine İlişkin Değerlendirmesi……………………………………………………………………..187Tablo 4.2. Öğrencilerin 3D Müze Etkinliğine İlişkin Değerlendirmesi.………….....189Tablo 4.3. Öğrencilerin Linolyum Özgün Baskıresimlerinin Öz Değerlendirmesi…191Tablo 4.4. Akranlarının Linolyum Özgün Baskıresimlerini Değerlendirme Kriterleri……………………………………………………………………………..192Tablo 4.5. Grafik Tasarım Ders Öğretmenine İlişkin Üretilen Metaforlar.…………200Tablo 4.6. Grafik Tasarım Ders Öğretmenine İlişkin Kavramsal Kategoriler.……201Tablo 4.7. Grafik Tasarım Ders Öğretmenine İlişkin Metafor ve Kavramsal Kategorilerin Cinsiyet Dağılımı.……204ŞEKİLLER LİSTESİŞekil 2.1. Elek Baskı Tekniğinin Aşamaları…………………………………….111GRAFİKLER LİSTESİGrafik 4.1. Grafik Tasarım Ders Öğretmeni Kavramına Yönelik Oluşturulan Kavramsal Kategorilerin Yüzdelik Dağılımı ………………………………….…....203RESİMLER LİSTESİResim 2.1. IMOGA Dış Görünümü……………………………………..………......4Resim 2.2. IMOGA İç Görünümü………………………...………..…..…………....4Resim 2.3. Abidin Dino, İsimsiz………………………………..…….…………....11Resim 2.4. Adil Salih, İsimsiz………………………………..……..………..….....12Resim 2.5. Adnan Çoker, İsimsiz……………………………...………….….….....13Resim 2.6. Adnan Turani,Sevgililer………………………………...………….......14Resim 2.7. Alaettin Aksoy, Koğuş………………………………...…………….....15Resim 2.8. Ali İsmail Türemen, İsimsiz……………………………...………….....15Resim 2.9. Ali Teoman Germaner, İsimsiz.……………………….…….……........16Resim 2.10. Atilla Atar, İsimsiz.……………………….……..…..……...….............17Resim 2.11. Avis Allman, İsimsiz………………………..……..…………..….........17Resim 2.12. Avni Arbaş, Lale.……………………………...…………………….....18Resim 2.13. Aydın Ayan, Piyonların Piyonları……………………..………...…......19Resim 2.14. Ayşegül İzer, İsimsiz.……………………………….…………….........19Resim 2.15. Balkan Naci İslimyeli, Bir Muda Karşı.………...……..…..………..... 20Resim 2.16. Bedri Baykam, İsimsiz.……..………….……………..…...……….......21Resim 2.17. Bedri Rahmi Eyüboğlu, İsimsiz.……………………..………………...21Resim 2.18. Belkıs Taşkeser, İsimsiz.……………….………………………….…...22Resim 2.19. Berna Türemen, İsimsiz………………………..………..……...….......23Resim 2.20. Bilge Alkor, Yer Altı-Yer Üstü.………………………..…………........23Resim 2.21. Buket Güreli, İsimsiz.………………………………..…….……..........24Resim 2.22. Burhan Doğançay, Kapılar Serisi...........................................................24Resim 2.23. Burhan Uygur, Görünmez Kaza.……………………….………...........25Resim 2.24. Can Göknil, Hayvan Dostları.………………………………..………...26Resim 2.25. Cihat Burak, Sırmalı Vazoda Çiçekler.…………………..………….....26Resim 2.26. Devabil Kara, İsimsiz…………………………..…..…………......…....27Resim 2.27. Devrim Erbil, İsimsiz………………………………...………...…........28Resim 2.28. Ebru Karasu, İsimsiz.…………………………..……..…….………….28Resim 2.29. Eda Tekcan, İsimsiz.………………….…………..…………………....29Resim 2.30. Elif Naci, Sarı Vazoda Çiçekler.………………….………………........30Resim 2.31. Elvan Tekcan, İsimsiz.……………………………………...…...…......31Resim 2.32. Emin Barın, Ölümsüz.……………………………..…………..….........32Resim 2.33. Emin Koç, İsimsiz………………………………..………………….....33Resim 2.34. Emine Tusavul, İsimsiz.……………………………..………...…….....34Resim 2.35. Emre Senan, İsimsiz ………………………………..……….……........34Resim 2.36. Enver Racovica, İsimsiz………………………………..…..……...…...35Resim 2.37. Ercan Gülen, Öğle Uykusu.…………………..…………..……............35Resim 2.38. Ercüment Kalmık, İsimsiz…………………………..………...……......36Resim 2.39. Eren Eyüboğlu, Köylü Kadın.………….……………..…………...…...37Resim 2.40. Ergin İnan, İsimsiz.…………………………..…..…………….............38Resim 2.41. Erol Akyavaş, İsimsiz……………………..………..…………….........39Resim 2.42. Erol Deneç, Yay Burcu………………………………..……..…….......40Resim 2.43. Erol Kınalı, İsimsiz.…………………………..…..………………........41Resim 2.44. Esra Yıldırım, Düş.……………….…………….…..……….……....... 42Resim 2.45. Fatih Mika, Sur VII.………………………………..………………......42Resim 2.46. Ferhat Özatar, Yaratılış.……………………………...……….……......43Resim 2.47. Feriha Büyükünal, Ağaçlar.…………………......….…….……..…......43Resim 2.48. Fethi Kayaalp, İsimsiz………………………………..…………….......44Resim 2.49. Ferruh Başağa, İsimsiz.……………………………....…….………......45Resim 2.50. Fevzi Karakoç, İsimsiz.………………………………………...……....46Resim 2.51. Fevzi Tüfekçi, İsimsiz………………………………...….……….........46Resim 2.52. Filiz Başaran, İsimsiz.……………………………..…………….........47Resim 2.53. Gül Derman, Altın Boynuz Efsanesi………………………….....…....47Resim 2.54. Gülseren Südor, İsimsiz.………………………..……..……..…….....48Resim 2.55. Gülsün Karamustafa, Sevsem Uyanmaz.…….………….…………....49Resim 2.56. Gündüz Gölönü, Organik Geometri……………………………..…....49Resim 2.57. Güngör İblikçi, İsimsiz.……………………………..…………..…....50Resim 2.58. Güngör Taner, Fantasia.……………………………..………..…........50Resim 2.59. Gürbüz Doğan Ekşioğlu, İsimsiz ……………………………….........51Resim 2.60. Gören Bulut, Kaynarpınar………………………………………….....51Resim 2.61. Halil Akdeniz, İsimsiz.…………………………..………………........52Resim 2.62. Handan Müjde Ayan, İsimsiz.………………………………...…........53Resim 2.63. Hanefi Yeter, İsimsiz………………………………..…..……..…......53Resim 2.64. Hasan Pekmezci, İsimsiz.……………………..………..……….…….54Resim 2.65. Hasip Pektaş, Ankara Kalesinden I………………………...….……...55Resim 2.66. Hayati Misman, İsimsiz………………………………..…..………....56Resim 2.67. Hüsamettin Koçan, Yüzler.………………..…………..……….…......56Resim 2.68. İlhami Ercivan, Kuşların Dansı.……………………………..……......57Resim 2.69. İnci Eviner, İsimsiz.……………………....………………………......58Resim 2.70. İsmail Avcı, Gizli Işık………………………………..….……..…......58Resim 2.71. Kadri Özayten, İsimsiz.……………………………..…………….......59Resim 2.72. Komet, İsimsiz.………………………………..………….………......59Resim 2.73. Leyla Ersin Ekmekçiler.……………………………..……….......…...60Resim 2.74. Maria Sezer Michels, Değişen Madde III.………………….…….......61Resim 2.75. Mehmet Güler, İsimsiz.………………………..……..……….…........61Resim 2.76. Mehmet Güleryüz, İsimsiz.……………………………..……….…....62Resim 2.77. Mehmet Güreli, İsimsiz.………………………………..……….….....62Resim 2.78. Mehmet Koyunoğlu, Ganesh.……………………………..…..….......63Resim 2.79. Mehmet Oğur, İsimsiz.…………………………..…………...….........63Resim 2.80. Mehmet Özer, İsimsiz………………………………..……...……......64Resim 2.81. Mehmet Pesen, Ekin Köyün Gelini.………..……………….…...…....64Resim 2.82. Mevlüt Akyıldız, Armutun İyisini Yiyen Adam……………...............65Resim 2.83. Muhsin Kut, İsimsiz……………………………….…………..........66Resim 2.84. Mustafa Altıntaş, Saraydan Kız Kaçırma……………………….......66Resim 2.85. Mustafa Aslıer, İsimsiz………………………………..……….........67Resim 2.86. Mustafa Ayaz, İsimsiz……………………………..……..……...........67Resim 2.87. Mustafa Horasan, İsimsiz………………………………..…...……….68Resim 2.88. Mustafa Pilevneli, İstanbul’da Aşk Başkadır ……………...………....69Resim 2.89. Mürşide İçmeli, İsimsiz ……………………...………………..……...69Resim 2.90. Nail Payza, İsimsiz……………………………..…………………......70Resim 2.91. Nazan Kuşçu, İsimsiz………………………………..…..………........71Resim 2.92. Nedim Günsür, Ölümsüz Doğa ………………………………..…......71Resim 2.93. Nermin Bezmen, Bebek Kasrı……………………………………......72Resim 2.94. Neşe Telci Ölmeztürk, Tükenen Doğa Üzerine…...………..…….......72Resim 2.95. Neşet Günal, Yaşantı………………...……………….………….........73Resim 2.96. Nevide Gökaydın, İsimsiz……………….………………..……..........74Resim 2.97. Nevzat Akoral, İsimsiz ………………………………..….………......74Resim 2.98. Nuran Ünsal, İsimsiz………...………………………..….……...........75Resim 2.99. Nuriye Sevgi Dizlek, İsimsiz……………..………………...…...........76Resim 2.100. Nurten Seferoğlu, Missİstanbul ………………………………...........76Resim 2.101. Nurullah Berk, Ütü Yapan Kadın……………………..………….......77Resim 2.102. Olca Uzunokur, Simurgu Arayan Kuşlar…………………………......78Resim 2.103. Özer Kabaş, Köy Postası ………………………………………..........79Resim 2.104. Ramiz Aydın, İsimsiz………………………………….……...…........80Resim 2.105. Reyyan Somuncuoğlu, Safiye Sultan……………..……..……….....80Resim 2.106. Sabiha Erengönül, Burçlar …………………………….………..........81Resim 2.107. Sabri Berkel, İsimsiz……………………………………..……...........82Resim 2.108. Sadi Diren, İsimsiz………………………………..………………......83Resim 2.109. Sema Boyancı, İsimsiz…………………………………..……..…......84Resim 2.110. Sema Ilgaz Temel, Mektup ………………………………..................85Resim 2.111. Semih Balcıoğlu, İsimsiz ………………………………..……...........86Resim 2.112. Sırma Olcay Kefeli, İsimsiz…………………..…………....................86Resim 2.113. Sinan Demirtaş, Basamaklar………………………………….............87Resim 2.114. Süleyman Saim Tekcan, İsimsiz……………….………………..........88Resim 2.115. Şenol Yorozlu, İsimsiz……………………………………….….........89Resim 2.116. Teoman Südor, İsimsiz …………………………………………........90Resim 2.117. Turhan Selçuk, Revü Kızları………………………..……….…..........91Resim 2.118. Veysel Erüstün, İsimsiz………………………………..….……...…...92Resim 2.119. Yunus Güneş, Zeynelli Albümünden…………………..…………......92Resim 2.120. Yurdaer Altıntaş, İsimsiz …………………………..…………...........93Resim 2.121. Yusuf Katipoğlu, İsimsiz …………………..…………………...........94Resim 2.122. Yusuf Ziya Aygan, Gölge……………………..……………...............94Resim 2.123. Zeki Ormancı, İlk Adım………………………………..…….….........95Resim 2.124. Zühtü Müridoğlu, Söyleşi II.…………………………………...............96Resim 2.125. Martin Schongauer, Sitting Saint.………………………...……..........110Resim 2.126. Chauvet mağarasından el izi, 28.000………………………….….......112Resim 2.127. Sümerlere ait silindir mühür ve kil tablete baskısı………………........113Resim 2.128. Diamond Sutra, İngiliz Kütüphanesi, Londra ……………………......114Resim 2.129. Kitagawa Utamaro, Two Women, 1790..……………………............114Resim 2.130. Burgkmair, Johannes Paumgartner’in Portresi, 1516 …………….....115Resim 2.131. Francisco Goya, Savaşın Felaketi.……………….…………..…….....116Resim 2.130. Burgkmair, Johannes Paumgartner’in Portresi, 1516.………...……..112Resim 4.1. 3D Sergi Ara-bul Kağıdında Çözümlenmesi Beklenen Süleyman SaimTekcan’ın Eseri.………………………………………………………………..160Resim 4.2. Yunus Güneş’in Zeynelli Albümünden Linolyum Baskısı…………...171Resim 4.3. Pihiso Rumuzlu Öğrencinin Eskizi…………………………...…........171Resim 4.4. Yunus Güneş’in Zeynelli Albümünden Linolyum Baskısı…………...172Resim 4.5. Lazrail Rumuzlu Öğrencinin Eskizi…...……………………………...172Resim 4.6. Ercüment Kalmık’ın Linolyum Baskısı……………………….….......173Resim 4.7. Beglox’un Linolyum Eskiz Çalışması……………………………..…174Resim 4.8. Neşe Telci Ölmeztürk’ün Tükenen Doğa Üzerine İsimli Linolyum Baskısı……………………………………………………………………………….174Resim 4.9. Els Rumuzlu Öğrencinin Linolyum Eskizi……………………...........175Resim 4.10. Neşet Günal’ın Yaşantı İsimli Elek Baskısı……..……...……..……...175Resim 4.11. Rose Rumuzlu Öğrencinin Linolyum Baskı Eskizi…………….….....176Resim 4.12. Emin Barın’ ın Elek Baskısı…….………………….............................176Resim 4.13. Kertenkele Rumuzlu Öğrencinin Eskiz Çalışması …………….…......177Resim 4.14. TacTool Rumuzlu Öğrencinin Hazırladığı Eskiz…………….…….....177Resim 4.15. Devrim Erbil’ in Elek Baskısı…….…………………..........................178Resim 4.16. Arts’ ın Linolyum Eskizi.………………….………...……………......178Resim 4.17. Rose’ un Linolyum Baskısı.…………..….…..………………….........192Resim 4.18. Els’ in Linolyum Baskısı…….…………………..................................193Resim 4.19. Beglox’ un Linolyum Baskısı ………………..………........................193Resim 4.20. Pihiso’ nun Linolyum Baskısı…………..….……….…………...........194Resim 4.21. Lazrail’ in Linolyum Baskısı…….………….......................................194Resim 4.22. Arts’ ın Linolyum Baskısı………………..….......................................195Resim 4.23. Kertenkele’ nin Linolyum Baskısı……………………….……….…..195Resim 4.24. TacTool’ un Linolyum Baskısı …….………………...........................196FOTOĞRAFLAR LİSTESİFotoğraf 2.1. Elif Naci, Süleyman Saim Tekcan, Zühtü Müridoğlu………………..6Fotoğraf 2.2. Şinasi Barutçu, Cihat Burak, Şahap Balcıoğlu, Malik Aksel, Süleyman Saim Tekcan, Elif Naci, Veysel Erüstün, Mehmet Kabaş, İsmail Avcı……………......7Fotoğraf 2.3. Avni Arbaş, İsmail Avcı, Mehmet Kabaş, Süleyman Saim Tekcan, Melis Tuncay, Elif Naci..................................................................................................7Fotoğraf 2.4. Adnan Turani, Süleyman Saim Tekcan, Mustafa Tömekçe…………..8Fotoğraf 2.5. Burhan Doğançay…………………………………………………......9Fotoğraf 2.6. Adnan Turani.........................................................................................9Fotoğraf 2.7. Bogdan Kršic Ekslibris ve Özgün Baskıresim Workshop Etkinliği....97Fotoğraf 2.8. Dimo Kollibarov Workshop Etkinliği.……………………….……...98Fotoğraf 2.9. Martin Baeyens Workshop Etkinliği.……………………………..…98Fotoğraf 2.10. Hasip Pektaş Workshop Etkinliği.…………….………………..…..99Fotoğraf 2.11. Iynn Sures Kağıt Yapımı Workshop Etkinliği.……………..…...…99Fotoğraf 2.12. Yusuf Ziya Aygen Workshop Etkinliği.……………………….….100Fotoğraf 2.13. Sema Ilgaz Temel Workshop Etkinliği.……….……...….…...…..100Fotoğraf 2.14. Emin Koç Workshop Etkinliği.…………….….…………….……101Fotoğraf 2.15. Hasan Kıran Ağaç Baskı Workshop Etkinliği.……………………101Fotoğraf 2.16. Öğrencilerle Linolyum Baskı Workshop Etkinliği.……...…...….…102Fotoğraf 2.17. Süleyman Saim Tekcan Workshop Etkinliği.….…………...…...…102Fotoğraf 2.18. Süleyman Saim Tekcan Workshop Etkinliği.………………...……103Fotoğraf 3.1.Rize Türk Telekom Güzel Sanatlar Lisesi’ nde Araştırmanın Gerçekleştirildiği Resim Atölyesi.…….……………………………..…………...…131Fotoğraf 3.2. Rize Türk Telekom Güzel Sanatlar Lisesi’ nin Baskı Makinesi...…132Fotoğraf 4.1. 3D Sergi Gezimi Etkinliği ……………………………………........154Fotoğraf 4.2. 3D Müze Gezimi Öncesi…………………………………...............165Fotoğraf 4.3. 3D Müze Gezimi…………………………………….……..............170Fotoğraf 4.4. Linolyum Özgün Baskıresim Eskiz Aşaması……………………....185Fotoğraf 4.5. Linolyum Özgün Baskıresmi Kalıba Geçirme ve Oyma Aşaması…186Fotoğraf 4.6. Linolyum Baskı Aşaması …………………………………….…....186Fotoğraf 4.7. 3D Müze Gezimi Değerlendirme Uygulaması………………..........190

ABSTRACTISTANBUL MUSEUM OF GRAPHIC ARTS AS AN ACTION RESEARCH (IMOGA)In this study, the 11th grade Graphic Design course in the painting department of Fine Arts High Schools is tried to perform learnings with the Istanbul Museum of Graphic Arts (IMOGA) and to reveal the applicability of the printmaking in the context of museum education in exchange for teaching only with application. It is aimed to address IMOGA in the context of museums with an off the workshop learning environment and to realize learning through interdisciplinary active life through 3D museum and exhibition travel as a learning material of IMOGA with the works of Turkish printmaking artists in IMOGA. The application of the research was carried out in the second semester of the 2018-2019 academic year with eight volunteer students and three painting teachers from 11th grade students in the painting department of Rize Türk Telekom Fine Arts High School. The action survey, which is the method of the research, was conducted during a total of 10 weeks between 20.02.2019 and 24.04.2019. Data of the study; personal information form, 3D exhibition search paper, 3D museum trip search-find paper, 3D museum trip activity evaluation form, 3D Circular Cruising exhibition visit event evaluation form, semi-structured interview questions with painting/ visual arts teachers, semi-structured interview questions with fine arts high school painting area students, peer evaluation form, self-evaluation form, Graphic Design teacher (picture/ visual arts) evaluation form, 3D museum trip study paper, video recording and observation collection tools were collected using data collection tools. This collected data is analyzed through scripture and content analysis.Prior to the research, the content of the printmaking unit of the Graphic Design course and its status in the application were determined. Students taking this course and teachers who teach have been informed about the situation that exists. It has been determined that the tools used for the course are taught only by the method of telling/ showing and the course is mainly processed in practice. During the teaching phase of the research, the works at the Istanbul Museum of Graphic Arts were used in the context of museums with an out-of-workshop learning environment, and the artistic product printouts produced by the students with the 3D museum and exhibition trip were evaluated by self-and peer evaluation and students were expected to evaluate the course and course teacher.In light of the data obtained from the research, the development stages of the printmaking techniques, the artist/ work relationship and the period of the students who are thinking on the learning material using 3D museum and exhibition travel to gain learning through interdisciplinary active life has been reached. It has been observed that these learning methods are feasible for the printmaking unit and that students can look much more critically and aesthetically at the course thanks to the artistic outputs they produce.Istanbul Museum of Graphic Arts, Printmaking, Fine Arts High School, Graphic Design, museum, museum education, art education.
Istanbul Museum Of Graphic Arts as an Action Research (IMOGA)
Keywords: art education; Fine arts education; Fine Arts High School; Grafik Tasarım; Graphic Design; Güzel sanatlar eğitimi; Güzel Sanatlar Lisesi; Istanbul Museum of Graphic Arts; İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi; museum; museum education; müze; müze eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Özgün Baskıresim; Painting; Printmaking; Resim; sanat eğitimi; Study and teaching