Türk devlet geleneği içerisinde sivil toplumun gelişimi - Yüce, Feyza Betül (My University, 2023)
Sivil toplum devlet otoritesi dışında bireylerin ortak bir amaçla bir araya geldikleri alanı ifade etmektedir. Türkiye’de sivil toplum Osmanlı İmparatorluğundan bu yana var olan bir oluşum olmakla birlikte gelişimi dönemlere göre farklılık göstermiştir. Devlet otoritesinin baskın olduğu dönemlerde sivil toplum kısıtlı gelişme gösterirken bu baskının azalmasıyla birlikte sivil toplumun canlılık kazandığı görülmektedir. Tek partili dönemde devlet, otoritesini korumaya çalıştığı için aşkıncı bir yaklaşım izlemiş ve bu yaklaşım sivil toplumun gelişimi önünde bariyer oluşturmuştur. Çok partili siyasal hayata geçişle birlikte toplumsal örgütlenmelere alan tanınmış ve buna bağlı olarak sivil toplum gelişme imkanı bulmuştur. Gözleme dayalı ve literatür analizi yöntemi kullanılarak yapılan çalışma, üç bölümden oluşmakta olup ilk bölümde siyasal kültür ve devlet geleneği kavramları incelenmiştir. Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti, Batı ve Doğu toplumlarında gelişen devlet geleneği açıklanmıştır. İkinci bölümde sivil toplum, demokrasi ve devlete dair kavramsal çerçeve çizilmiş olup birbiriyle ilişkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde çalışmanın genel amacı doğrultusunda sivil toplumun Türk Devlet Geleneği içerisinde gelişimi anlatılmış olup hem sivil toplumun gelişimine olanak sağlayan hem de sivil toplumun gelişmesinin önüne geçen siyasal sistemlerden söz edilmiştir. Çalışmada sivil toplumun oluşmasıyla birlikte gelişimi için demokratik bir siyasal sistemin var olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Demokratik devlet gelenekleri sivil toplumun gelişmesi için uygundur bununla birlikte sürdürülebilirlik için katılımcılığın ve bağımsızlığın öngörüldüğü yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Sivil toplumun gelişimi içinde bulunduğu toplumun siyasal kültürüyle yakından ilişkilidir. Baskıcı ve otoriter sistemlerin olmadığı toplumlarda sivil toplum gelişme alanı bulacaktır.

Civil society refers to the area where individuals come jointly for a shared purpose, apart from the state authority.In spite of the fact that civil society in Turkey is a construction that has existed since the Ottoman Empire, its development has varied according to periods. While civil society conducted limited development when the state authority was dominant, it is noticed that civil society acquired vitality by decreasing this pressure. Since it endeavoured to protect the state authority in the one-party period, it followed a transcendent approach, which created a barrier to the development of civil society. With the transition to multi-party political life, space was given to social organizations, and civil society had the opportunity to develop accordingly. The study, which was taken using the observational and literature analysis methods, consists of three parts, and in the first part, the concepts of political culture and state tradition were discussed. The state tradition developed in the Ottoman, Turkish Republic, and Western and Eastern societies is explained. In the second part, the conceptual framework of civil society, democracy and the state were drawn, and their ties were examined. In the third chapter, the expansion of civil society within the Turkish State Tradition is explained in line with the study’s general objective, and the political systems that both stimulate the development of civil society and prevent the development of civil society are mentioned. In the study, it was concluded that a democratic political system should exist for the development of civil society with the formation of it. Democratic state traditions are appropriate for the development of civil society. Nevertheless, making legal arrangements that envisage participation and independence for sustainability is essential. The result of civil society is closely correlated to the political culture of the community in which it is discovered. Civil society will find an area for development in societies with no oppressive and authoritarian systems.
Development of civil society in Turkish state tradition
Keywords: Associations, Institutions, etc; Civil Society; Democratization; Demokratikleşme; Dernekler, Kurumlar, vb; History; Non-governmental organizations; Political Culture; Sivil Toplum; Sivil toplum örgütleri; Siyasal Kültür Democratization; Tarih; Turkey; Türkiye