The effects of talent management on the performance of the employees in the manufacturing sector and an application in a multinaional company operating in Turkey - Karalar, Ece Basmacı (My University, 2008)
YETENEK YÖNETİMİNİN ÜRETİM SEKTÖRÜNDEKİ ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ VE TÜRKİYE’DE FAALİYET GÖSTEREN ÇOK ULUSLU BİR FİRMADA UYGULANMASI Hızla gelişen teknolojilerin getirdiği olanaklar yerel ekonomilerin her geçen gün küreselleşmesine yol açmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak da şirketlerin en iyi ve en nadir bulunan için mücadele ettikleri rekabet tüm dünya geneline yayılmaktadır. Bu noktada “yetenek” firmaların ihtiyaç duyduğu kavram olarak ortaya çıkmaktadır. Eşsiz ve taklit edilmesi zor olan insan sermayesi şirketlerin birbirlerine üstün gelmeleri için en önemli ve vazgeçilmez bir etken halini aldığından, günümüzde kurumsallaşmış firmalar yeteneği bünyelerine çekmek ve bu yetenekten en iyiyi elde etmek için yeni yöntemler ve teknolojiler kullanmaya başlamışlardır. Yetenekli çalışanlar için “Yetenek Yönetimi”nin uygulanması bir gereklilik haline gelmiştir. Firmalar yetenek savaşını kazanmak ve çalışan performansını artırmak için çekme, istihdam etme, elde tutma, dahil etme, eğitim ve geliştirme, yetenek denetimleri, kariyer ve yedekleme planlaması, performans yönetimi ve toplam ödül gibi yetenek yönetimi öğelerini uygulamaktadırlar. Bu çalışmada, yetenek yönetimi üzerine bir literatür taramasının ve yetenek yönetimi ile performans yönetimi arasındaki ilişkinin ortaya konmasının ardından yetenek yönetiminin çalışan performansı üzerindeki etkileri, Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu bir ambalaj şirketindeki çalışanlar üzerinde anket uygulanması suretiyle araştırılmıştır.

THE EFFECTS OF TALENT MANAGEMENT ON THE PERFORMANCE OF THE EMPLOYEES IN THE MANUFACTURING SECTOR AND AN APPLICATION IN A MULTINATIONAL COMPANY OPERATING IN TURKEY Opportunities brought by fast developing technologies transform local economies into global economies. As a natural result of this, competition, where the companies fight for the best and the scarce, becomes global. At this very point, “talent” has come out to be the concept the companies feel the need for. Today, most of the corporate companies have started using new methods and technologies in their divisions in order to attract talent and make the most of it, since the human capital, which is unique and unlikely to be imitated, has become the most important and indispensable factor in order for the companies to win over one another. Implementation of “Talent Management” for the talented employees has become a necessity. Talent management elements such as attraction, recruitment, retention, engagement, training and development, talent audits, career planning, succession planning, performance management and total reward have been implemented in order to win the war for talent and increase employee performance. In this study, the effects of talent management on the employee performance has been investigated in an application in a multinational packaging company operating in Turkey through the use of questionnaire method following the literature review on the mentioned-elements of talent management as well as the relationship between talent management and performance management.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Performans Değerlendirme; Yetenek Yönetimi