Stabilization policies in the theree latin American countries - Demir, Yılmaz (My University, 2002)
Arjantin ekonomisinin o dönemdeki problemleri özellikle petrol şokundan kaynaklandı. Fakat,Arjantin petrol şokunun bazı negatif etkilerini fazlasıyla hissetti. STABILIZATION(İstikrar Politikası) Yukarıda bahsettiğimiz kötü etkiler enflasyon oranını arttırdı.Bunu önlemek için Atjantin enflasyon oranını şu şekilde dizayn etti:önceden açıklanan enflasyon+ uluslararası enflasyon oranı.Bu enflasyon oranında göreceli fiyatlarında belirli bir önemi yadsınamaz.Bunun için göreceli fiyatları yeniden düzenlediler.Bu da negatif sürecin sonu anlamına geliyordu.Enflasyonu daha da düşürmek için üç önemli devaluasyon yapıldı.Birincisi fazla rağbet görmedi.Onun için tamamen serbest bir mali piyasa kuruldu.Bu ihracatı teşvik etti.Bu arada hükümet dış ülkelerin bazı borçlarını kompanse etmek zorunda kaldı. KISIM 12 Artan enflasyon,diğer ülkelere verilen kredilerle ilişkilendirilemez. Ama,1982-83 ten sonra,yeni düzene uyum,özellikle mali bir kısıtlama ile mümkün olmuştur. 3.2.b BORÇ STRATEJİSİ VE ENFLASYON Makro-ekonomik-strateji şimdi özellikle dıs paranın hiç kullanılmaması,dha doğrusu,dış paraya bağımlılığı azaltacak önlemler üzerinde yoğunlaşmıştır. Dış borçlanma faizlerindeki düşüş,ödemeler dengesinde bir artışa yol açmıştır. Bu noktada Arjantin ekonomisi derin bir (depresyona) maruz kalmıştır. TEMEL NEDENSEL BULGULAR 1) Arjantin ekonomisinde son on yılda önemli bir yapısal değişiklik olmuştur. Fakat bu değişiklikler,önemli politik çelişkilere rağmen gerçekleşmiştir. 2) Politik engeler ,ki bu engeller,hangi politikaların uygulanacağını ve bunların uzun dönemli yapısal değişiklikler getireceğini çok önceden belli etmiştir. 3.1.b.PART 2 Arjantin'de enflasyonist süreç Aynı yılın Nisan ayında,enflasyona global bakış terkedildi.Bunun yerine shock-treatment şok uygulama adı verilen yeni bir program uygulamaya konuldu.Bu programın özelliği 1) Faiz hadlerinde an-across-the board reduction,yani, keskin bir düşüş. 2) Gelir vergisinde,mütevazi 10% bir indirim Mali sektörde,vergi oranlarında bir vergi reformuna gidildi. İstikrar çabaları,genellikle sıkı para politikasına göre ayarlandı. Bu arada,özel bir not,reel para miktarı azaldı. Yukarıda bahsedilen politikalarla eş güdümlü Friedman'ın işaret ettiği gibi,mali olarak piyasaya indükte edilen para,enflasyonun en temel ve en can alıcı nedenlerinden biridir.Bunun için döviz kuru önemsenmemiştir. Ve bu şok politika ekonomi üzerindeki etkisini hemen belli etmiştir.Bunun üretim tarafına da bir yansıması olmuştur.İlk bakıştaki etkisi ekonominin diğer birimlerindeki degişkenleri,pozitif yönde etkilemek olmuştur. AÇIK EKONOMİDE PARASALCI YAKLAŞIM Şubat 1978'te mali yaklaşımdan vazgeçilmiş,ve döviz kurlarının manipulasyonu enflasyonu belirlemede öncelikli değişken olarak kabul edilmiştir.Bunun gelecekteki etkileri: 1)Enflasyonist beklentileri aşağıya çekeceği 2)Sistemin çok basit işleyeceği 4.3.MALİ SEKTÖR REFORMU Hükümet enflasyonu önlmede kaygılanacak bir durum olmadığını belirtmiştir.Faiz oranlarını düşürmek için,Arjantin'de grupos(yani bu ülkede sosyal bakımdan etkin bir kesim)daha fazla dış kaynaklı mali yardım elde etmek için ,Santiago ve NewYorkta görüşmeler yapmıştır. ,Bu dengeyi muhafaza etmek için,bazı problemlerinde çözümü gerekmektedir.Bunun için bazı gözlemciler,sabit kur politikasının terkedilmesi görüşünü savunmuşlardır.Bunlar hangi uzmanlardır.Bunlar fazla detaylı olduğu için burada fazala değinilmemiştir. SON BORÇ KRİZİ VE ADAPTASYON SÜRECİ Kısa vadede,krdi boldu.Dolayısıyla borçlular için fazla endişe edilecek bir durum söz konusu değil. Diğer Latin America ülkelerinde olduğu gibi,Arjantin'de en önemli hata zamanlama 1981'de, kamu kesiminin uluslarası borçları azaldı. POLİTİKA UYGULAMALARI ÜZERİNE BAZI SAPTAMALAR 1) Otoriteler pesoyu dolara bağlamışlardı. 2) Merkez Bankası,para politikası uyguluyor. Bu para politikasının temal amacı enflasyonoun kontrolüydü. Fakat Merkez Bankası bu politikasını enflasyon üzerindeki etkilerinin daha derinlemesine incelemek amacıyla daha ileri bir tarihe bıraktı.Her ne olursa olsun, Bu merkez Bankasının avantajına olmadı. RECENT debt crısıs and adjustment process Austral plan ücretlerin donmasını benimsedi.Planın üç temel unsuru vardı.Birincisi,mali açık indirilmeli.İkincisi,program döviz kurunu sabit tuttu. Fakat,kamu açıklarında hala bir azalma meydana gelmemektedir.Çünkü iç borç yükü ağır. Fakat,kamu açıklarında hala bir azalma söz konusu değildi.Çünkü iç borç yükseliyor.Ve dövize çevrileblir çok miktarda fon var. Dış ticaret fazlası yüksek olmasına rağmen,döviz kurunun geleceği ihracatçıların verecekleri mali kararlara bağlıdır.
Keywords: Ekonomi; Ekonomi_Latin Amerika; Uluslararası ekonomi