Pseudomonas savastanoi var nerii (janse1982)'nin İstanbul'da yetiştirilen Zakkum (nerium oleander L.) bitkilerinde oluşturduğu hastalık üzerine araştırmalar - Uras, Mehmet Emin (My University, 2009)
Pseudomonas savastanoi var. nerii’nin, İstanbul’da yetiştirilen Zakkum (Nerium Oleander L.) bitkilerinde oluşturduğu hastalık üzerine araştırmalar Zakkum (Nerium oleander L.) bitkisi İstanbul’da yol kenarlarında, parklarda ve şahısların bahçelerinde çok sıklıkla yetiştirilen, çalı şeklinde bir süs bitkisidir. İstanbul genelinde zakkum (Nerium oleander L.) bitkilerinde yaygın olarak çiçek kurulu, meyve ve genç dallarında körelme ve ur oluşumu gibi hastalık olguları görülmektedir. Bu hastalık olgularının nedeni olan Pseudomonas savastanoi var nerii bakterisinin bitki üzerindeki etkisinin belirlenmesi, bu bakterinin yayılmasını sağlayan vektörlerin belirlenmesi, hastalığın patolojisi ve İstanbul’daki yaygınlığının tespit edilmesi hastalıkla mücadele için önem taşımaktadır. Bu çalışmada ifade edilen olgular tespit edilmeye çalışılarak elde edilen veriler düzenlenmiştir. Bu çalışmada ayrıca patojenin bitki dokuları üzerinde göstermiş olduğu patolojik etkilerin tespit edilebilmesi için toplanan örneklerden alınan kesitler mikroskobik düzeyde incelenmiş ve bakterinin dokular üzerindeki etkisi tespit edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise bu hastalık ve hastalığın vektörleriyle nasıl mücadele edilmesi gerektiğiyle ilgili bilgiler verilmiştir. Yapılan çalışmaların sonucunda bu hastalığın İstanbul’da bulunan zakkumlar (Nerium oleander L.) üzerinde salgın derecesinde etkili olduğu ve bu hastalığın yayılmasını sağlayan vektörlerden Aphis nerii isimli böceğin hemen hemen tüm zakkumlar üzerinde bulunduğu tespit edilmiştir.

Studies on the diseases caused by Pseudomonas savastanoi var. nerii on oleander (Nerium oleander L.) which is cultivated in Istanbul region Oleander (Nerium oleander L.) is an evergreen ornamental shrub which is cultivated commonly in roadsides, refuges, parks and private gardens in İstanbul Province. Some disease symptoms degeneration on inflorescence, lypms and young branches on Oleander (Nerium oleander L.) plants in widespread of Istanbul such as parenchymatous gall and knot disease. These symptoms caused by the bacterium Pseudomonas savastanoi var nerii. The bacterium Pseudomonas savastanoi var nerii attack to Oleander (Nerium oleander L.) leaves, stems and shoots Determination of the effect of Pseudomonas savastanoi var nerii on oleander (Nerium oleander L.), the vector of this bacterium, histology of pathogenesis developing of knot and the diseases currency are very important for interference of this knot and gall disease. This study aimed determination and ordering of this data. In addition, in this work, cuttings from collected samples were examined in microscopic level in order to determine the pathological effect on tissues of oleander. Result of the study shows that this disease has a widespread influence in Istanbul like an epidemic on oleanders (Nerium oleander L.) and vector of this bacterium which is called Aphis nerii is present almost all over the oleanders.
Keywords: Bitkiler; Biyoloji