Piyasa değeri/ defter değeri yöntemine göre hisse senedi değerleme, BİST çimento sektörü üzerine bir uygulama - Dörtbölük, Görkem (My University, 2019)
Hisse senetleri ülke ekonomisinin, ekonomik kalkınmanın ve yatırım kavramının ilk akla gelen yatırım araçlarındandır. Hisse senetleri sermaye birikimi ve ek getiri elde etme amacıyla yatırımcılar ve işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilir. Bu nedenle hisse senetlerinin gelecekteki fiyat hareketleri her zaman önemli bir konu olmuştur. Hisse senedi değerleme yöntemleri, hisse senedinin gerçek değerini saptamaya yönelik yöntemlerdir. Bu yöntemlerden biri olan PD/ DD oranı yöntemi uygulamada ve hesaplamada oldukça pratiktir. Oran hisse senedinin piyasa değeri ile gerçek değeri arasında karşılaştırma yapmak için önemli bir referanstır. Yatırımcı için PD/ DD oranının sektör ortalamasından küçük olması iyi bir kriterdir. Bu durum hisse senedinin değerlenme potansiyeli olduğuna işarettir. Bu çalışmada PD/ DD yöntemi ile hisse senedi değerleme ve PD/ DD oranı aracılığı ile BIST Çimento Sektöründe bir yatırımın sonuçları incelenmiştir. Çalışma sektörde işlem gören 20 adet şirketin hisse senetleri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 2013-2017 yılları arası baz alınmış ve sektördeki 20 hisse senedinin her yılın kapanış fiyatları üzerinden getirileri, riskleri PD/ DD oranları ve sektöre ait ortalama PD/ DD oranları yıllara göre hesaplanmıştır. Bu anlamda geçmiş yıllarda PD/ DD oranı üzerine yapılan çalışmalarda belirlenen kriterler dikkate alınmıştır. Bu kriterler “PD/ DD>Ort.PD/ DD, PD/ DD<Ort.PD/ DD ve PD/ DD=Ort.PD/ DD” olarak belirlenmiştir. Bunlara ek olarak hisse senedinin gerçek değerinin piyasa değerine göre durumu da incelenmiştir. Her bir hisse senedinin ve oluşturdukları portföylerin getirileri ve risk seviyeleri de tespit edilmiş ve sonuçlar buna göre yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre sektör ortalamasından küçük PD/ DD oranlı hisse senetleri daha yüksek getiri elde etmiş ve düşük PD/ DD oranlı hisse senetlerinin değerlenme potansiyeli taşıdıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Stocks are among the first investment instruments of the national economy, economic development, and investment concept. Stocks are often preferred by investors and businesses for capital accumulation and additional returns. Therefore, future price movements of stocks have always been an important issue. Stock valuation methods are methods to determine the real value of the stock. MV / BV ratio method which is one of these methods is very practical in application and calculation. The ratio is an important reference to make a comparison between the market value and the real value of the stock. It is a good criterion for the investor that the MV / BV ratio is smaller than the sector average. This indicates that the stock has a potential for valuation. In this study, the results of an investment in BIST Cement Sector are analyzed by means of MV/ BV method and stock valuation and MV / BV ratio. The study was conducted on the stocks of 20 companies traded in the sector. The study was based on the years 20132017 and the returns, risks, MV / BV ratios and average MV / BV ratios of the 20 stocks in the sector over the closing prices of each year were calculated by years. In this sense, the criteria determined in the studies on PD / DD ratio in previous years were taken into consideration. These criteria are “MV/ BV> Avg.MV/ BV, MV/ BV <Avg.MV/ BV and MV/ BV = Avg.MV/ BV”. In addition, the real value of the stocks according to their market value has been examined. The returns and risk levels of each stock and their portfolios were determined and the results were interpreted accordingly. According to the results, stocks with a MV / BV ratio smaller than the sector average had higher return and it is concluded that low MV / BV stocks have valuation potential.
Keywords: Business; Business enterprises; Finance; Finans; Getiri; Hisse Senedi; Hisse Senedi Analiz Yöntemleri; Hisse Senedi Değerleme Yöntemleri; İşletme; Market Value/ Book Value; Piyasa Değeri/ Defter Değeri; Risk; Risk Stock; Stock Analysis Methods; Stock Return; Stock Valuation Methods; Ticari teşebbüsler