Üniversitelerin sosyal bilgiler öğretmenliğini seçen öğrencilerin bazı sosyo-kültürel nitelikleri - Akengin, Hamza (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2008)
Öğrencilerin ilgi alanlarını belirleyen çok sayıda etken olduğu bilinmektedir. Bireylerin başarılı bir hayat sürdürebilmesi için öğrenimlerinin ilgi alanları ile uyumlu olması gerektiği bilim adamları ve eğitimciler tarafından daima dile getirilmektedir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, özellikle, yüksek öğretimde okullaşma oranının düşük olması, istihdam sorunları ve sayısı milyonla ifade edilen yüksek öğrenim çağındaki gençlerin üniversite tercihlerinde ilgi alanlarının ön plana çıkmasına engel olmaktadır.Her ne kadar ÖSYS sisteminde yapılan değişiklik, üniversite adaylarının lisede aldıkları öğrenime paralel tercihler yapmasını gerektiriyorsa da lisedeki alan seçimlerinde öğrencinin ilgi ve yetenekleri yerine, dokuzuncu sınıfta aldığı notlarla ortaya çıkan başarı durumu etkili olmaktadır. Bu da, nihayetinde üniversite adaylarının ileriki yıllarda üniversite tercihlerinin ilgi ve yetenekleri yerine 10. sınıftaki alan seçimine bağlı olmasına yol açmaktadır. Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler öğretmenliği programın 3. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin bazı sosyo ekonomik niteliklerini tespit etmektir. Araştırmada tarama metodu kullanılarak tesadüfî (random) örnekleme ile seçilen Marmara, Mehmet Akif Ersoy, Celal Bayar ve Ondokuz Mayıs Üniversiteleri Eğitim Fakülteleri Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dallarında öğrenim gören öğrencilere uygulanan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında işleme tabi tutulup yorumlanarak; sosyal bilgiler öğretmenliğini tercih eden öğrencilerin sosyo kültürel nitelikleri ve bu nitelikler üzerinde etkili olduğu düşünülen çeşitli değişkenlerle ilişkileri incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle sosyal bilgiler öğretmenliğini tercih eden öğrencilerin sosyo kültürel özellikleri ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma sonunda elde edilen sonuçların, bu alanı tercih eden ve edecek olan öğrencilerin niteliklerinin artırılmasında nasıl bir strateji izlenebileceği hususunda faydalı olacağı düşünülmektedir.
Some socio-cultural features of the students who choose social studies teachers departments of the universities
Keywords: Sosyal bilgiler, sosyal alanlar, alan seçimi, öğrenci profili, coğrafya ve tarih öğretimi.