Kanserli çocuklarda oyun temelli hemşirelik modeli - Manav, Gülay (My University, 2013)
Çocukluk çağı kanserleri zaman zaman yoğun stres yaşatan ve travmatik durumlar ile karşı karşıya bırakan, yaşamı tehdit eden hastalıklardır. Bu zorlu duygusal yaşam, çocuğun benlik kavramının gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu araştırmanın amacı; kanser tanısı ile izlenen okul çocuğunun benlik etkilenimini oyun kullanarak ortaya koymaktır. Araştırmanın uygulaması İstanbul ilinde, bir devlet hastanesi çocuk onkoloji kliniğinde, Temmuz- Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Klinikte tedavi gören altı okul çocuğu ve annesi ile toplam sekiz oturum yapılmıştır. Araştırma deseni olarak yorumlayıcı durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Oyun oturumları çocuk merkezli oyun terapisi ve Roger’ın benlik teorisi temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Hemşirelik Girişim; Oyun Modeli, araştırmacı ve çocuğun baş başa yaptıkları altı oyun oturumları ile oluşturulmuştur. Araştırmacı, modelin oluşturulma sürecinde kendi deneyimlerini de ifade etmiştir. Verilerin değerlendirilmesi; verilerin dökümünün yapılması ve içerik analizi olarak iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan oyun modelinde ise; a) mutlu anılarını ifade etme, b) kontrol, c) problem çözme, d) ilişkiler, e) agresif davranışlar, f) regresyon, g) iyi-kötü, h)travma ve ı) kaygı-yas olmak üzere 9 tema bulunmuştur. Oyun oturumları sonrasında araştırmacı “kanser okul çocuğunun benliğini etkiler” hipotezine ulaşmıştır. Sonuç olarak kanser tanısı ile izlenen okul çocuğunun benlik gelişiminin desteklenmesi gerekmektedir. Bu durum çalışması sonucunda ulaşılan temaların, gelecekte kanser tanısı ile izlenen çocuğun benliğinin etkilinimine yönelik oluşturulabilecek hemşirelik modeline destek olacağı düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler: Kanser tanısı ile izlenen çocuk, benlik kavramı, durum çalışması, oyun terapisi, hemşirelik modeli.

PLAY BASED NURSING MODEL FOR THE CHILD WITH CANCER Childhood cancers are fatal diseases which cause intense stress and traumatic situations for the ones who experience that disease. That kind of an emotionally hard life may reason some hardships for developing self concept. Therefore; the self concept of the school age child needs to be supported. The aim of the study is to put forth the self- exposure of a school age child by using play. The study was held in the oncohology service of a public hospital between the dates July and September, 2011. Eight sessions in total were made with the child who took treatment in that clinic together with the parents. As searching pattern, interpretive case study method has been used. Play sessions were held in the basis of Roger’s theory of self and child centered play theraphy. Nursing Intervention; Play Model was generated by six play sessions in which only the researcher and the child took place. The researcher expressed her own experiences during the process of generating the model. The assessment of data was realized in two stages: examining the data and content analysis. In the new formed play model 9 themes have been found out: a) expressing the good memories b) control c) problem solving d) relations e) aggressive behaviors f) regration g) good-bad h) trauma i) anxiety. The themes which are obtained at the end of this case study are thought to be supportive for prospective nursing models on the side of exposure of child’s self. Key words: Child with cancer, self concept, case study, play therapy, nursing model.
Keywords: Çocuk Psikolojisi; Çocuk Sağlığı; Hasta çocuklar; Hemşirelik; Oyun Terapisi