Der umstellungsprozess von der Turkischen steuerbilanz auf IAS/ IFRS0 - Çavuşoğlu, Kürşad (My University, 2008)
TÜRK VERGİ BİLANÇOSUNUN UMS’YE/ UFRS’YE DÖNÜŞTÜRME PROSESİ Son yıllarda küreselleşme eğilimi çok hızlı bir şekilde artmıştır. Bunun sonuncunda uluslararası sermaye piyasalarında Uluslararası Muhasebe Standartları/ Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UMS/ UFRS) yayımlanmıştır. Türkiye’de de yeni Türk Ticaret Kanunu taslağıyla Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını muhasebe alanında uygulamak amaçlanmaktadır. Mali tabloların hazırlanmasında yürürlükteki Türk Ticaret Kanununun seçimlik hakları olarak Türk Vergi Kanununun muhasebeleştirme ve değerleme hükümleri kullanılmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada Türk Vergi Kanununa göre hazırlanmış bilançoların UFRS’ye dönüştürülmesinde hangi kayıtların ve düzeltmelerin yapılması gerektiği açıklanmıştır. UFRS’ye dönüştürme prosesinin özelikle kar yedekleri kalemi üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.

ZUSAMMENFASSUNG DER UMSTELLUNGSPROZESS VON DER TURKISCHEN STEUERBILANZ AUF IAS/ IFRS In den letzten Jahren ist die Tendenz der Globalisierung sehr erheblich gestiegen. In Folge von dieser Entwicklung wurden International Accounting Standards/ International Financial Reporting Standards (IAS/ IFRS) auf den internationalen Kapitalmärkten veröffentlicht. In der Türkei wird mit dem Entwurf über das neue türkische Handelsgesetz es angestrebt, International Financial Reporting Standards in dem türkischen Rechnungslegungsbereich anzuwenden. Hier ist es erheblich, dass in der Praxis die Bilanzierungs- und Bewertungsvorschriften des türkischen Steuergesetzes als Wahlrechte des aktuellen türkischen Handelsgesetzes bei der Erstellung der Jahresabschlüsse angewendet werden. Deshalb wurde in dieser Arbeit es erklärt, welche Buchungen und Korrekturen bei der Umstellung der Rechnungslegung vom türkischen Steuergesetz auf IFRS durchgeführt werden sollen. Man bemerkte, dass der Umstellungsprozess auf IFRS besonders große Wirkung auf Gewinnrücklagenposition hat.
Keywords: Muhasebe; Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS); Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS)