Bankacılıkta risk yönetimi ve Basel II kriterleri - Şen, Gamze (My University, 2010)
Bankacılık Sistemi, Bankalarda Risk Yönetimi, Basel Sermaye Uzlaşısı ÖZET Bankacılıkta Risk Yönetimi ve BASEL II Kriterleri Risk yönetimi, 1970’lerin ilk yarısında doğup gelişen, pazar ekonomilerininin evrimini etkileyen önemli bir kavramdır. Günümüzde bankacılık sektöründe can damarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk Bankacılığı geçmişte riskleri yönetme bilinci ve altyapısındaki yetersizliğe rağmen, risk yönetimini gereği gibi kullanan rakipleri ile rekabet etmeye çalışmaktadır; bu bağlamda bankacılık sitemimiz geçmişte özellikle “belirsizliğin” yükseldiği dönemlerde çok zorlanmaktaydı, günümüzde ise mevcut düzenlemeler ışığında risk yönetimi, belirsizliğin çok arttığı dönemlerde bile kurum üzerindeki etkilerini sınırlayarak ayakta kalmayı mümküm kılmayı hedeflemektedir. Uluslararası piyasalarda, risk yönetim uygulamalarında ve denetim yaklaşımlarında meydana gelen önemli değişiklikler sonrasında, yeni sermaye standartlarının oluşturulması gerekmiştir. Bu faktörler sonucunda, “Basel II Yeni Sermaye Uzlaşısı”, daha hassas risk ölçümüne ulaşma amacı taşıyan bir düzenleme olarak ortaya konulmuştur. Yeni düzenleme ile birlikte biribirlerini destekleyen üç ana blok oluşturulmuştur. Söz konusu bloklarla birlikte, kredi riski ölçüm yöntemleri hassaslaştırılmış ve operasyonel risk ölçümü oluşturulmuş, ulusal denetim otoritelerinin denetimlerinin önemi vurgulanmış ve bankaların kamuyu aydınlatma gereklilikleri belirlenerek piyasa disiplini sağlanmıştır. Ülkelerin bankacılık sektörleri ve dolaylı olarak ekonomileri üzerinde önemli etkiler yaratması beklenen Basel II, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de özellikle bankacılık sistemi açısından, önemli gündem maddelerinden birini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Basel II kriterlerinin Türk Bankacılık sistemine ve risk yönetime etkilerinin neler olabileceği sorusuna cevap aranmıştır. Çalışma sonunda edinilen bilgiler ışığında Basel II kriterlerinin, Türk Bankaları’nın risk yönetimi ve denetim süreçlerini temelden etkileyecek düzeyde yeni bir yaklaşım sunduğu, bankaları maruz kaldıkları risklere karşı daha iyi bir risk yönetimi ve denetim yapısı oluşturmalarına imkan tanıdığı görülmüştür. System of Banking, Risk Management in Banking, Basel Capital Accord

Risk Management in Banking and Basel II Accord Risk management is a fundamental concept that appeared in the beginning of the 1970’s and overwhelmed the evolution of marketplace economics. Nowadays, it’s the most sensitive point in banking business area. In spite of the disability in risk management consciousness and basic facilities in the past of Turkish Banking system, now it is trying to compete with the rivals which execute risk management in banking properly. In this context, our banking system had difficulties in risk magement especially in “ambiguousness” times in the past; but at the present, we see that with the help of arrangements, even in the most ambiguous periods, risk management is planning to survive while limiting the functions of the corporation. Afterwards the important amendments at risk management implementations and auditing approachs in international markets , it was needed to develop new capital standards. As a result of these facts, “Basel II Accord “ arised such an arrangement which is willing to reach more sentimental risk measurements. With the new arrangement, three main blocks were formed which strengthens each other. In term of these blocks, credit risk measurements became more liable and operational risk measurements were constituted, controls of the national auting authorities were emphasized and marketplace discipline was rustled up with the fact that public was needed to to become luminous by the banks. The expectations point out that Basel II will create important influences on countries’ banking sectors and so on their economics indirectly. Like in many of the countries, Basel II is one of the important topic of agenda of the banking system in Turkey. This study researched about the answer of the question that “ What will be the impacts of Basel II Accord in Turkish Banking System and risk management”. After the information obtained in this study; it is beholded that Basel II Accord tenders a new understanding that affects Turkish Banks’ risk managements and auditing processes radically and nonetheless Basel II Accord enables better risk management and auditing structure for the risks that banks come under.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Basel II; Risk Yönetimi