Tuvalet kullanımı ve sağlık ilişkisi bağlamında yeni helataşı tasarımı önermesi - Erol, Işıl (My University, 2010)
İnsanoğlunun yaşamsal olan temel ihtiyaçlardan birisi olan tuvalet alışkanlığı insanlık tarihi kadar eskidir. Farklı dönemlerde yaşayan toplumlar ile tuvalet alışkanlıkları arasındaki ilişki incelendiğinde tuvaletlerin medeniyetin göstergesi olduğu söylenebilir. Zengin Roma döneminde inşa edilen ihtişamlı toplu tuvaletler ile ortaçağ dönemindeki sokakların pislik içinde kaldığı karanlık dönem incelendiğinde bu ilişki daha iyi görülebilir. Sanayi devrimi ile ortaya çıkan birçok değişim toplumsal yapıyı etkilerken pek çok alışkanlığın da değişmesine yol açmıştır. Beslenme alışkanlığı ve buna bağlı olarak tuvalet kullanım alışkanlığı, bu değişimlere örnek olarak verilebilir. Klozetin ve sifonun icadından sonra, toplumların daha önce kullandıkları alaturka tuvalet taşlarını veya tuvalet kâselerini, birer alt sınıf nesnesi olarak niteleyip küçük görmeleri dikkat çekici bir durumdur. Değişen dünya düzeni ile birlikte ortaya çıkan yeni bakış açıları, tüketim toplumunun imgelenebilen her nesnesini bireyin sosyal sınıf tabakası ile ilişkilendirmesine sebep olmuştur. Hem üreticiler hem de tüketiciler için tuvalet taşı nesnesi de toplumsal değişimlerde gösterge olabilen nesnelerden birisidir.. Tuvalet kullanım alışkanlığının insan sağlığı üzerindeki etkileri, günümüzde sıkça görülen kabızlık, hemoroit veya iltihaplı barsak hastalığı beslenme, stres, genetik faktörler ile birlikte araştırılmalıdır Bu bilgilerin ışığında özellikle ortak kullanım alanlarındaki tuvaletlerde hijyen ve sağlık koşulları ele alınarak çeşitli çözüm önerileri getirilmiştir.

Toilet habit is one of the basic needs of human life, that is as old as human history. The relationship between communities living in different civilization times and the toilet habits can be considered as an indicator of civilization. This relationship can be seen beter when the public toilets were built in wealth of Roman age and streets full of faeces during the dark period is examined. With the industrial revolution, many changes have occurred in social life and consequently, the feeding habits of toilet usage patterns can be given as examples of this change. It is remarkable situation that, after the invention of the flush toilet, people contempted and described the squatting toilet and bowl as a sub-class object. With the changing world, emerging perspectives caused the individuals associated each object of consumer society with the social class strata. For both manufacturers and consumers toilet object is one of social strata object. The effect of toilet habits on human health issue (constipation, hemorrhoids or inflammatory bowel diseases )have to be discussed with stress, nuitrition habits, genetic factors or other reasons. The new concept of toilet that are used in common areas is considered with personal hygiene and health issues.
Keywords: Seramik; Tasarım