31-40 yaşları arasında inanç gelişimi ve eğitimi (James W. Fowler'a göre inanç gelişimi) - Söylemez, Erdoğan (My University, 2009)
nanç Gelişimi, Dinî Gelişim, Din Eğitimi, Yetişkinlik, Orta Yetişkinlik ÖZET 31-40 YAŞLARI ARASINDA İNANÇ GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ( JAMES W.FOWLER’A GÖRE İNANÇ GELİŞİMİ) Bu araştırmada James W. Fowler’ın inanç gelişimi teorisi kapsamında, 31–40 yaşları aralığındaki orta yetişkinlerin inanç gelişimi ve eğitim düzeyleri incelenmeye çalışılmıştır. Böylece dinî gelişimin bir boyutu olan inanç olgusu gelişimsel bir şekilde işlenerek din eğitimi bilimine önemli katkılar yapılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, amaca uygun olarak seçilen 31-40 yaşları arasındaki 20 yetişkin birey oluşturmuştur. James W. Fowler’ın İnanç Gelişimi Basamakları Teorisi örnek olarak incelenmiş, yöntem olarak ise ağırlıklı olarak Fowler tarafından yapılandırılan mülakat (görüşme) tekniği kullanılmıştır. Yapılan mülakatlardan elde edilen bulgular neticesinde inanç gelişimi bakımından, 31- 40 yaş arası orta yetişkin bireylerin inancının geçirdiği aşamalar irdelenmiştir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusuna ve amacına, varsayımlarına ve sınırlılıklarına değinilmiştir. Birinci bölümde, araştırmanın kavramsal ve kuramsal çerçevesi ilgili kavramlara yer verilmiştir. Bu bölümde gelişim kavramı, başlıca gelişim teorileri, yetişkinlik, orta yetişkinlik dönemi ve bu dönemin gelişimsel özellikleri incelenmiş ve inanç gelişim teorisi ele alınmıştır. İkinci bölümde araştırmanın tasarımına ve problemine, yöntemine, evren ve örnekleme, veri toplama ve veri analizine dair bilgilerin sunulduğu açıklamalar yer almaktadır. Son bölümde ise araştırmanın bulguları, bulguların değerlendirilmesi, ve araştırmanın sonuç kısmı yer almaktadır. development, Religious development, Religion Teaching Adulthood, Middle Adulthood

FAITH DEVELOPMENT AND FAITH EDUCATION BETWEEN 31 AND 40 YEARS OLD (ACCORDING TO JAMES W.FOWLER FAITH DEVELOPMENT) In this research, within the theory of James W. Fowler’s faith development, faith development and educational level of middle adult between 31 – 40 years old was tried to search. Thereby, one aspect of the fact of faith was developmentally analyzed and aimed to contribute to the science of religious education. The sample of research was an adult man that was suitably selected between 31 – 40 years old adults for research goal. Stage theory of Fowler’s faith development was surveyed as an example. As a method, interview method which was constructed by Fowler was mainly used. In the end of the findings of interviewing, adults’ faith stages between 31 – 40 years old were analyzed under the point of faith development. This research includes three parts. At introductory part, it was touched on research subject, goal, assumptions and their restrains. In the first part, conceptual and theoretical outline of research was mentioned. Additionally, concept of development, main development theories, adulthood, middle adulthood period and developmental properties of this period were studied and faith development theory was covered. At the second part of research, it was mentioned about representation of research and its problem, method, sampling, getting data and analyzing and explanations of these informations. In the last part, findings of research, evaluation of findings and conclusion of research was presented.
Keywords: Din Eğitimi; İslam Dini