İnsan hakları perspektifinden makro ekonomi politikalarının değerlendirilmesi - Akkün, Murat (My University, 2010)
İNSAN HAKLARI PERSPEKTİFİNDEN MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dünya üzerinde yaşayan her insanın doğuştan bazı haklara sahip olduğunun tanınması, insanlık tarihinde çok önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir. Birleşmiş Milletler’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve sonrasındaki uluslarası sözleşmeler ile bu haklar güvence altına alınmaya çalışılmıştır. İnsan Hakları sivil, politik, ekonomik, sosyal ve kültürel haklardan oluşur ve bunlar evrenseldir, herkesin haklarıdır. Türkiye Cumhuriyeti de taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerini 2000’li yıllarda Türk Hukuku’nun parçası haline getirmiştir. İnsan Hakları çalışmaları sosyal bilimlerin pek çok alanı ile etkileşim içindedir. Genel olarak insan hakları çalışmalarında sivil ve politik haklara kıyasla ekonomik, sosyal ve kültürel hakların ihmal edildiği yönünde yaygın bir kanı vardır. Bu çalışma boyunca makro ekonomi politikalarının dünyada ve Türkiye’de etkileri tartışılmış ve bu etkiler sonunda insan haklarının nasıl etkilendiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, neoliberal ekonomi politikalarının dünyada eşitsizliği ve yoksulluğu arttırdığı gibi insan hakları ihlallerinde de artışa neden olduğu iddia edilmiştir. Politika belirleyenlerin insan haklarına saygı, koruma ve tam olarak yerine getirme perspektifinden yaklaşması ve ihlallere yol açacak politikalardan kaçınması veya olumsuz etkilerin nasıl azaltılabileceği üzerine uluslararası kanunların yükümlülükleri doğrultusunda çalışmalar yürütmesi gerektiği ileri sürülmüştür.

AN ASSESSMENT OF MACROECONOMIC POLICIES FROM THE PERSPECTIVE OF HUMAN RIGHTS The recognition of the fact that each individual is endowed with basic rights is a crucial turning point in the history of humanity. These rights have been tried to be secured by the Universal Declaration of Human Rights adopted by United Nations and then with the following international conventions. Human Rights are composed of civil, political, economic, social and cultural rights which are universal and apply to everyone. The Turkish Republic has accepted the international human rights treaties to which it is a party as part of its law in the 2000s. Human Rights are in interaction with many areas of the social sciences. It is generally believed that, compared to civil and political rights, economic, social and cultural rights have been neglected in the studies of human rights. Along with this study, the effects of macroeconomic policies in the world and in Turkey are discussed and how human rights are influenced as a result of these effects is laid out. As a result, it has been identified that neoliberal economic policies have increased inequality and poverty in the world as well as giving rise to human rights violations. Policy makers should approach matters from the perspective of respect for, protection of and fulfillment of human rights and should avoid policies that will lead to violation of human rights or they should carry out work on how to decrease adverse impacts in line with international law obligations.
Keywords: Ekonomi; İnsan Hakları; Makro Ekonomi