Ti-5553 malzemesinin farklı kesme koşullarında işlenebilme performansı - Gharıbı, Armın (My University, 2018)
Bu projede yeni nesil Ti-5553 havacılık alaşım malzemesinin yüksek kesme hızlarıda dahil olmak üzere geniş kesme hızı aralığında talaşlı imalat sürecinde farklı soğutucu ve yağlayıcıların iş parçasının işlenebilme performansına etkisi araştırılmıştır. İşlenebilme performansı çalışmaları kapsamında farklı kesme parametreleri ve kesme koşulları test edilmiştir. Özellikle kesme hızının ve kriyojenik, Minimum miktarda yağlama (MQL), yüksek basınçlı soğutma (HPC) ve kesme sıvısı gibi kesme koşullarının kesme kuvvetleri, kesme sıcaklıkları, takım aşınması ve ömrü, talaş kırılabilirliği ve morfolojisi gibi çıktılara etkileri araştırılmıştır. Özellikle bu koşulların yüksek kesme hızlarında malzemenin işlenebilme performansına etkisi araştırılmıştır. Yüksek basınçlı soğutma sisteminin yüksek kesme hızlarında dahi Ti-5553 alaşımın işlenebilme performansını diğer koşullara nazaran önemli ölçüde arttırdığı görülmüştür. Kesme parametrelerinden kesme hızı kadar kesme derinliğinin de kritik bir rolünün olduğu gözlemlenmiştir.

In this project, the effects of various cooling and lubrications under wide range of cutting speeds including high speed cutting on machining performance and surface integrity of Ti-5553 new generation aerospace alloys. Machining performance of this alloy were tested considering various cutting parameters and conditions. In this particular, the effects of cutting speed and dry, MQL,flood cooling, cryogenic and high-pressure coolant on machining performance of this Ti-5553 alloy by measuring cutting forces, cutting temperature, cutting tool wear, tool life, chip breaking etc. were investigated. The influence of these conditions on machining performance of this alloy at high speed cutting was the focus of this research. This study showed that high pressure coolant applications provides important opportunity to improve machining performance of this alloy as compared with other conditions by substantially increasing tool life. Besides, depth of cut is found as critical factor as cutting speed by affecting machining performance.
Keywords: Cooling and lubricant; Machine engineering; Machining; Machining performance; Makina mühendisliği; Metal işleme; Metal kesme; Metal processing; Metal-cutting; Performance; Performans; Soğutucu ve yağlayıcılar; Soğutucu ve yağlayıcılar Ti-5553; Talaşlı imalat; Talaşlı imalat performansı; Ti-5553