Teminat amaçlı devirde temlik alanın hukuki durumu - Ivadullayev, Azat (My University, 2022)
Teknolojinin ve sanayinin son süratle geliştiği çağımızda hem yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmakta hem de bu ihtiyaçları karşılayabilmek için nakit paraya, krediye veya diğer bir malvarlığı menfaatine ihtiyaç duyulmaktadır. Ne var ki rehin, ipotek, kefalet gibi yasal düzenlemesi bulunan ayni ve şahsi teminatlar son yüzyılda tacirlerin ve tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemektedir. Teminat amaçlı devir sade tanımıyla borçlunun alacağı güvence altına almak için bir şeyi veya hakkı alacaklıya devretmesi, alacaklının da borç ödeninceye kadar o şeyi veya hakkı tarafların menfaatlerini gözetecek şekilde koruması ve borç ödendiğinde borçluya veya göstereceği üçüncü kişiye devretmesidir. Teminat amaçlı devir diğer inanç sözleşmelerine nazaran daha çok temlik alana koruma sağlamaktadır. Teminat amaçlı devir üzerine kimi müelliflerce makale ve tezler kaleme alınmış ise de tarafların söz konusu borç ilişkisindeki hukuki durumuna yönelik ayrı bir çalışma yapılmamıştır. Öğretideki bu eksiklik bizi temlik alan alacaklının hukuki durumunun incelenmesi konusuna yöneltmiştir. Bu itibarla çalışmamızın yüksek lisans kapsamında olması nedeniyle ve konuyu sınırlandırma gayesiyle devreden borçlunun hukuki durumu ayrıntılı incelenmeyecek, çalışmanın kapsamı devralan alacaklının hukuki durumu ile sınırlı tutulacaktır Çalışmamızın giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşması planlanmaktadır. Konuya giriş yapıldıktan sonra birinci bölümde teminat amaçlı devir kavramı, benzer kurumlarla karşılaştırması ve çeşitleri, niteliği, konusu ve yapısı ele alınacak; fayda ve sakıncalarına, kapsamına ve hakim olan ilkelere değinilecektir. İkinci bölümde, teminat amaçlı temlikte devralan tarafın hakları ve borçları, kapsam ve sınırı, sözleşmenin kuruluşu, lex comissoria yasağı, iç ve dış ilişki bakımından devralan tarafın durumu, sona erme sebepleri etraflıca ele alınacaktır. Sonuç kısmında çalışmanın ana haritası ile tespit edilen hususlar kısaca belirtilecektir.

In our age, where technology and industry are developing rapidly, new needs arise and in order to meet these needs, cash, credit or other asset benefits are needed. However, legally regulated real and personal guarantees such as pledges, mortgages, and sureties are not enough to meet the needs of traders and consumers in the last century. With the simple definition of transfer for collateral, the debtor transfers something or the right to the creditor in order to secure the receivable, and the creditor protects that thing or right in a way that takes into account the interests of the parties until the debt is paid, and transfers it to the debtor or a third party to be designated when the debt is paid. The transfer for the purpose of collateral provides more protection to the assignee compared to other faith contracts. Although some authors have written articles and theses on the transfer for collateral purposes, a separate study has not been conducted on the legal situation of the parties in the debt relationship. This lack of teaching has led us to examine the legal status of the assignee. In this respect, due to the fact that our study is within the scope of the graduate program and in order to limit the subject, the legal status of the transferor debtor will not be examined in detail, the scope of the study will be limited to the legal status of the transferee creditor. Our study is planned to consist of an introduction, two chapters and a conclusion. After an introduction to the subject, the concept of transfer for collateral purposes, its comparison with similar institutions and its types, nature, subject and structure will be discussed in the first part; benefits and drawbacks, scope and prevailing principles will be mentioned. In the second part, the rights and obligations of the transferee in the assignment for security purposes, its scope and limit, the establishment of the contract, the prohibition of lex comissoria, the status of the transferee in terms of internal and external relations, the reasons for its termination will be discussed in detail. In the conclusion part, the issues identified with the main map of the study will be briefly stated.
Keywords: Bozucu şart; Civil law; delivered by hand; dissolving condition; fiilen teslim; hukuki durum; hükmen teslim; inanç sözleşmesi; legal status; lex commissoria; Medeni hukuk; teminat amaçlı devir; temlik alan Fiduciary agreement; traditio ficta; transfer for collateral purposes; transferee