Orbital Apeks Sendromu’nun Nadir Bir Sebebi Olarak Mukor: Olgu Sunumu - BAĞATUR VURGUN, ELİF (My University, 2019)
GİRİŞ VE AMAÇ:Mukormikozis ilişkili orbital apeks sendromu (OAS) olgusunun bildirilmesi. YÖNTEM:Olgu Sunumu BULGULAR:Elli bir yaşında erkek hasta, 5 gündür olan sol gözde ağrı, 3 gündür sol göz kapağında düşme ve 1 gündür sol gözde görme kaybı şikayetleri ile tarafımıza başvurdu. Hastanın 1 ay önce sağ fasiyel paralizi geçirdiği ve oral steroid kullanmakta olduğu öğrenildi. Sağ oftalmolojik muayenesi doğal olan hastanın sol pupilinin fiks dilate olduğu, direkt ve indirek ışık reflekslerinin alınamadığı görüldü. Sol total ptozis ve total oftalmoplejisi olan hastanın görme keskinliği sol gözde ışık hissi negatif olarak saptandı. Sol periorbital hipoestezisi de olan hastanın biyomikroskopik muayenesinde sol hafif kemotikti. Hastanın fundus muayenesinde sol optik disk, makula ve periferik retina total olarak soluk izlendi. OKT’de sol iç retinal tabakalarda hiperreflektans ve kalınlık artışı izlenen hastanın FFA’sında sola floresein geçişi olmadığı gözlendi. OAS ön tanısıyla yapılan kraniyal ve orbital görüntülemeleri pansinüzit ile uyumlu olan hastaya geniş spektrumlu antimikrobiyal tedavi başlandı.Yapılan günlük takiplerinde sağ gözün de total oftalmopleji ve ışık hissi negatif olacak şekilde tutulduğu gözlendi.KBB tarafından yapılan sinüs debridmanı ve alınan örnekler mukormikozis ile uyumlu sonuçlandı. Genel durumunun kötüleşmesi üzerine yapılan kraniyal görüntülemelerinde kortikal progresyon saptanan hasta intravenöz ve intratekal amfoterisin B tedavisine rağmen takibinin 29. gününde septik şok nedenli ex oldu. TARTIŞMA VE SONUÇ:OAS, süperior orbital fissür ve optik kanaldan geçen nörovasküler yapıların tutulduğu nadir görülen bir sendromdur. Literatürde süperior orbital fissür tutulumuyla başlayıp optik kanal tutulumunun geliştiği, kavernöz sinüs tutulumuyla diğer gözün de etkilenebildiği progresif bir hastalık olarak gösterilmiştir. Etiyolojisinde enflamatuvar, neoplastik, travmatik, vasküler ya da enfeksiyöz sebepler bulunmaktadır ve olgumuzda olduğu gibi mortalite ile sonuçlanabilmektedir. Anahtar Kelimeler: Orbital Apeks Sendromu, Mukormikozis, Oftalmopleji
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE