Türkiye'de ihracatın desteklenmesinde ihracat kredi sigortası ve uygulama çalışması - Olhan, Zehra (My University, 2009)
Gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye açısından ihracat büyük bir önem taşımaktadır. İhracatın artırılması ve yeni pazarlara girilmesi riskleri de beraberinde getirmektedir. Özellikle yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünya ticaretinde giderek artan rekabet nedeniyle firmalar için alternatif finansman teknikleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Bankalardan alınan krediler zaman zaman firmaların ihtiyaçlarına cevap veremez duruma gelince yeni teknikler geliştirilmiştir. Yeni girilen pazardaki veya mevcut pazardaki ticari ve politik riskler karşı işletmelerin tahsilat sorunu yaşaması ihracatı olumsuz etkileyebilecektir. Bu tür risklerin güvence altına alınması “İhracat Kredi Sigortası” ile sağlanmaktadır. Bugün yeryüzünde etkin bir şekilde uygulanmakta olan ihracat kredi sigortasının Türkiye açısından mevcut durumu ve ihracata olan etkilerinin incelenmesinin yararlı olacağı düşünülmüştür. Ülkemizde sigortacılık sektörü halen istenilen düzeyde gelişme gösterip güçlü bir yapıya ulaşmamıştır. Bunun içerisinde ihracat kredi sigortası da pazarda etkin bir rol oynayamamıştır. Çalışmada, İhracat Kredi Sigortasının Türkiye’de de gelişmesi ve pazar payını artırması için önerilerde bulunulmuştur. İhracatçı firmalar, sigorta şirketleri ve devletin ihracatı artırmada etkin bir rol oynaması gerekmektedir. İhracatçı firmalar, ticari ve politik risklere karşı İhracat Kredi Sigortasını yaptırmayı tercih etmelidirler. Sigorta şirketleri riski çok iyi bir şekilde analiz etmeli ve pazara ürünü sunmalıdır. Devletin hem ihracatçı firmaları hem de sigorta şirketlerini desteklemesi gerekmektedir.

Export has a great importance in terms of developing countries and Turkey. Increase in export and penetrating into new markets brings along risks. Alternative financing techniques emerged because of the increasing competition in world trade since the second half of the twentieth century. When bank credits started not to fullfill the needs of the companies from time to time, new techniques were developed. Commercial and political risks in the newly penetrated or current market and collection problems of export companies may affect export negatively. This type of risks are guaranteed with Export Credit Insurance. In this study, it is intended that it is usefull to analyse the current situation of Export Credit Insurance in Turkey which have been implemented very effectively in the world and impact of this insurance to export. In our country insurance sector has not improved as the desired level and reached a strong instructure yet. Therefore, Export Credit Insurance could not play an active role. Within this study , there are suggestions for the improvement of Export Credit Insurance and increase of its market share. Exporters firms, insurance companies and the government should play an active part in increase of exports. Exporter firms should prefer to have Export Credit Insurance against commercial and political risks. Insurance companies should anlayze the risk very well and market the product. Government should support both insurance companies and exporters companies.
Keywords: İhracat; Kredilendirme; Sigortacılık