Metropollerde popülerleşen terapi pratikleri ve kentli insanın metafizik arayışı : İstanbul örneği - Ersöz, İrem (My University, 2019)
ÖZETBu çalışmada günümüz terapi anlatılarındaki unsurlar incelenmiştir. Araştırmanın amacı günümüzde hızla yaygınlaştığı gözlemlenen farklı terapi yöntemlerine olan ilginin metafizik ögeler ve ritüellerle olan ilişkisini inceleyerek bireylerin kentlerde hızlı yaşama temposuna bağlı sorunlarla baş etmede bu unsurlardan nasıl yararlandıklarını açığa çıkartmaktır. Söz konusu araştırmanın, bireylerin günlük yaşamda toplum içinde yaşadıkları çeşitli sıkıntıları yansıtacağı ve bu sıkıntılarla baş etme biçimlerinin bir çeşidini sunacağı düşünülmektedir. Bu çalışma aynı zamanda popüler kültürün, düşünce ve yaşam pratiklerini şekillendirmedeki rolünün araştırılması için de önemlidir. Araştırmada veri elde edebilmek için nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmış, yarı yapılandırılmış mülakat formu oluşturularak mülakat yapılmış ve katılımcılardan elde edilen bilgilerle konuya ilişkin söylem analizi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, İstanbul’da ikamet eden ve terapi pratikleri ile ilgilenen 10 kadın, 2 erkek görüşmeci ile Aralık 2018–Şubat 2019 tarihleri arasında derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler cinsiyet, meslek, gündelik yaşam pratikleri, popüler kültür, kentlilik temaları üzerinden analiz edilmiştir. Çalışmada aynı zamanda sayıları hızla artan ve çok satan terapi sistemlerine yönelik kişisel gelişim kitapları incelenmiştir.

ABSTRACTIn this study, elements of contemporary therapy narratives are being analyzed. Aim of the research is to analyze the relation between the interest in the different therapy methods spreading rapidly and metaphysical elements and rituals and how individuals make use of such elements in coping with problems depending on the fast pace of the urban life. The research is expected to reflect individuals' various problems and one of their ways of coping with such problems. It is also significant for investigating popular culture's role in shaping the practices of reasoning and living. To collect data, qualitative research techniques are used and interviews were made via semi-structured interview forms and discourse analysis of the information provided by the interviewees were made. Therefore, in-depth interviews were made with 10 women and 2 men who reside in İstanbul and are interested in therapy practices between December 2018 – February 2019. Data collected were analyzed depending on themes such as gender, profession, daily living practices, popular culture and urbanity. Rapidly increasing in terms of number and best-selling self-help books on therapy systems were also analyzed within this study.
Keywords: City; Kent Therapy; Metafizik; Metaphysics; Ritual; Ritüel; Sociology, Urban; Sosyoloji, Kent; Terapi