Örgüte güven’in çalışanların değişime hazır olma durumları üzerindeki etkisi - Çimen, Melisa (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, çok uluslu bir ilaç firması çalışanlarının kurumlarına duydukları güven düzeylerinin, değişime hazır olma durumları üzerindeki etkisini incelemektir. Literatürde örgüte güvenin değişime hazır olma durumları üzerinde etkisini konu alan araştırmalar sınırlı sayıdadır.Araştırmada örgüte güven konusunda toplamda beş faktör ortaya çıkmıştır. Bunlar;objektif performans değerlendirmesi yapan, pozitif imaja sahip, çalışanların ihtiyaçlarını dikkate alan, bağlılık yaratan, dürüst ve hakkaniyetli işleyişe sahip faktörleridir. Değişime hazır olma konusunda ortaya çıkan faktörler ise bilişselve duygusal boyutlardır. Çalışmaya farklı departman ve kademlerden 539 çalışan katılmış ve katılımcılara 48 soruluk bir anket uygulanmıştır. Araştırmada, veri toplama araçları olarak, değişime hazır olma durumlarını ölçmek amacıyla Kondakçı, Zayim ve Çalışkan (2013) tarafından geliştirilen ve 12 ifadeden oluşan ‘Değişime Hazır Olma Ölçeği’ ile kuruma duyulan güven algı düzeyinin belirlenmesi amacıyla İslamoğlu, Birsel ve Börü (2007) tarafından geliştirilen ve 36 ifadeden oluşan ‘Kuruma Güven Anketi’’ kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda örgüte güven faktörlerinden “objektif performans değerlendirmesi yapan”, “pozitif imaja sahip” ve “dürüst ve hakkaniyetli işleyişe sahip” faktörlerinin değişime hazır olma faktörü olan değişime desteği olumlu yönde etkilediği “çalışanların ihtiyaçlarını dikkate alan” ve “bağlılık yaratan” faktörlerinin ise etkilemediği görülmektedir. Modelde sadece “pozitif imaja sahip’’ ve “dürüst ve hakkaniyetli işleyişe sahip” faktörleri değişime hazır olma faktörü olan değişime direnci negaitf yönde etkilemekte iken, diğer faktörler değişime direnci etkilememektedir.

The aim of this study is to examine the effect of the trust levels of a multinational pharmaceutical company employees on their readiness to change. In the literature, there are limited number of studies on the effect of organizational trust on readiness for change. As the result of analysis, five factors have emerged in the study. These; objective performance evaluation, positive image, taking into account the needs of employees, creating loyalty, honest and fairness factors. Factors emerging in the readiness for change are support and resistance to change.539 employees from different departments and levels participated in the study and a questionnaire of 48 questions was applied to the participants. As a means of data collection in the research, in order to measure readiness for change,Readiness for Change Scale was used that prepared by Kondakçı, Zayim and Çalışkan (2013) and consisting of 12 statements and in order to determine the perception of organizatinal trust, the ‘Organizational Trust Scale’ was used that prepared byİslamoğlu, Birsel ve Börü (2007) and consisting of 36 statements.As a result of the study, it is seen that the factor ‘’objective performance evaluation’’,which is one of the trust factors in the organization, positively affects the support to change, which is the factor of readiness for change and the factors that ‘’take into consideration the needs of the employees’’ and ‘’create loyalty’’ do not affect the readiness for change. In the model, only “positive image“ and “honest and fair functioning” factors negatively affect resistance to change, which is the factor of readiness for change, while other factors do not affect resistance to change.
Keywords: Business; Değişime Hazır Olma; İşletme; Organizational Trust; Örgüte Güven Organizational Change; Örgütsel Değişim; Personel yönetimi; Personnel management; Readiness For Change