Farklı Uygulama ve Tasarımların Bir Gaz Yakıcıdakı Emisyonların Düşürülmesine Etkileri - ÇİFTÇİOĞLU, GÖKÇEN ALEV; YANGAZ, MURAT UMUT (My University, 2018)
Verimsiz enerji kullanımı, kaynakların hızla tükenmesinin ve aynı zamanda tam yanmanın gerçekleşmediğine işaret edebilecek, yüksek orandaki emisyonlara bağlı küresel ısınmanın ana nedenlerinden biridir. Genel olarak, toplu sistemler ya da büyük ölçekli sistemler yukarda belirtilen problemlerin en büyük pay sahibidirler. Endüstriyel yakıcılar metal şekillendirme sanayisinde ve büyük ölçekli elektrik üretim süreçlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu alanlarda, hem karbon hem de azot bazlı emisyonlar için katı kurallar vardır. Buradan yola çıkarak, bu çalışma, çevresel kirleticilerin minimize edilmesi için oksi-yakıt yanması, yanmış gazların iç devirdaimi ya da ön karışımlama gibi konsept ve tasarımları içeren farklı teknikler kullanarak, yanma verimi ve emisyon düşüşü açısından iyileştirme sağlamayı amaçlamaktadır. Bütün sonuçlar birbiriyle karşılaştırılmış ve birçok parametreyi içeren tablolar ile sıcaklık konturları şeklinde verilmiştir. Bazı konseptlerin diğerlerinden performans ve emisyonlar açısından daha etkin olduğu gösterilmiştir.

Inefficient energy usage is one of the main reasons of depletion of resources at a faster rate and global warming due to the higher-level emissions, which may be also an indicator of incomplete combustion. Bulk systems or large-scale systems generally are the biggest contributors to the problems stated above. Industrial burners are widely used in metal forming industry and the process of large-scale production of electricity. There are strict rules for both carbon and nitrogen based emissions in these sectors. Therefore, this study aims to provide an enhancement in combustion efficiency and reduction in emissions using different techniques for minimization of environmentally hazardous pollutants, which includes concepts and designs such as oxy-fuel combustion, internal flue gas recirculation (IFGR) or premixing. All the results has been compared with each other and they have given in the form of tables of various outputs and temperature contours. It has been shown that some of the concepts have greater effect than the other ones in terms of performance and emissions.
Effects of Different Applications and Designs on Emission Reduction in a Gas Burner
Keywords: Enerji ve Yakıtlar