Enflasyon hedeflemesi ve Türkiye örneği - Akkılıç, Seyfettin (My University, 2010)
ENFLASYON HEDEFLEMESİ VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ Enflasyon hedeflemesi fiyat istikrarını sağlamak amaçlı bir para politikasıdır. Yüksek ve kronik enflasyonun büyüme ve istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla ilk defa 1990’lı yılların başında Yeni Zelanda tarafından uygulanan enflasyon hedeflemesi zamanla diğer ülkelerde de uygulamaya alınan bir politikadır. Bu çalışmada enflasyon ve enflasyon hedeflemesinin kuramsal çerçevesi çizilmiş, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hangi şartlar içinde bu rejimi benimsediği irdelendikten sonra rejime geçişin enflasyon üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Fiyat istikrarının sağlanabilmesi için enflasyon hedeflemesi rejiminin bazı önkoşulları olduğu vurgulanmış ve başta merkez bankasının bağımsızlığı olmak üzere diğer önkoşulların hangi derecede başarı ile uygulandığı araştırılmıştır. Türkiye’nin enflasyon süreci ve hedeflemeye geçişi ile birlikte elde edilen sonuçlar değerlendirilerek enflasyon hedeflemesinin önkoşullarının başarılı şekilde sağlandığı tespit edilmiştir. Rejimin başarısı için ileriki dönemlerde TCMB üzerindeki mali baskınlığın azaltılarak para politikası ile uyumlu sıkı maliye politikasının hedeflemeyi başarılı kılacağı öngörülmüştür.

INFLATION TARGETING AND TURKEY CASE Inflation targeting is a kind of monetary policy aiming to elicit money supply stabilization. Inflation targeting, which was first demonstrated by New Zeland in the early of 1990’s in order to cut down negative effects on employment and economical growth, is a kind of policy evolving through other countries. In this study, inflation and inflation targetting’s sketch is drawn and the affect of passing this regime on developed and emerging economies have been studied. In order to establish the price stabilitiy, it has been emphasised that inflation targetting has some prerequisites which one of these conditions is which is central bank’s independency, has been investigated in order to measure its success. By evaluating Turkey’s inflation process and the results of inflation targetting, it has been observed that inflation targetting’s prerequisites have been provided succesfully and such opinion has been predicted that in the long run, by descending financial pressure on central bank, monetary policy in accordance to fiscal policy would bring success to inflation targetting.
Keywords: Enflasyon; Enflasyon_Türkiye