Accountıng for corporation income taxes in Turkey and the requirements of ias a comparative study - Akarçay, Çağatay (My University, 1999)
Vergi, ilk doğduğu günden beri işletmeler için önemli bir konu olmuştur. Muhasebe ilkelerinin oluşturulması ve muhasebenin amacının mali karı değil de ticari karı ön plana çıkarması ile gelir vergisinin muhasebeleştirilmesi konusu önem kazanmıştır. Bu konuda başta Amerika ve İngiltere olmak üzere çeşitli ülkelerde çalışmalar yapılmış ve konuyla ilgili standartlar oluşturulmuştur. Verginin muhasebeleştirilmesi hususunda bir de Uluslararası Muhasebe Standardı vardır. Ülkemizde bu doğrultuda henüz tamamlanmış bir çalışma bulunmamakla birlikte yeni bir Türk Muhasebe Standartı oluşturulmasına yönelik hazırlıklar devam etmektedir. Bu tezin amacı kurumlar vergisinin muhasebeleştirilmesi ve mali tablolarda açıklanması hususunda Türkiye'deki mevcut uygulamanın incelenmesi ve bu uygulamanın konuyla ilgili Uluslarası Muhasebe Standardı başta olmak üzere diğer ülkelerdeki uygulamalarla karşılaştırılmasıdır. Tez altı ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tez süresince kullanılacak kavramlar tanıtılmış ve tanımlanmıştır. İkinci bölümde, Amerika ve İngiltere'deki muhasebe standartları oluşturma komiteleri ile Uluslarası Muhasebe Standartları Komitesi tanıtılmış, bu komitelerin verginin muhasebeleştirilmesi konusunda oluşturdukları standartlar detaylı olarak incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, konuyla ilgili Amerikan Muhasebe Standartları, İngiliz Muhasebe Standartı, Uluslarası Muhasebe Standartı ve Almanya'daki mevcut durum karşılaştırılmıştır. Dördüncü bölümde, kurumlar vergisinin muhasebeleştirilmesi hususunda Türkiye'deki mevcut durum ortaya konulmuş, beşinci bölümde ise Türk vergi mevzuatı ve finansal raporlama düzenlemeleri 12 no.lu Uluslararası Muhasebe Standartı'nın bakış açısından incelenmiş ve bu standart bir Türk firmasına uygulanarak vaka incelemesi yapılmıştır. Tezin son bölümünde kısa bir değerlendirme ve Türkiye'de yapılması önerilen değişiklikler ve düzenlemeler yer almıştır. Taxation has been an important issue for the corporations since the first day of its introduction. With the creation of the accounting principles, the concept of accounting income and the differences between the accounting and the taxable income have become more important. As a result, accounting for income taxes has been a hot issue and standards have been set concerning this subject. United States and the United Kingdom have their own standards for accounting for income taxes, and there is also an International Accounting Standard on this matter. Up until the current day, no studies concerning this subject have been completed in Turkey. There are, however, ongoing studies to create a new Turkish Accounting Standard on accounting for income taxes. This thesis aims to study the discrepancies between Turkish disclosure practices and disclosure requirements of IAS no. 12 and to make some suggestions to Turkish practice. In the first part of the study, the basic concepts and definitions that will be used throughout the thesis are introduced. In the second part of the thesis the standard setting bodies, i.e. Financial Accounting Standards Board of the United States, Accounting Standards Board of the United Kingdom, and International Accounting Standards Committee; and the different standards that address accounting for income taxes, i.e. Accounting Principles Board Opinion no. 11, Financial Accounting Standards Board Statements no. 96 and no. 109, and International Accounting Standard no. 12, are examined in detail. These standards are compared with each other in the third part of the study. The fourth section of the study focuses on the current applications of accounting for corporation taxes in Turkey. Turkish tax and financial reporting regulations are studied from the perspective of IAS no. 12 and this standard is applied to a Turkish corporation as a case study in the fifth section of the thesis. In the final part, an overview of the study is attempted and suggestions are made with regard to the Turkish applications.
Keywords: Muhasebe; Vergilendirme; Yönetim ve yardımcı hizmetler