Halk oyunları öğretiminde antrenman programı geliştirme - Elbasan, Aydın (My University, 2007)
Yapılan bu çalışmada, halk oyunları öğretimini gerçekleştiren öğretmenlerin, halk oyunları eğitiminde, antrenman uygulamaya ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada amaca ulaşabilmek için, İstanbul ili içerisinde halk oyunları öğretmenliği görevinde bulunan kişilere ulaşılmıştır. Araştırma kapsamına giren kişilere araştırmada veri toplamak amacıyla, araştırmacı tarafından geliştirilen “halk oyunları öğretmenlerinin antrenman uygulama durumları” isimli ölçek dağıtılmış ve alınan sonuçların değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada kullanılan, “halk oyunları öğretmenlerinin antrenman uygulama durumları” ölçeği iki bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci bölümünde halk oyunu öğretmenlerinin demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular; ikinci bölümünde ise halk oyunu öğretmenlerinin antrenman uygulamalarına ilişkin sorular yer almaktadır. Sorular çoklu seçenekli soru tipinde hazırlanmış; bazı sorularda açık uçlu sorular kullanılmıştır. Araştırmada soruların değerlendirilmesi amacıyla frekans dağılımlarından faydalanılmıştır. Öğretmenlerin antrenman uygulamalarının çeşitli özellikleri ile ilgisini belirlemek amacıyla ise ki kare analizi kullanılmıştır.Öğretmenlerin ölçüm aracına verdikleri yanıtlardan yola çıkarak, %92’sinin ilk öğretim okullarında görev yapıyor olmasına rağmen, %61’inin öğretmenlik formasyonu almadıkları görülmüştür. Öğretmenlerin %22’sinin antrenörlük belgesi olmadan çalıştığı, antrenman uygulamayanların oranı %65 olduğu , %69’ unun antrenman yaptığı alanın fiziki şartlarını uygun bulmadığı ortaya çıkmıştır. Halk oyunları öğreticilerinin yarısından fazlasının %63 kız ve erkek öğrenciler için ayrı antrenman uygulamadığını, %64’ününde yaş grupları için ayrı antrenman uygulamadığı görülmektedir. Antrenman uygulayanların öğretmenlik formasyonu alma durumları incelendiğinde %62’sinin öğretmenlik formasyonu aldığı, antrenman uygulayanların öğrenim durumları incelendiğinde %72’sinin üniversite mezunu oldukları görülmüştür. Üniversite mezunu olan halk oyunları çalıştırıcılarının diğer okullardan mezun olan çalıştırıcılara göre yıllık, aylık, haftalık ve günlük antrenman uyguladıkları sonucuna ulaşılmıştır( p<0.05)Üniversite mezunu olan ve öğretmenlik formasyonu alan çalıştırıcıların , öğretmenlik formasyonu almayan çalıştırıcılara göre yıllık, aylık, haftalık ve günlük antrenman uyguladıkları sonucuna ulaşılmaktadır( p<0.05).Tüm bu değerlendirmelerden yola çıkılarak antrenman uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar belirlenmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda günlük, haftalık, aylık ve yıllık antrenman rnekleri oluşturulmuştur.

This study aims to analyze opinions of teachers who teach folklore about application of an exercise program during folklore training. In order to reach the goal of the study undertaken, people who teach folklore in the province of Istanbul were reached. People who fall under the study scope were distributed a scale called “Exercise program application statuses of folklore teachers” developed by the researcher to collect data during the research and the results obtained have been evaluated. The scale “Exercise program application statuses of folklore teachers” used in the research consists of two sections. The first chapter of the survey consists of questions oriented towards determining demographical characteristics of folklore teachers while the second chapter consists of questions regarding exercise practices of folklore teachers. Questions are prepared in multiple option question type, in some questions open ended questions are used. Frequency distributions are used to evaluate questions in the research. Ki square analysis was used to determine involvement of teachers with various features of exercise practices. Based on teachers’ answers to the measuring instrument, it has been determined that 61% of them did not get teaching certificate although 92% of them are employed in primary and elementary schools. Moreover it has been found that 22% of teachers work without having a training certificate, the ratio of those who do not implement exercise program is 65%, and 69% of them considered physical conditions of the area they exercise as unsuitable. It is seen that 63% of folklore instructors do not practice separate exercise programs for girl and boy students, 64% do not practice separate exercise programs for age groups. When teaching certificate status of those who implement exercise program is studied it is seen that 62% was awarded with teaching certificate. Upon studying educational statuses of those who implement exercise program is studied it is seen that 72% are college graduates. It is concluded that folklore trainers who are university graduates implement yearly, monthly, weekly and daily practice programs with respect to trainers who have graduated from other schools (p<0.05) It is concluded that trainers who have graduated from college and received teaching certificates implement yearly, monthly, weekly and daily practice programs with respect to trainers who have not received teaching certificates ( p<0.05). It is concluded that folklore trainers who are university graduates implement yearly, monthly, weekly and daily practice programs with respect to trainers who have graduated from other schools (p<0.05) It is concluded that trainers who have graduated from college and received teaching certificates implement yearly, monthly, weekly and daily practice programs with respect to trainers who have not received teaching certificates ( p<0.05). All assessments have been evaluated as a result daily, weekly, monthly and yearly practice programs have been finalized.
Keywords: Halk Oyunları_Eğitim