Z ve Y kuşağındaki gençlerde sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam tarzının (LOHAS) “sürdürülebilir moda üzerindeki” algılanan değer, tutum ve satın alma niyetine etkisi - Tekin, Elif (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Z ve Y kuşaklarındaki çevre bilinçli tüketim eğiliminin satın alma davranışlarındaki etkisini ölçmektir. Araştırmadaki hedef Z ve Y kuşaklarının hayat tarzları, tüketim davranışları, tüketim davranışlarının arka planındaki bilinçli tüketim tutumunu ortaya çıkarmaktır. Böylelikle bu kuşakların, geri dönüştürülmüş moda ürünlerini satın alma niyetlerinin ve davranışlarının gerekçeleri aydınlatılmaya çalışılmıştır. Konu moda pazarlaması üzerinden ele alınarak hızlı bir tüketim döngüsünün bulunduğu bu alanda moda ürünlerinin çevresel bilinçle nasıl tüketildiği, geri dönüştürülmüş ürünlere olan fiyatlarına olan tutum araştırılmıştır. Literatür taramasında LOHAS (Lifestyle of Health and Sustainability) yani Sağlıklı Sürdürülebilir Yaşam Tarzı araştırılmış, kavram moda pazarlaması bağlamında ele alınmıştır. Araştırmanın pazarlama literatürüne; bilinçli tüketim, LOHAS kavramlarının ve araştırma sonuçlarından elde edilen veriler doğrultusunda oluşturulacak tüketici sınıflarının oluşturulması ile katkı sağlaması beklenmektedir. Çalışmanın son bölümünde ise yapılan araştırmanın bulguları ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Sürdürülebilirliğin giderek önem kazandığı son günlerde tüketicilerin hayat tarzlarına yansıyan sürdürülebilir yaşamak, atıksız yaşam gibi kavramlar karşımıza oldukça sık çıkıyor. Bu kavramlar genel olarak gıda tüketiminde sık kullanılıyor olsa da son yıllarda moda alanında da etkisini göstermeye başladı. Hızlı tüketim döngüsüne sahip giyim modası ürünlerinin geri dönüştürülmüş materyallerden üretilmesi moda alanında nispeten yeni bir perspektiftir. Geri dönüşümü destekleyen bilinçli tüketicilerin moda ürünlerini satın alma davranışları bu tezin ana hattını oluşturmaktadır.

The aim of this study is to measure the effect of environmentally conscious consumption tendency on purchasing behaviors of Z and Y generations. The aim of the research is to reveal the lifestyles, consumption behaviors, and conscious consumption attitudes of the Z and Y generations. Thus, the reasons for the intentions and behaviors of these generations to purchase recycled fashion products have been tried to be clarified. By considering the subject through fashion marketing, how fashion products are consumed with environmental awareness in this field, where there is a rapid consumption cycle, and the attitude to the prices of recycled products are investigated. In the literature review, LOHAS (Lifestyle of Health and Sustainability) was researched and the concept was discussed in the context of fashion marketing. To the marketing literature of the research; It is expected to contribute to the creation of conscious consumption, LOHAS concepts and consumer classes to be formed in line with the data obtained from the research results. In the last part of the study, the findings of the research were examined in detail.In recent days, where sustainability has become increasingly important, concepts such as sustainable living and waste-free life, which are reflected in the lifestyles of consumers, appear quite frequently. Although these concepts are frequently used in food consumption in general, they have started to show their effect in the field of fashion in recent years. The production of clothing fashion products with a fast consumption cycle from recycled materials is a relatively new perspective in the field of fashion. The purchasing behavior of conscious consumers who support recycling constitutes the main line of this thesis.
Keywords: Attitude; Bilinçli Tüketim LOHAS; Business; Conscious Consumption; Consumer Behavior; Fashion; Fashion Marketing; Geri Dönüşüm; İşletme; LOHAS; Marketing; Moda; Moda Pazarlaması; Pazarlama; Purchase Intention; Recycling; Satın Alma Niyeti; Sustainability; Sürdürülebilirlik; Tutum; Tüketici Davranışı