Possibility of crowdfunding applications through participation banking - Karabulut, Ömer (My University, 2022)
Kitle fonlaması, proje sahibi bir kişi ya da grup tarafından talep edilen fonun bir grup insan tarafından finanse edilmesidir. Bu işlem genellikle internet araçlığıyla yapılmaktadır. Konuya özgü araştırmalarda belirtildiğine göre bu yöntem özellikle 2008 krizinden sonra başlangıç seviyesindeki şirketler ile küçük ölçekli şirketlerin finansman bulmakta yaşadıkları güçlüklere alternatif bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde gerek yurt dışında gerekse yurt içinde projelerin kitle fonlaması yoluyla gerçekleştirilmesi yönünde gittikçe artan bir trendin varlığı gözlemlenmektedir. Bu durum, kitle fonlamasının İslamî finans ilke ve prensipleri açısından değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Katılım bankaları İslamî finans ilke ve prensiplerine bağlı bir şekilde faaliyet gösteren kuruluşlar olarak hâlihazırda kitle fonlamasına benzer birtakım uygulamalar gerçekleştirmekle birlikte söz konusu uygulamaların arzulanan düzeyde olmadığı bir gerçektir. Bu çalışmada kitle fonlamasının tanımı, farklı türleri, geçmişi ve günümüzdeki durumu incelenmiştir ve sayısal veriler ve tablolar eşliğinde açıklanmıştır. İslamî finans prensipleri açısından, katılım bankalarının kitle fonlaması yöntemini nasıl sunabilecekleri irdelenmiştir. Ayrıca katılım bankalarının mevcut faaliyetlerinde kitle fonlamasına benzer uygulamalar incelenmiş, bununla birlikte katılım bankalarını kitle fonlaması yöntemini kullanmaya teşvik edecek diğer unsurlar ortaya konulmuştur. Bu çalışma aracılığıyla kitle fonlamasının toplum tarafından öneminin kavranması, bu konuda katılım bankalarının devreye girmesi ile söz konusu uygulamanın yaygınlaşması ve güvenilirliğinin arttırılması söz konusu olabilecektir. Böylelikle ülke ekonomisine ve bireysel girişimciliğe olumlu katkı sunabilecek pek çok projenin faizsiz ve katılımcı yöntemlerle gerçekleştirilmesi sağlanabilecektir.

Crowdfunding is the funding requested by a person or group who owns a project. This process is usually done by means of internet. According to the researches specific to the subject, this method has emerged as a solution to the difficulties that small-scale and early stage companies are experiencing in finding financing, especially after the global financial crisis in 2008. Today, there is a growing trend towards the realization of projects both abroad and domestically through crowdfunding. This requires that crowdfunding needs to be evaluated in terms of Islamic financial principles and rules. Participation banks, as organizations operating in a manner that adheres to Islamic financial principles and rules, already carry out a number of practices similar to crowdfunding, but it is a fact that these practices are not at the desired level. In this study, the definition of crowdfunding and its different types, history of crowdfunding and its current situation are examined and explained in the presence of numerical data and tables. In terms of Islamic finance principles, how participation banks implement and execute the crowdfunding method were also examined. In addition, practices similar to crowdfunding in the current activities of participation banks were examined, and other factors that would encourage participation banks to use the crowdfunding method were revealed. Through this study, it may be possible to understand the importance of crowdfunding by society, to expand the practice and increase its reliability with the introduction of participation banks in this regard. In this way, many projects that can contribute positively to the country's economy and individual entrepreneurship can be realized by interest-free and participatory methods.
Kitle fonlamasının katılım bankacılığı aracılığıyla uygulanma imkânı
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Dini yönleri; Entrepreneurship; Girişimcilik; Islamic Finance; İslam; İslamî Finans; Katılım Bankacılığı Crowdfunding; Kitle Fonlaması; Participation Banking; Religious aspects; Turkey; Türkiye