Türk ve İsrail bankacılık sistemlerinin karşılaştırılması (2002-2007) - Şanlı, Ufuk (My University, 2009)
Sanayileşme ve kalkınmanın olmazsa olmazlarından birisi olan bankacılık evrensel kurallar çerçevesinde icra edilen bir meslektir. Buna karşın ülkelerin bankacılık sistemlerinin ortaya çıkışı ve yapısı yerel gelişmeler çerçevesinde gelişmiştir. Dolayısıyla bir ülkenin bankacılık sistemini anlamak için o ülkenin siyasi ve ekonomik tarihine de bakmak zaruridir. Bu çalışmada Ortadoğu bölgesinde zengin yer altı kaynaklarına (petrol, doğalgaz) sahip olmamasına karşın güçlü bir bankacılık sistemi inşa etmeyi başarmış iki ülkenin; Türkiye ve İsrail’in bankacılık serüvenleri mercek altına alınmıştır. İki ülkenin bankacılık sistemleri oyuncu sayısı, piyasa yapısı, bilanço büyüklüğü, kredi dağılımı ve yoğunlaşma durumu açısından masaya yatırılmış, finansal oyuncuların yapısı tahlil edilmiş ve sonrasında sistem açısından risk oluşturan unsurlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Son olarak Türk ve İsrail bankacılık sisteminin benzer ve farklı yanları ortaya konularak bir portre çizilmiştir.

Banking which is conducted with universal rules and regulations is also essential for industrialization and development. Despite that countries established their banking system with accordance to the local evolution. Consequently it is vital to observe and refer to the political and economic background of that country in order to understand its banking system. In this study two countries’ banking systems of middle east, Israel’s and Turkey’s banking journey has been analyzed despite the fact that they are not prosperous on materials such as gas and oil. The banking system of these 2 countries are discussed in detail by number of players, market conditions, balance sheet growth, credit distribution and concentration. Also the structure of financial players and possible risks to the system are stated. Finally similarities and diversities of both countries banking systems are exhibited.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Türkiye_Bankalar ve Bankacılık_İsrail