Gayrimenkul değerlemesi, Türk vergi mevzuatı ve Türkiye muhasebe standartları açısından incelenmesi - Sivrikaya, Hamza (My University, 2014)
GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ, TÜRK VERGİ MEVZUATI VE TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ Bu çalışmanın amacı; Türk Vergi Mevzuatı ve Türkiye Muhasebe Standartları açısından gayrimenkullerin değerlemesinin nasıl ele alındığını göstermek, karşılaştırarak farklılıklarını ortaya çıkarmak ve uygulamaya yardımcı olmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde çalışma ile ilgili temel kavramlar olan değer, değerleme, gayrimenkul ve gayrimenkul değerlemesi ele alınarak açıklanmıştır. İkinci bölümde ilk önce Türk Vergi Mevzuatı açısından değerleme kavramı ve önemi, ardından Türk Vergi Mevzuatında yer alan değerleme ölçüleri daha sonra ise ilgili vergi kanunlarında yer alan gayrimenkul değerlemesine ilişkin düzenlemeler ele alınarak açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise ilk önce Türkiye Muhasebe Standartları açısından değerlemenin amacı ve önemi, değerleme esaslarına ilişkin yaklaşımlar, değerleme esasları ve değerleme ölçüleri ele alınmış, ardından TMS-16 Maddi Duran Varlıklar ve TMS-40 Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller Standardında gayrimenkul değerlemesine ilişkin düzenlemeler ele alınarak açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümü olan dördüncü bölümde ise Türk Vergi Mevzuatı ve Türkiye Muhasebe Standardında gayrimenkul değerlemesine ilişkin düzenlemeler karşılaştırılarak aradaki farklılıklar ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Gayrimenkul Değerlemesi, Maddi Duran Varlıklar, Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller

REAL ESTATE ASSESSEMENT, EXAMINING IN THE WAY OF TURKISH TAX LEGİSLATION AND TURKISH ACCOUNTING STANDARTS The purpose of this study is to show how real estate value assessment has been addressed according to Turkish Tax Legislation and Turkish Accounting Standards; reveal the differences by comparison and help to practice. In the first chapter of study the basic concepts about the study, which is value, assessment, real estate and real estate value assessment, are explained. In the second chapter, first the concept of value assessment according to Turkish Accounting Standards and its importance then valuation measures in Turkish Tax Legislation and after that the regulations about real estate value assessment in the relevant tax laws are explained. In the third chapter the purpose and importance of valuation according to Turkish Accounting Standards, approaches to the valuation principles, valuation principles and valuation measures are addressed. After, the regulations about the real estate value assessment in Turkish Accounting Standards article-16 “Real Assets” and article-40 “Investment Property” are explained. In the last chapter Turkish Tax Legislation and Turkish Accounting Standards are compared and revealed the differences. Real Estate, Real Assets, Investment Property
Keywords: Gayrimenkul değerlemesi; Hukuk ve mevzuat; Muhasebe; Türkiye