Türk siyasi hayatında muhalif bir yayın organı: Sebil Dergisi (1976-1980) - Alkış, Abdurrahim (My University, 2018)
1976 yılında yayın hayatına başlayan Sebil; siyaset, tarih, edebiyat, din ve kültür-sanat gibi birçok konunun işlendiği, öğretici bir içeriğe sahip, haftalık olarak yayımlanmış bir İslamcı dergidir. Büyük Doğu ve Sebilürreşad’ın tarihî mirasını devralan Sebil İslamcı düşünce hayatında ve kendinden sonraki gençliğin yetişmesinde büyük rol oynamıştır. Birçok İslamcı düşünce adamı yazıları ile dergide yer almış ve bir dünya görüşü oluşturmaya çalışmışlardır. Yayımlanan diğer dergilere göre yüksek satış oranlarına sahip olan Sebil hem o dönemin kültürel hayatında hem de sonraki kuşakların bilinçlenmesinde önemli bir yere sahiptir.Dönemin siyasetiyle yakından ilgilenen Sebil dergisi, İslamcı ideolojinin ve Millî Selamet Partisi’nin açık bir savunucusu olmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi ve icraatlarına karşı da eleştirilerini sert bir şekilde dile getirmiş ve bunu yaparken de popülist ve polemikçi bir tavrı benimsemiştir. Çalışmanın da ana konusunu derginin Türk siyasi hayatına bakışı ve bu muhalif duruşu oluşturmaktadır. Bununla birlikte Kadir Mısıroğlu’nun hayatına ve görüşlerine derginin misyonunu belirtmesi açısından ayrıca yer verilmiş ve kendisi ile de dergi hakkında bir görüşme yapılmıştır.

Having started publishing in 1976, Sebil is a weekly published Islamist magazine with an instructive content on politics, history, literature, religion, culture and art. Sebil Islamist, who took over the historical heritage of the Büyük Doğu and Sebilürşad, played a major role in the life of his thoughts and in the growth of his youth after himself. Many Islamist thinkers were involved with the writings in the magazine and tried to form a worldview. Having high sales rates compared to other published magazines, Sebil has an important place both in the cultural life of that period and in the consciousness of the next generations.The Sebil magazine, which is closely interested in the politics of the period, has become a clear advocate of the Islamist ideology and the National Salvation Party. He vigorously expressed his criticisms against the Republican People's Party and his actions and adopted a populist and polemical attitude in doing so. The main point of the work is the view of the magazine on Turkish political life and this opposition stance. In addition to this, Kadir Mısıroğlu's life and his views are also mentioned in terms of specifying his mission and an interview was held with him about the magazine.
Keywords: Islam and politics; Islam and state; İslam ve devlet; İslam ve politika --Türkiye; İslamcı dergi; muhalif; Oppositional; Politics; Politics and government; Siyaset Islamist magazine; Siyaset ve yönetim; Turkey; Türkiye