Yeni nesil insan ve teknoloji ilişkisi bağlamında nesnelerin interneti ve yapay zekâ - Atiktürk, Ayşenur (My University, 2022)
YENİ NESİL İNSAN VE TEKNOLOJİ İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA NESNELERİN İNTERNETİ VE YAPAY ZEKÂ ÖZ “Yeni Nesil İnsan ve Teknoloji İlişkisi Bağlamında Nesnelerin İnterneti ve Yapay Zekâ” isimli bu tezde, günümüzde bireyleri, toplumsal yaşamı ve tüm sektörleri yakından ilgilendirmeye başlayan nesnelerin interneti teknolojileri ele alınırken öncelikle teknoloji kavramı konusundaki felsefi tartışmalara yer verilmiş, Antik Yunan’daki Thales, Sofistler, Sokrates, Platon, Aristoteles gibi düşünürlerden hareket edilirken Ortaçağ’dan sonra önemli yaklaşımlar geliştiren Bacon, Descartes, Kant ve Marx gibi önemli düşünürlerin yaklaşımları incelenmiştir. Aynı bölümde irdelenen diğer filozoflar Heidegger, Marcuse, Habermas, Offe ve Feenberg’dir. Tezin ikinci bölümünde teknolojilerin gelişim süreci, kullanım alanları ve bu süreçte yapay zekanın rolüne yer verilmiş ve her geçen gün yeni kullanım alanlarına dahil olan nesnelerin interneti teknolojisinin yeni nesil insan üzerindeki etkileri vurgulanmıştır. Profesyonel iş yaşamında ve bireysel hayatta oldukça hızlı bir biçimde kabul gören teknolojilerin hayatı kolaylaştıran ve her alanda kaliteyi arttıran etkilerinin yanında hem sektörel bazda hem de bireylerin özel yaşamlarında ortaya çıkan riskler ve sorunlar açıklanmıştır. Yeni nesil insan ve nesnelerin interneti arasındaki ilişki ele alınırken insanlığın geçmişten günümüze değin teknoloji ile olan ilişkisi kapsamlı bir biçimde gözden geçirilmiştir. İnsanlık çağlar boyu teknolojiyi ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmiş, tarihsel süreç içinde teknolojik ilerleme anlamında zorluklarla karşılaşmıştır. Bu zorlukları yenme süreciyle birlikte gelişmeler hız kazanırken akademik anlamdaki tartışmalar ve çalışmalar da günden güne artmış ve zenginleşmiş, bu nedenle tezde teknoloji tartışmalarına özel bir yer verilmiştir. Tezin son bölümünde nesnelerin internetinin yaygınlaşmasıyla gelen büyük veri ve güvenlik sorununa, mahremiyet sorununa ve gözetim sorununa eğilinirken bu sorunların sinema alanındaki yansımalarını oluşturan Her ve Ex Machina isimli iki filmin yorumu ile distopik evrene dikkat çekilmiştir. Tezde genel anlamda iv güncel bilimsel literatür ekseninde interdisipliner bir yaklaşımla, bütüncül nitelikli, eleştirel ve felsefi bir perspektif kullanılmıştır. Teknoloji, Teknoloji Felsefesi, Nesnelerin İnterneti, Yeni Nesil İnsan, Yapay Zekâ, Teknolojik Riskler.

YENİ NESİL İNSAN VE TEKNOLOJİ İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA NESNELERİN İNTERNETİ VE YAPAY ZEKÂ ÖZ “Yeni Nesil İnsan ve Teknoloji İlişkisi Bağlamında Nesnelerin İnterneti ve Yapay Zekâ” isimli bu tezde, günümüzde bireyleri, toplumsal yaşamı ve tüm sektörleri yakından ilgilendirmeye başlayan nesnelerin interneti teknolojileri ele alınırken öncelikle teknoloji kavramı konusundaki felsefi tartışmalara yer verilmiş, Antik Yunan’daki Thales, Sofistler, Sokrates, Platon, Aristoteles gibi düşünürlerden hareket edilirken Ortaçağ’dan sonra önemli yaklaşımlar geliştiren Bacon, Descartes, Kant ve Marx gibi önemli düşünürlerin yaklaşımları incelenmiştir. Aynı bölümde irdelenen diğer filozoflar Heidegger, Marcuse, Habermas, Offe ve Feenberg’dir. Tezin ikinci bölümünde teknolojilerin gelişim süreci, kullanım alanları ve bu süreçte yapay zekanın rolüne yer verilmiş ve her geçen gün yeni kullanım alanlarına dahil olan nesnelerin interneti teknolojisinin yeni nesil insan üzerindeki etkileri vurgulanmıştır. Profesyonel iş yaşamında ve bireysel hayatta oldukça hızlı bir biçimde kabul gören teknolojilerin hayatı kolaylaştıran ve her alanda kaliteyi arttıran etkilerinin yanında hem sektörel bazda hem de bireylerin özel yaşamlarında ortaya çıkan riskler ve sorunlar açıklanmıştır. Yeni nesil insan ve nesnelerin interneti arasındaki ilişki ele alınırken insanlığın geçmişten günümüze değin teknoloji ile olan ilişkisi kapsamlı bir biçimde gözden geçirilmiştir. İnsanlık çağlar boyu teknolojiyi ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmiş, tarihsel süreç içinde teknolojik ilerleme anlamında zorluklarla karşılaşmıştır. Bu zorlukları yenme süreciyle birlikte gelişmeler hız kazanırken akademik anlamdaki tartışmalar ve çalışmalar da günden güne artmış ve zenginleşmiş, bu nedenle tezde teknoloji tartışmalarına özel bir yer verilmiştir. Tezin son bölümünde nesnelerin internetinin yaygınlaşmasıyla gelen büyük veri ve güvenlik sorununa, mahremiyet sorununa ve gözetim sorununa eğilinirken bu sorunların sinema alanındaki yansımalarını oluşturan Her ve Ex Machina isimli iki filmin yorumu ile distopik evrene dikkat çekilmiştir. Tezde genel anlamda iv güncel bilimsel literatür ekseninde interdisipliner bir yaklaşımla, bütüncül nitelikli, eleştirel ve felsefi bir perspektif kullanılmıştır. Teknoloji, Teknoloji Felsefesi, Nesnelerin İnterneti, Yeni Nesil İnsan, Yapay Zekâ, Teknolojik Riskler.
Keywords: “Yeni Nesil İnsan ve Teknoloji İlişkisi Bağlamında Nesnelerin İnterneti ve; alanlarına dahil olan nesnelerin interneti teknolojisinin yeni nesil insan üzerindeki; alınırken öncelikle teknoloji kavramı konusundaki felsefi tartışmalara yer; Antik Yunan’daki Thales; Aristoteles gibi; Artificial intelligence; arttıran etkilerinin yanında hem sektörel bazda hem de bireylerin özel; Aynı bölümde irdelenen diğer filozoflar Heidegger; Bacon; Bilişim teknolojisi; bir biçimde kabul gören teknolojilerin hayatı kolaylaştıran ve her alanda kaliteyi; bu nedenle tezde teknoloji; bu sorunların sinema alanındaki yansımalarını oluşturan Her ve Ex Machina isimli; bu süreçte yapay zekanın rolüne yer verilmiş ve her geçen gün yeni kullanım; Bu zorlukları yenme; bütüncül; Cyberspace; çağlar boyu teknolojiyi ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmiş; çalışmalar da günden güne artmış ve zenginleşmiş; değin teknoloji ile olan ilişkisi kapsamlı bir biçimde gözden geçirilmiştir; Descartes; düşünürlerden hareket edilirken Ortaçağ’dan sonra önemli yaklaşımlar geliştiren; eleştirel ve felsefi bir perspektif kullanılmıştır; etkileri vurgulanmıştır; güncel bilimsel literatür ekseninde interdisipliner bir yaklaşımla; günümüzde bireyleri; Habermas; Information technology; Internet; iki filmin yorumu ile distopik evrene dikkat çekilmiştir; incelenmiştir; İnsanlık; iv; Kant ve Marx gibi önemli düşünürlerin yaklaşımları; kullanım alanları ve; mahremiyet sorununa ve gözetim sorununa eğilinirken; Marcuse; Nesil İnsan; Nesnelerin İnterneti; nesnelerin interneti arasındaki ilişki ele alınırken insanlığın geçmişten günümüze; NESNELERİN İNTERNETİ VE YAPAY ZEKÂ; nitelikli; Offe ve Feenberg’dir; ÖZ; Platon; Profesyonel iş yaşamında ve bireysel hayatta oldukça hızlı; sektörleri yakından ilgilendirmeye başlayan nesnelerin interneti teknolojileri ele; Siberuzay; Sofistler; Sokrates; süreciyle birlikte gelişmeler hız kazanırken akademik anlamdaki tartışmalar ve; tarihsel süreç içinde; tartışmalarına özel bir yer verilmiştir; Teknoloji; Teknoloji Felsefesi; teknolojik ilerleme anlamında zorluklarla karşılaşmıştır; Teknolojik Riskler; Tezde genel anlamda; Tezin ikinci bölümünde teknolojilerin gelişim süreci; Tezin son bölümünde nesnelerin internetinin yaygınlaşmasıyla gelen büyük; toplumsal yaşamı ve tüm; veri ve güvenlik sorununa; verilmiş; Yapay zeka; Yapay Zekâ; Yapay Zekâ” isimli bu tezde; yaşamlarında ortaya çıkan riskler ve sorunlar açıklanmıştır; Yeni; Yeni nesil insan ve; YENİ NESİL İNSAN VE TEKNOLOJİ İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA