Türkiye’ de özel sağlık sigortası hizmeti satan işletmelerin pazarlama politikalarının bir parçası olan reklam planlama ve stratejilerinin karşılaştırılması - Akay Balkaş, E. Eda (My University, 2002)
TEZ ÖZETİ TÜRKİYE'DE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI HİZMETİ SATAN İŞLETMELERİN PAZARLAMA POLİTİKALARININ BİR PARÇASI OLAN REKLAM PLANLAMA VE STRATEJİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bireylerin kendilerinin ve sevdiklerinin sağlıklarının tehlikede olması, tehlikeli hastalıkların giderek yayılması sonucu sağlık sigortası kavramı ortaya çıkmıştır. Devlet kurumlarının yetersiz kalması ve ihtiyaçları karşılayamaması sonucu da özel sağlık sigortası doğmuş ve sigorta şirketlerinin en önemli hizmetlerinden birisi olmuştur. Artan rekâbet, gelişen teknoloji sonucu özel sağlık sigortası hizmetinin özellikleri değişmiş, genişlemiş ve giderek daha çok yararlanılan bir hizmet olmuştur. Sektörde yer alan sigorta şirketlerinin sağlık sigortası hizmeti özellikleri ve pazarlama fırsatlarına ilişkin araştırma verilerine ihtiyaç olduğu düşünülerek, özel sağlık sigorta pazarının % 70'ini oluşturan sigorta şirketlerinin özel sağlık sigortası hizmetlerinin özellikleri, pazarlama bileşenleri karşılaştırılarak, reklâm plânlama stratejileri ve medya planları içinde özel sağlık sigortası hizmeti için en uygun strateji ve medya planı saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmada yer alan anket çalışması sayesinde sigorta şirketlerine ait 1260 farklı veriden yararlanılarak sigorta şirketlerinin özel sağlık sigortacılığı pazarlama stratejileri içinde yer alan reklâm planlama ve stratejileri incelenmiştir. Özel sağlık sigortası hedef kitle özellikleri de ayrıntılı olarak incelenmiş ve sigorta şirketlerinin verilerinden yararlanılarak, ortak bir özel sağlık sigortası hedef kitlesi saptanmıştır. Yapılan çalışmayla sigorta şirketlerinin her bir pazarlama birimi incelenmiş ve özel sağlık sigortası satışını etkileyen faktörler saptanarak, tutundurma faaliyetlerinin etkisi ve özellikle de sigorta şirketlerinin 2000 ve 2001 yıllarında yaptıkları özel sağlık sigortası reklâmlarının etkililiği saptanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma sonucunda özel sağlık sigortası hedef kitlesi için en uygun medya planı saptanmaya çalışılmış ve sigorta şirketlerinin medya planları ayrıntılı olarak karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Özel sağlık sigortası reklâmlarının etkililik analizleri ağırlıklı olarak satış etkisi açısından değerlendirilmiştir.

COMPARE OF THE COMPANİES ' MARKETİNG POLİCİES AND ADVERTİSİNG PLANNİNGS AND STRATEGİES, WHİCH SELL HEALTH INSURANCE SERVİCES This is a study of health insurance companies marketing policies and advertising plannings and media strategies. Health insurance companies, which market shares % 70 of total share were anlysied. In this research questionnaire study is used, which helped to get 1260 different data about the marketing strategies of this insurance companies. With help this data, advertising measuerement analyses could done of this insurance companies. It is found out that the media planning strategies of the companies should done with more measurement datas. The companies didn't work with professional meauserement companies and they could'nt understand the real effectiveness of the health insurance advertisements. Only one insurance company used the right media plan and strategy. To generate this study, total market should analysied.
Keywords: Reklamcılık; Sağlık Sigortaları