Dijital liderlik, uzaktan çalışma tutumu ve iş tatmini ilişkisi : telekomünikasyon sektörü üzerine bir araştırma - Erbay, Büşra (My University, 2025)
Dijital liderlik, uzaktan çalışma tutumu ve iş tatmini ilişkisi : telekomünikasyon sektörü üzerine bir araştırma Dijital teknolojinin gelişmesi ve pandeminin etkisiyle uzaktan çalışma modeli küresel olarak yaygınlık kazanmıştır. Uzaktan çalışma modeli, çalışanların motivasyon, stres, kurum aidiyeti, iş tatmini gibi örgütsel tutum ve davranışlarının biçimlenmesinde rol oynamaktadır. Dijitalleşme süreci, çalışma modellerini etkilediği gibi bu sürecin etkin bir biçimde yürütülmesinde yeni liderlik yaklaşımlarına olan ihtiyacı da beraberinde getirmiştir. Yeni liderlik yaklaşımlarından olan dijital liderler; yenilikçi ve vizyoner bir bakış açısıyla, kurumlarda sürdürülebilir bir dönüşüm kültürü oluşturmada, ekiplerini dijitalleşme sürecinde desteklemede ve sanal ekiplere liderlik yapmada belirleyici bir rol üstlenmektedir. Bu rol aynı zamanda çalışanların iş tatminine ve uzaktan çalışma modeli uygulamalarına ilişkin algı ve tutumlarını da biçimlendirmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı dijital liderlik, uzaktan çalışma tutumu ve iş tatmini ilişkisini incelemektir. Çalışmada telekomünikasyon sektöründe çalışan 358 katılımcıyla nicel bir çalışma yapılmıştır. Katılımcılardan çevrim içi anket yoluyla veriler toplanarak IBM SPSS 29.0 ve Hayes Process Makro 4 aracılığıyla analizler gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak sosyo-demografik bilgi formu, Uzaktan Çalışma Tutumu Ölçeği, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Dijital Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulguları kapsamında yapılan korelasyon analizi sonucunda, dijital liderlik (ve alt boyutları), uzaktan çalışma tutumu (ve alt boyutları), iş tatmini (ve alt boyutları) değişkenleri arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler bulunmuştur (p

The relationship between digital leadership, remote work attitude, and job satisfaction : a study on the telecommunications sector The advancement of digital technology and the impact of the pandemic have led to the widespread adoption of remote working models globally. Remote working models play a role in shaping organisational attitudes and behaviours such as employee motivation, stress, organisational commitment, and job satisfaction. The digitalisation process has not only affected working models but has also brought with it the need for new leadership approaches to effectively manage this process. Digital leaders, one of these new leadership approaches, play a decisive role in creating a sustainable transformation culture within organisations, supporting their teams in the digitalisation process, and leading virtual teams with an innovative and visionary perspective. This role also shapes employees' perceptions and attitudes regarding job satisfaction and remote working practices. Accordingly, the aim of this study is to examine the relationship between digital leadership, attitudes towards remote working, and job satisfaction. A quantitative study was conducted with 358 participants working in the telecommunications sector. Data was collected from participants via an online survey and analysed using IBM SPSS 29.0 and Hayes Process Macro 4. A socio-demographic information form, a remote working attitude scale, a Minnesota job satisfaction scale, and a digital leadership scale were used as data collection tools. As a result of the correlation analysis conducted within the scope of the research findings, significant and positive relationships were found between digital leadership (and its sub-dimensions), telework attitude (and its sub-dimensions), and job satisfaction (and its sub-dimensions) variables (p
The relationship between digital leadership, remote work attitude, and job satisfaction : a study on the telecommunications sector
Keywords: Çalışma ortamı; Digital Leadership; Dijital Liderlik; İş Tatmini; Job Satisfaction; Leadership; Liderlik; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Remote Working Attitude; Telecommunications Sector; Telecommuting; Telekomünikasyon Sektörü Leadership; Uzaktan çalışma; Uzaktan Çalışma Tutumu; Work environment