Enterotoksin geni pozitif ve negatif Bacteroides fragilis izolatlarının antibiyotiklere direnç durumlarının karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Bazı Bacteroides fragilis suşları frajilizin adı verilen ve bir virülans faktörü olarak kabul edilen enterotoksin salgılamaktadırlar. Bu çalışmada, B.fragilis klinik izolatlarinda enterotoksin gen (bft) varlığının saptanarak pozitif ve negatif bulunan suşlann antibiyotiklere direnç durumlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çeşitli klinik örneklerden izole edilen B.fragilis suşları, konvansiyonel yöntemler ve API 20A sistemiyle tanımlanmış ve bft gen varlığı, BF3/BF4 primerleri kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu ile araştırılmıştır. Buna göre bft geni pozitif 50 ve bft geni negatif 50 olmak üzere toplam 100 izolat çalışmaya alınmış ve bu suşlann antibiyotik duyarlılıkları NCCLS'nin (M11-A4) önerdiği ağar dilüsyon yöntemiyle çalışılmıştır. Çalışılan suşların 71'i (34 bft negatif, 37 bft pozitif) dışkıdan, 29'u (16 bft negatif, 13 bft pozitif) ise diğer klinik örneklerden (kan, apse, plevral ve periton sıvısı) izole edilen suşlardır. Enterotoksin geni pozitif suşların %96'sının, bft negatif suşların ise %95'inin $\beta$ -laktamaz ürettiği, suşların tamamının imipenem, amoksisilin/klavulanat ve metronidazole duyarlı oldukları saptanmıştır, bft pozitif izolatların diğer antibiyotiklere direnç oranları (MİKg0 değerleri ile birlikte) sırasıyla; ampisilin için %96 (256 $\mu$ g/ml) piperasilin için %16 (256 $\mu$ g/ml), sefoksitin için %8 (32 $\mu$ g/ml), klindamisin için %24 (>256 $\mu$ g/ml), tetrasiklin için %74 (64 $\mu$ g/ml) ve kloramfenikol için %0 (8 $\mu$ g/ml) bulunmuştur, bft geni taşımayan suşlarda ise ampisilin, piperasilin, sefoksitin, klindamisin, tetrasiklin ve kloramfenikol direnç oranları (MİK90 değerleri ile birlikte) sırasıyla; %95 (256 $\mu$ g/ml), %6 (64 $\mu$ g/ml), %6 (32 $\mu$ g/ml), %38 (>256 $\mu$ g/ml), %64 (64 $\mu$ g/ml) www.facebook.com/people/Hac_Alc/1068817625ve %4 (8 $\mu$ g/ml)'dür. Sonuç olarak, bft geni pozitif suşlarda antibiyotiklere direnç oranları ve MİK90 değerleri daha yüksek gibi görülmekle birlikte, bft geni pozitif ve negatif suşlar arasında test edilen antibiyotiklere direnç açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (P>0.05; sırasıyla 0.12 ve 0.28).

Some of the Bacteroides fragilis strains produce enterotoxin named fragilysin which is accepted as a virulence factor. In this study, the presence of enterotoxin genes (bft) in clinical B.fragilis strains has been investigated and the antimicrobial resistance patterns of bft positive and negative isolates have been compared. B.fragilis strains isolated from different clinical samples were identified by conventional methods and API 20A system, and the presence of bft genes were searched by using BF3/BF4 primers in polymerase chain reaction. A total of 100 B.fragilis strains of which 50 bft gene positive and 50 bft gene negative were included to the study, and their antimicrobial susceptibilities were determined by agar dilution method as recommended by NCCLS (M11-A4). Of 100 strains, 71 (34 bft negative, 37 bft positive) have been isolated from the stool, and 29 (16 bft negative, 13 bft positive) have been isolated from other specimens (blood, abscess, pleural and peritoneal fluids). $\beta$ -lactamase production was detected in 96% of enterotoxigenic B.fragilis (ETBF) and 95% of non-toxigenic strains, and all tested strains were found to be susceptible to amoxicillin/clawww.facebook.com/people/Hac_Alc/1068817625vulanic acid, imipenem and metronidazole. The resistance rates (with MIC90 values) of bft positive isolates against the other antibiotics were as follows; 96% (256 $\mu$ g/ml) for ampicillin, 16% (256 $\mu$ g/ml) for piperacillin, 8% (32 $\mu$ g/ml) for cefoxitin, 24% (>256 $\mu$ g/ml) for clindamycin, 74% (64 $\mu$ g/ml) for tetracycline and 0% (8 $\mu$ g/ml) for chloramphenicol. These rates were found as follows for bft negative strains; 95% (256 $\mu$ g/ml) for ampicillin, 6% (64 $\mu$ g/ml) for piperacillin, 6% (32 /ig/ml) for cefoxitin, 38% (>256 /ig/ml) for clindamycin, 64% (64 /ig/ml) for tetracycline and 4% (8 $\mu$ g/ml) for chloramphenicol. Although the resistance rates and MIC90 values of bft positive strains against the antimicrobials seemed to be higher, there were no statistically significant differences between resistance rates of bft positive and negative strains (P>0.05; 0.12 and 0.28, respectively).
Comparison of antimicrobial resistance patterns of enterotoxin gene positive and negative Bacteroides fragilis isolates
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi; Mikrobiyoloji